Skocz do zawartości

[piasta tył] Strzelanie w tylnej piaście.

Rider_xco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Mam pewien problem w mojej rocznej piaście Bontrager Disc, słychać strzelanie, jest ono nierównomierne, pojawia się zwłaszcza przy mocnym przyciskaniu, np. na podjazdach Wygląda to tak, że strzeli kilka razy, albo tylko raz, potem przez pewien czas jest spokój, czasami strzela non stop, a czasem w ogóle.

Jeszcze jedno, w piaście podczas obrotu przez pewien czas coś "chrupało", jakby łożyska lecz po kilku dniach zamieniło się w bardzo głośne strzelanie wydobywające się z piasty i pojawił się lekki luz na kole. (szprych są podociągane, koło ma widoczne opory)

Pozdrawiam!

Miałem taki sam problem. W moim przypadku była potrzebna wymiana łożysk, czyszczenie Plus smarowanie I wszystko było ok. Zabierz się za to jak najszybciej, u mnie ze strzelania raz na jakiś czas zmieniło się w ciągle strzały + ogromny luz na kole :)

Po prostu musisz zajrzeć do piasty i ją sprawdzić Plus serwisowac

powodzenia 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...

Witam; poszukuję poradnika (film, pdf, itp.) jak serwisować piastę tył dt swiss w kołach DT SWISS M1900 Spline 27.5 (12x142mm) wheelset. Piasta zaczęła piszczeć i chciałbym ją przeserwisować, ale nie wiem jak się do tego zabrać - piasta jest na sztywną oś, łożyska maszynowe. Z góry dziękuję za pomoc. 

5 minut temu, Marek napisał:

Witam; poszukuję poradnika (film, pdf, itp.) jak serwisować piastę tył dt swiss w kołach DT SWISS M1900 Spline 27.5 (12x142mm) wheelset. Piasta zaczęła piszczeć i chciałbym ją przeserwisować, ale nie wiem jak się do tego zabrać - piasta jest na sztywną oś, łożyska maszynowe. Z góry dziękuję za pomoc. 

https://www.dtswiss.com/en/products/wheels-mtb/all-mountain/m-1900-spline/m-1900-spline-25/ Na dole strony są dostępne manuale

• 2 miesiące temu...