Skocz do zawartości

Zgrzytanie napędu

Pivvcio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pierwszy post, więc się przedstawię.

Paweł, z rowerami mam wiele wspólnego od lat. Sprzedaż, serwis itp, obecnie amatorskie starty w triathlonie. Zawodowo już nie związany z branżą.

Mam problem ze zgrzytającym napędem. Pojawił się nagle i nie odpuszcza.

Rower to btwin ultra 920 af, przebieg ok 10k km. Jeżdżę na dwóch łańcuchach i dwóch kasetach.

Objawy:

Pojawiają się po 2-3 km, cykliczne zgrzytanie o nierównomiernym natężeniu. W okolicach suportu, niesie się po ramie, więc kto wie...

Na stojąco zgrzyta, na siedząco zgrzyta. 

Co zrobiłem do tej pory:

Łańcuchy wyczyszczone, nasmarowe na obu ten sam efekt. Łańcuchy do mycia i smarowania zawsze ściągam, szejk + przedmuchiwanie kompresorem. Smarowanie każdego ogniwa. Smar FL Ceramic Wax (którego Szaj nie poleca, ja jednak jestem zadowolony). Posmarowałem też FL zielonym- to samo.

Suport (press fit), założony nowy na loctite. Prasą, nie młotkiem.

Blaty rozebrane, wyczyszczone. Oś korby wyczyszczona, nasmarowana.

Wstawiłem nawet drugi komplet- to samo.

Pedały rozebrane, wyczyszczone nasmarowane- zero luzów.

Zaczyna brakować mi pomysłów. Jedyne co pozostaje to skierować się do tyłu. Bębenek, przerzutka itp.

Spawy z zew. całe.

Może jednak wina mufy, planowanie? Tylko czemu wcześniej było ok. Jestem skłonny zainwestować w suport token ninja.

Macie jakieś pomysły?

Edytowane przez Pivvcio
.

Był zamontowany od nowości, swoje wysłużył. Nowy który założyłem nic mnie nie kosztował, więc sprawa zakupów jest otwarta. Po za tym przy założonym świeżym suporcie na byle jakim mazidle wokół misek nie powinno zgrzytać. 🤔😄

2 godziny temu, Pivvcio napisał:

Był zamontowany od nowości, swoje wysłużył.

Rozumiem że był od nowości. Sam wiesz najlepiej ze trwałość gniazda pod pressfit to wielka niewiadoma, ideą swoją przypomina archaiczne rozwiązanie z czasów wciskanych miseczek oraz wianków. 

@Puncu ma moim zdaniem słuszną sugestie jeżeli wogóle jest taka możliwość. 

sprawdź sztycę u nie też ona zgrzytała

co do presfit miałem problem zgrzytał dawałem do serwisu wymienili na drugi po kilku miesiącach to samo,obecnie posiadam token ninja problem zniknął polecam naprawdę dobrze wygląda ,montaż to bajka korbę po zakręceniu kręci się luźno i naprawdę bez oporu 

Pressfit może być winny ale nie szedłbym ślepo w tą stronę. Ja również ostatnio się męczę z "cykaniem". Na teraz wychodzi że to była wina pedałów, sztycy i śrubek przy przedniej korbie. W ciągu 2tyg każda z tych rzeczy u mnie się "zepsuła". Już miałem wymieniać support bo jak większość osób nie przepadam za pressfitem ale teraz muszę odszczekać bo póki co to większość z tych problemów to tylko i wyłącznie moja wina (zaniedbań, odkładania rzeczy na później albo niewiedzy). 

Kiedyś widziałem jak facet biega z mikrofonem w koło samochodu i szuka źródła dźwięku ale czy to się sprawdzi w przypadku roweru nie wiem ale warto to rozważyć.

10 godzin temu, Pivvcio napisał:

Macie jakieś pomysły?

Tak banalne, że aż głupie ale z doświadczenia - mi podobny objaw w Tribanie dawał zbyt słabo zaciśnięty szybkozamykacz w przednim kole. 

Jeżdżę na dwóch łańcuchach i dwóch kasetach.

Tak z ciekawości - na czym polega w Twoim przypadku jazda na dwóch kasetach? Rotujesz je jak łańcuchy alby zmniejszyć zużycie napędu, są różnie zestopniowane i dobierasz pod trasę czy jak?

