max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Witam!Właśnie wymieniłem tarczę hamulca oraz złożyłem nowe klocki, Hamulec został wyregulowany, pomimo tego cały czas delikatnie klocki ocierają o tarczę tak jakby cylinderek do końca się nie cofał. Zrobię to mechanicznie jest ok. lecz po naciśnięciu hamulca sytuacja wraca. Proszę dordźcie coś czy to normalne i układ musi się dotrzeć, czy coś można jeszcze zrobić? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Co to za hamulce, co to za tarcza jakie klocki, jak mocowane jest koło w ramie? Więcej szczegółów! Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Tarcza Shimano 180 SM-RT86, klocki żywiczne, zaciski Tektro HDC-300 (jak tylko budżet pozwoli zaciski też zostaną wymienione Mocowanie PM Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 24 minuty temu, max napisał: delikatnie klocki ocierają Blokują koło? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 U córki w rowerze mam te zaciski, ale z tarczami 160mm Tektro, nie ma takich objawów. Próbuj ustawić ponownie zacisk, nie powinno ocierać aż tak, ocieranie w zakrętach owszem pewnie jakieś będzie to nie XT Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Nie, nie blokują działają w sumie normalnie tylko lekko ocierają w sposób ciągły więc tarcza jest prosta Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 1 minutę temu, max napisał: Nie, nie blokują działają w sumie normalnie tylko lekko ocierają w sposób ciągły więc tarcza jest prosta Tak jak Spajder powiedział, spróbuj jeszcze raz wyregulować Film SzajBajka Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Ustawiłem zacisk sto razy na wszystkie sposoby nic Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Być może tłoczki się do końca nie cofają Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Być tak może, tylko jaka przyczyna i co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Trzeba przeserwisowac zacisk Kiedy ostatnio odpowietrzałeś hamulec? Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zacisk ma raptem rok i jest w doskonałym stanie Fakt ,jeszcze nie odpowietrzalem Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Możesz go zabrać na największy zjazd w okolicy, może klocki muszą się dotrzeć Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 6 minut temu, Heboket napisał: Możesz go zabrać na największy zjazd w okolicy, może klocki muszą się dotrzeć U mnie to zadziałało :P Ale Tektro aż tak dobrze nie hamuje... :D Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Jest taka opcja, dlatego chciałem wykluczyć przyczynę techniczną zanim zacznę ścieranie tarczyNie mam doświadczenia w serwisowaniu hydraulicznych hamulców Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 3 minuty temu, max napisał: Jest taka opcja, dlatego chciałem wykluczyć przyczynę techniczną zanim zacznę ścieranie tarczy Nie mam doświadczenia w serwisowaniu hydraulicznych hamulców Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Nie tak tarczy jak klocków... Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Ale Tektro aż tak dobrze nie hamuje... Wiem wymienię je na BR-M7000 ale narazie brak kasy mnie meczyWysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Nic nie rób. Pojeździj trochę niech hamulce porpacują i klocki się ułożą. Daj im zrobić te 100 km, a dopiero potem kombinuj. Po tych 100 km dopiero ponownie ustaw zaciski. W 95% przypadków, z którymi miałem do czynienia to wystarczyło. 1 Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Nie tak tarczy jak klocków...Klocki to pikuś dwie dychy komplet 🤣Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
w0jta5 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Godzinę temu, max napisał: Hamulec został wyregulowany, pomimo tego cały czas delikatnie klocki ocierają o tarczę tak jakby cylinderek do końca się nie cofał Jeżeli faktycznie tak jest, że naciskasz hamulec, puszczasz i jeden toczek nie wraca tak samo jak drugi, to zacisk wymaga serwisu. Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Jeżeli faktycznie tak jest, że naciskasz hamulec, puszczasz i jeden toczek nie wraca tak samo jak drugi, to zacisk wymaga serwisu. W tych hamulcach jest tylko jeden tłoczek, pewnie dlatego ich efektywność jest dość słaba Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi