Skocz do zawartości

Merida Big Nine - jaki rozmiar

skraburski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę kupić Meridę Big Nine 6000 lub XT, obie praktycznie w tej samej cenie (koło 9k).

Mam 193cm wzrostu, jaki rozmiar wg was bedzie lepszy XL czy XXL?

Wolałbym mniejszą ramę, ale nie chcę żeby była za mała.

Nie jestem przekonany czy 1x12 GX Eagle czy 2x11 XT? 

Skłaniam się do 1x12 bo zawsze mnie przednia przerzutka wkurzała i od długiego czasu chciałem spróbować SRAMa. Zakres przełożeń jest bardzo podobny. Nie chcę wywoływać kolejnej świętej wojny, ale może ktoś ma jakiś argument, który mnie odwiedzie od tego wyboru.

Szimano ! :)

Merida ma tak, że sprzedają tylko na w sklepach fizycznych na miejscu ( przez internet można tylko zamówić ale nie wyślą :) ) - tak więc rozmiar przymierz na żywo - jeszcze doradzą w razie potrzeby.
Co do przerzutek:
- zależy jak będziesz jeździł ( i co gorsze te preferencje Ci się zmienią pewnie ze 30 razy w kolejnych latach ) XC czy Maratony czy 'sam sobie'
- oraz ile zębów dane modele mają na korbach / kasetach - co przełoży się na Twoje maksymalne prędkości, lub/nie uciążliwość w podjazdach.

Pamiętaj też, że niby 1x to jesteś tą sekundę szybszy w przełożeniu bo nie machasz nic z przodu, ale zaś jak masz 2x to przełożenie z małej na dużą daje olbrzymi przeskok w prędkości w sekundę ( no koniec podjazdu gdy młynkujemy - myk i już zapierpapier 100  na godzinę gdy 1x miele kilka razy przerzutką ) - mówił o tym Szajbajk w którymś  filmie z   Żabą ( tj. Merida 500 lite ) 

Pozdr

Niestety we Wrocławiu nie znalazłem tego roweru, niby każdy może zamówić ale najlepszą cenę znalazlem na sieci właśnie z wysyłka do domu. Chciałbym kupić na raty i nie wiem jak jest wtedy z ew. Wymiana rozmiaru.

Na swoim starym MTB mam od 10 lat 2x9 (przód 36-26, tył 11-32) i nigdy mi nie brakło przelozen (miałem na początku 32-22). W zeszłym roku zdjalem przednia przerzutkę i pagórki wokół Trzebnicy zjezdzilem tylko na 36 z przodu. Niestety łańcuch spadał przy ostrej jeździe bo zębatka z przodu była zwykła nie narrow-wide i przerzutka jeszcze bez sprzęgła. W tym roku założyłem przerzutkę z powrotem pod kątem gór i bardziej stromych podjazdów.

Biorąc pod uwagę te doświadczenia oraz to że nie lubię przedniej przerzutki skłaniam się ku napędowi 1x12

Kaseta w eaglu oczywiście 10-50, z przodu 32 i duże koło.

• 3 tygodnie później...

Rower odebrany w zeszłym tygodniu. Był mały problem bo rower przyjechał do sklepu z zamontowaną z tyłu na siłę sztywną osią w innym rozmiarze. Nie wiem jak to próbowali na siłe na tajwanie wcisnąć 🤫W serisie zdemontowali oś ale merida musiała wysłać nową oś wraz z insertem/hakiem żeby można było prawidłową oś zamontować. Dzięki temu mam z tyłu sztywną oś DT SWISSa, taki darmowy upgrade.

Pierwsze wrażenia

- Poprawa czasów na stravie :)

- Rozmiar ramy bardzo mi przypasował

- Kiera na początku bardzo szeroka, teraz już się przyzwyczailem i jest ok

- Gripy chyba zmienie, oryginalne są dość twarde

- Pierwsze wrażenia są rewelacyjne po przesiadce z 26 na 29, zdecydowanie duże koło lepiej wybiera nierówności niż małe

- Mój stary rower (Santa Cruz Chameleon na 26) był jednak zdecydowanie bardziej zwrotny

- Fox bardzo ładnie wybiera nierówności, na razie nie mam mu nic do zarzucenia

- Jak dla mnie rower jest lekki, dzisiaj go wazyłem i XL wyszlo mi 11.7 kg, wiem że może być lżej ale sam waże 86kg więc nie walczę o każdy kg

- Maxxis Ikon chyba w najniższej spefyfikacji, na oponie jest tylko napisane 65PSI, dosyć słabo trzymają w zakrętach i muszę uważać, ale na plus są małe opory toczenia w porównaniu do moich poprzednich Nobby Nicow. Będe chciał je zalać mlekiem i sprawdzić jak wtedy się sprawują

- Odnośnie napędu, na razie GX Eagle nie zrobił jeszcze na mnie super wrażenia, ale to może być kwestia regulacji. Mam wrażenie, że hak przerzutki jest skrzywiony, co podobno zdarza się w nowych rowerach, podjadę do serwisu to sprawdzą. Główny problem mam taki, że pod obciążeniem na dwóch prawie największych zębatkach łańcuch przeskakuje między nimi, na największej jest wszystko ok. Próbowałem regulować przerzutkę ale bez sukcesu, wczesniej nigdy nie mialem problemju z regulacja shimabo. Chaingap jest ustawiony prawidlowo, sprawdzalem czerwonym lizakiem. Zobacze co wyjdzie z tym hakiem, mam nadzieje ze to to. Na ten moment nie wiem czy nie wszedlbym w Deore XT 2x11, mam mieszane uczucia.

