Rider_xco Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Witam! Mam pewien problem w mojej rocznej piaście Bontrager Disc, słychać strzelanie, jest ono nierównomierne, pojawia się zwłaszcza przy mocnym przyciskaniu, np. na podjazdach Wygląda to tak, że strzeli kilka razy, albo tylko raz, potem przez pewien czas jest spokój, czasami strzela non stop, a czasem w ogóle. Jeszcze jedno, w piaście podczas obrotu przez pewien czas coś "chrupało", jakby łożyska lecz po kilku dniach zamieniło się w bardzo głośne strzelanie wydobywające się z piasty i pojawił się lekki luz na kole. (szprych są podociągane, koło ma widoczne opory) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Smart_Dog Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Miałem taki sam problem. W moim przypadku była potrzebna wymiana łożysk, czyszczenie Plus smarowanie I wszystko było ok. Zabierz się za to jak najszybciej, u mnie ze strzelania raz na jakiś czas zmieniło się w ciągle strzały + ogromny luz na kole Po prostu musisz zajrzeć do piasty i ją sprawdzić Plus serwisowac powodzenia 1 Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Witam; poszukuję poradnika (film, pdf, itp.) jak serwisować piastę tył dt swiss w kołach DT SWISS M1900 Spline 27.5 (12x142mm) wheelset. Piasta zaczęła piszczeć i chciałbym ją przeserwisować, ale nie wiem jak się do tego zabrać - piasta jest na sztywną oś, łożyska maszynowe. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 5 minut temu, Marek napisał: Witam; poszukuję poradnika (film, pdf, itp.) jak serwisować piastę tył dt swiss w kołach DT SWISS M1900 Spline 27.5 (12x142mm) wheelset. Piasta zaczęła piszczeć i chciałbym ją przeserwisować, ale nie wiem jak się do tego zabrać - piasta jest na sztywną oś, łożyska maszynowe. Z góry dziękuję za pomoc. https://www.dtswiss.com/en/products/wheels-mtb/all-mountain/m-1900-spline/m-1900-spline-25/ Na dole strony są dostępne manuale Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Dziękuję serdecznie Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Czasami może się wydawać że "strzelanie" dobiega z piasty lub kasety, a przyczyna może być zupełnie inna. Takie odgłosy może wydawać niedokręcony hak przerzutki. Polecam sprawdzić czy jest dobrze osadzony i dokręcony. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi