Skocz do zawartości

Czy do badania rtg potrzebne jest skierowanie

karzaj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Orientujecie się czy mogę prześwietlić sobie kolano bez skierowania? 

Opublikowano

Raczej wątpię.

Skierowanie na badania specjalistyczne od lekarza rodzinnego.

Opublikowano

"RTG jest badaniem z zastosowaniem promieniowania rentgenowskiego, więc pacjent nie może sam zadecydować o konieczności jego wykonania. Dotyczy to zarówno badań refundowanych, jak i odpłatnych. Lekarz widząc wskazania do badania wystawia pacjentowi skierowanie. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia bez skierowania może być wykonane tylko badanie przeprowadzane w ramach badań przesiewowych, densytometrii kostnej wykonywanej aparatami przeznaczonymi wyłącznie do tego celu lub dla celów stomatologicznych (z wyjątkiem badań pantomograficznych i cefalometrycznych) oraz w przypadkach bezpośredniego zagrożenia życia pacjenta. W przypadku badania komercyjnego (odpłatnego) pacjent także musi posiadać skierowanie. Rzeczywistość jednak bardzo często odbiega od przepisów prawnych. Niektóre prywatne pracownie rentgenowskie wykonują badania nawet w przypadku, gdy pacjent nie dysponuje skierowaniem." Źródło: http://poradnik.medinfo.pl/badanie-rtg/#et3

Opublikowano

Idź do lekarza rodzinnego i wypiszę Ci odpowiedni kwit. Wiem ostatnio robiłem co prawda karku ale jednak RTG.