IMG_2651.JPG
  • 2 tygodnie później...

W dniu 20.08.2018 o 22:09, skraburski napisał:

IMG_2651.JPG

Cześć,

@skraburski - mam wielką prośbę (myślę, że nadal w ramach tematu, bo tyczy się rozmiaru, Meridy i zakupu ).

Skracając historię do minimum: jestem strasznie napalony na  Big Nine 800. Ponad to mam ten sam bądź podobny wzrost i nogę jak Ty - więc podpasuje mi rama XL ... problem w tym, że zdjęcie Twojego roweru w rozmiarze XL wygląda (dla mnie), o wiele mniej korzystnie niż rozmiar prezentowany w katalogach :)

https://www.rowerymerida.pl/produkt1424/bignine-800-rower-merida.html

I tu wracamy do prośby: możemy prosić o więcej zdjęć? Bez zamówienia roweru nie jestem nigdzie w pobliżu w stanie go podpatrzyć, a tu na forum trafił się akurat taki fajny przypadek :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Gzyms

Hej. Ta fotka jest zrobiona pod kątem z dołu. Na żywo rower wygląda naprawdę dobrze, jak na dużą ramę, małe zawsze wyglądają lepiej. Zrobię dzisiaj kilka zdjęć i wrzucę po południu.

Z roweru jestem bardzo zadowolony, ale kupując jeszcze raz rozważyłbym napęd XT czyli 700, nie rozumiem tylko dlaczego Merida wrzuciła do niego innego amora.

Kupilem przyrząd do prostowania haka, moje przypuszczenia sie potwierdzily hak byl krzywy jak banan :/Po wyprostowaniu i wyregulowaniu przerzutka chodzi tak jak powinna, oczywiscie w garazu. Zobaczymy jeszcze jak w terenie, ale nie spodziewam sie jakich wiekszych problemow.

Jutro jazda testowa, w razie czego jeszcze delikatnie w piątek a w sobotę pierwszy start w maratonie mtb.

Dzisiaj w terenie Orzel wreszcie pokazal pazur. Prosty hak jest bezwględnie konieczny, co w sumie wiele osob już pisało i SRAM w materiałach również o tym informuje. Tak więc GX Eagle odzyskał dobre imię i nie żałuję wyboru :) Jedyne czego może brakować to szybka zmiana zbiegów przez zmianę przedniej zębatki o czym wspominał Szaj w swoich filmach, ale nie jest to mega problem tylko trzeba zaczac zmieniac biego z wyprzedzeniem.

Do oponek też już się trochę przyzwyczaiłem, jazda na ciśnieniu 2.0 przy moich 85kg to chyba było za mało i opona mogła być niestabilna. Po zwiększeniu ciśnienia do 2.4 jest zdecydowanie lepiej, ale może to być też po prostu przyzwyczajenie. Kupię za jakieś czas ikony lub coś innego w lepszej wersji i zaleję mlekiem.

• 2 tygodnie później...

Wlaśnie przyjechały nowe oponki :) Na bike-components.de udało mi się kupic Maxxisy Ikony 29.2.2 120 TPI 3C EXO TR za 41EUR sztuka :)Jest to ta sama oponka co mam fabrycznie tylko w najwyższej wersji :)

W Polsce na alledrogo powyżej 200 PLNów za szt. i wersja TR nie do dostania, niby bez TR też są spoko, ale skoro jest wersja dedykowana i to w dobrej cenie to wolałem ją wybrać. Teraz czekam tylko na mleko, taśmę i zaworki i będę montował oponki. Strasznie jestem ciekaw czy będzie efekt WOW i jak oponki spiszą się na najbliższych zawodach w Jeleniej.

IMG_2970.jpg

Edytowane przez skraburski
  • 1 miesiąc temu...

Rower spisuje się świetnie. Wystartowałe trzy razy w bike maratonie i udało mi się awansować na nim z 7 sektora do 3 :) 107 miejsce w kategorii open na ostatnich zawodach i wiem, że na razie rower nie jest żadnym ograniczeniem :)

Dzisiaj do big nine'a zamontowalem myk-myka Reverb Stealth, jutro pewnie test no i jesienno-zimowe (Maxxis Forekaster 29x2.35) buty czekają na montaż. 

Jak na razie jedyna wada jakiej się dopatrzylem to kolizja manetek z górną rurą, przez to przy jednej z wywrotek rozwaliłem manetkę blokady. Trzeba zamontowac jakiś ogranicznik skrętu kierownicy jak w canyonach, albo jesli komuś nie przeszkadza zmiana pozycji na bardziej wyprostowana to inny mostek lub kiera z wzniosem.

