Skocz do zawartości

Unibike Neon - modyfikacja osprzętu.

Miras72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów. Zastanawiam się nad modyfikacją mojej szosy Unibike Neon bo załapałem bakcyla szosowego i chciałbym spróbować jazdy na trochę lepszym osprzęcie niż Claris. Myślę o wymianie na Tiagrę. Proszę o radę czy taka wymiana ma sens i jakie są koszty takiej akcji. A może lepiej szukać czegoś nowego a Unibike sprzedać

1 godzinę temu, Miras72 napisał:

Proszę o radę czy taka wymiana ma sens 

Lepsze wrogiem dobrego. Skoro celujesz w Tiagra'ę 4700 to do względów estetycznych przekonywać cię nie trzeba. Robiąc to po taniości za klamkomanetki zapłacisz około 500 zł. Kaseta około 100zł. Tylna przeżutka około 120 zł. Łańcuch około 70zł. W zasadzie pozostałe komponety mogły by pozostać bez wymiany gdyż przednią przeżutka Claris doskonale radzi sobie w toważystwie klamkomanetki Tiagra. 

Warto zwrócić uwagę, że rama neon'a żadnym cudem techniki nie jest a dodatkowo masz alu widelec. 

Sam lubię dłubać przy rowerze ale na Twoim miejscu poszukałbym używanego roweru na jakiejś ciekawej ramie i niezłych kołach za powiedzmy max 1500 a później sobie wymieniał graty. 

Np. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-principia-alu-carbon-57-cm-tiagra-CID767-IDwuTKp.html