• Lubię to! 1

Na stojąco zgrzyta, na siedząco zgrzyta

@Puncu, sztyca i siodło sprawdzone.

12 minut temu, Karol napisał:

Tak z ciekawości - na czym polega w Twoim przypadku jazda na dwóch kasetach? Rotujesz je jak łańcuchy alby zmniejszyć zużycie napędu, są różnie zestopniowane i dobierasz pod trasę czy jak?

Łańcuchy zmieniam co czyszczenie, po ok 300-500km albo jak mi się uzna 😀 Zawsze mam łańcuch przygotowany, nasmarowany czeka na założenie. Kasety faktycznie są różnie zestopniowane, więc w zależności od tego gdzie jadę- góry czy nie. Po sezonie jedna "odpoczywa" druga na treneżer. W MTB jeżdżę na 3 łańcuchy(chociaż już nie jest tak intesywnie użytkowany ale 5 lat spędził na intensywnej jeździe po beskidach), napęd (sram x9/x7) ma jakieś 10lat i działa jak złoto, miernik powoli wchodzi na 0,1 ale nie inwestuję już w ten bolid. 

Tak z ciekawości - na czym polega w Twoim przypadku jazda na dwóch kasetach? Rotujesz je jak łańcuchy alby zmniejszyć zużycie napędu, są różnie zestopniowane i dobierasz pod trasę czy jak?

Wszelakiej maści adaptery odpadają bo to przecież też press fit. 

Zwykłem rozwiązywać problemy, a nie od nich uciekać.

Będę szukał dalej, token ninja jest już obserwowany! 

@piter614 jak długo go masz? Jakie tam siedzą łożysko, możesz napisać oznaczenie?

Dzięki za odpowiedzi! Idę grzebać! 😁

👍 też to widziałem...

Dzisiaj wyczyszczone:

Kaseta- założona druga

Bębenek- rozkręcony i przesmarowany

Tylna przerzutka- rozkręcona i przesmarowana

Hak, zaciski kół- sprawdzone.

Już nic więcej nie zostało.

Cały czas obstawiam suport/ mufę...

Niestety nie sprawdzę już efektów pracy.

Tak odnośnie prasowania misek, jak to jest że miski sterów dostają bardziej po dupie, działa na nie większa siła, są większej średnicy i nic...🙄

Udało się wyskoczyć na krótką trasę...nic nie zgrzyta! No i teraz pytanie, co to było? Kółka przerzutki? Nic innego nie przychodzi do głowy.

Jutro znowu jadę, więc okaże się czy to to.

Nie taki press fit straszny jak go malują. Jeżeli jutro będzie ok to będzie to ciekawa nauka na przyszłość.

5 godzin temu, Pivvcio napisał:

jak to jest że miski sterów dostają bardziej po dupie, działa na nie większa siła, są większej średnicy i nic...🙄

I nigdy nie wykonują pełnego obrotu. Co innego suport przy jeździe kadencyjnej.

budyn czekoladowy

Mi w tribanie 540 też "coś" zgrzytało w rytm pedałowania. I ewidentnie słyszałem to w okolicach supportu. Ale że mam wkręcany, to go od razu wyeliminowałem. Zatrzymałem się, dokręciłem szybkozamykacze kół oraz odkręciłem i dokręciłem mocowanie przerzutki do haka - ustało. 

Mam też fulla od treka. Z pressfitem. Strzelało jak cholera. Szlag mnie trafiał. Byłem przekonany, że to pressfit. Nic nie pomagało. W końcu oddałem go na full serwis zawieszenia. Fachura wszystko rozkręcił, skręcił i... cisza :)

Tak więc nie wszystko pressfit, co strzela i zgrzyta.  

2 minuty temu, piter614 napisał:
48 minut temu, pitmax napisał:
Hej 
to z innej beczki, ma ktoś, używał ktoś, a może coś słyszeliście na temat, ewentualnie tym podobne skręcane suporty
https://allegro.pl/lozyska-suportu-suport-token-ninja-bb841t-41-i7156888278.html#thumb/1

A o by chciał wiedzieć ja mam taki zakupiłem jakiś czas temu?

jak się sprawuje, ile przejechałeś już na nim, czy montaż nie jest problematyczny i czy ogólnie jesteś zadowolony ze zmiany.

Zastanawiam się nad zmianą bo nie chcę cały czas jeździć po serwisach, a jak mam inwestować w klucze to kupię suport który sam wykręcę jak coś