• 5 miesięcy temu...

Dzień dobry

Podłączę się do tematu. Przymierzam się do zakupu roweru Merida Big Nine 500 lite lub Limited. Mam w związku z tym pytanie jaki rozmiar wybrać. Wzrost to 173 cm a przekrok 79 cm. Przymierzałem się do rozmiaru M, ale myślę jeszcze nad rozmiarem S. Niby M jest ok ale nie wiem jak byłoby na rozmiarze mniejszym. W zeszłym roku kupiłem Meridę Cyclocross 400. Tutaj wybrałem S/M i też nie wiem czy rozmiar S nie byłby lepszy. 

Czy ktoś tutaj ma podobne wymiary i rower Big Nine i byłby w stanie podpowiedzieć.

Pozdrawiam

22 minuty temu, gpientaszek napisał:

Dzień dobry

Podłączę się do tematu. Przymierzam się do zakupu roweru Merida Big Nine 500 lite lub Limited. Mam w związku z tym pytanie jaki rozmiar wybrać. Wzrost to 173 cm a przekrok 79 cm. Przymierzałem się do rozmiaru M, ale myślę jeszcze nad rozmiarem S. Niby M jest ok ale nie wiem jak byłoby na rozmiarze mniejszym. W zeszłym roku kupiłem Meridę Cyclocross 400. Tutaj wybrałem S/M i też nie wiem czy rozmiar S nie byłby lepszy. 

Czy ktoś tutaj ma podobne wymiary i rower Big Nine i byłby w stanie podpowiedzieć.

Pozdrawiam

Mistrzu - mam identyczny wzrost ( ale nie on jest jedynym parametrem w doborze rozmiaru ) bo ja np przekrok mam 84cm już, ale za to mam krótkie ręce i to długość rąk + tułowia determinuje jak wygodnie będzie na rowerze się leżało :)

Więc przymierz się do dwóch rozmiarów na miejscu w sklepie - najlepiej na zmęczonego ( dobiegnij do sklepu z plecakiem na plecach ? :) ) by widzieć dokładniej
albo dobierz sklep który ma bikefitting, gdzie doradzą / dobiorą wszystko profesjonalnie 

Mam 500 lite w wersji M i u mnie siedzi ten rozmiar na medal :]

Edytowane przez Marek Karnecki
poprawki błędów
4 godziny temu, Marek Karnecki napisał:

Mistrzu - mam identyczny wzrost ( ale nie on jest jedynym parametrem w doborze rozmiaru ) bo ja np przekrok mam 84cm już, ale za to mam krótkie ręce i to długość rąk + tułowia determinuje jak wygodnie będzie na rowerze się leżało :)

Więc przymierz się do dwóch rozmiarów na miejscu w sklepie - najlepiej na zmęczonego ( dobiegnij do sklepu z plecakiem na plecach ? :) ) by widzieć dokładniej
albo dobierz sklep który ma bikefitting, gdzie doradzą / dobiorą wszystko profesjonalnie 

Mam 500 lite w wersji M i u mnie siedzi ten rozmiar na medal :]

Niestety w Kielcach znam tylko 3 sklepy, które sprzedają Meridę i tylko w jednym mają 500 lite i tylko w rozmiarze M. O bikefittingu można zapomnieć. 

7 godzin temu, gpientaszek napisał:

Niestety w Kielcach znam tylko 3 sklepy, które sprzedają Meridę i tylko w jednym mają 500 lite i tylko w rozmiarze M. O bikefittingu można zapomnieć. 

Ja kupuję zawsze w bikeatelier - masz taki w Kielcach :)
https://bikeatelier.pl/content/42-kielce

Oni się specjalizują w Meridzie - i poproś o dodatkowy rozmiar, na pewno Ci taki sprowadzą - potem wybierzesz dla Siebie a drugi tak czy inaczej sprzedadzą :)

Pozdr !

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.03.2019 o 07:16, Marek Karnecki napisał:

Ja kupuję zawsze w bikeatelier - masz taki w Kielcach :)
https://bikeatelier.pl/content/42-kielce

Oni się specjalizują w Meridzie - i poproś o dodatkowy rozmiar, na pewno Ci taki sprowadzą - potem wybierzesz dla Siebie a drugi tak czy inaczej sprzedadzą :)

Pozdr !

Dzięki za podpowiedź. Niestety rower kupię w innym sklepie (spory rabat) i nie będę robił w bike atelier problemów. Skłaniam się do rozmiaru M, ale model roweru inny. 500 lite i limited są w tym momencie niedostępne u dystrybutora, więc wybór padł na nx edition. 

• 1 miesiąc temu...

Zaczynam przygodę z "góralami" kontynuacja tematu z początku: mam 194cm 110 kg chciał bym kupić big.nine 300. Facet w sklepie doradza xxl???podobno kolana miałem zbyt blisko kierownicy itp.  Nie ma jakiejś tabeli?? Dobrze się czułem na xl.  Nie wiem co robić.