fieyangel Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Witam. Kupiłem niedawno Boreasa 1 i najlżejsze przełożenie wcale nie jest takie lekkie jakbym chciał. Jest w sumie spoko, ale mogłoby być troszkę lżej. Macie jakieś rady jak dałoby się to tanio polepszyć? Wg producenta maksymalna wielkość tylnej zębatki to 32T czyli dokładnie tyle ile jest teraz. To jest bezwzględne, czy może ktoś próbował wsadzić tam np. 34T i działało? Nawet i te dwa żeby byłyby mile widziane. Chyba, że zmienić tylną zmieniarkę i dać jakąś większą kasetę pod nią? Ale czy to będzie kompatybilne z obecnymi klamkomanetkami? Przednia zębatka ma 40T, nie wiem czy da się tu coś wykombinować. Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 31 minut temu, fieyangel napisał: Przednia zębatka ma 40T, nie wiem czy da się tu coś wykombinować. A jak Ci się jeździ na na 11 i jak często? Przód można zmienić na 38. https://www.sram.com/sram/road/products/sram-s350-1-crankset Odnośnik do komentarza
fieyangel Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Rzadko na 11 jeżdżę, bo na prostej to jest męczarnia, a na zjazdach nie pedałuję, bo odpoczywam Na 11 jedynie rozpędzać się z górki mogę, ale w sumie nie mam po co. Na razie forma kiepska (jeżdżę od miesiąca), wiec raczej wykorzystuje zjazdy do odpoczynku i nie dopedałowywuje jak nie muszę. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 15 godzin temu, fieyangel napisał: np. 34T i działało? 2 zęby nie powinny zaszkodzić, ale najlepiej byłoby kupić do przodu mniejszą zębatkę. Odnośnik do komentarza
sender Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 najtaniej będzie zostać przy tym co jest tylko kondycję sobie wyrabiać👌 1 Odnośnik do komentarza
J.A.N Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Witam wszystkich. Pozwolę sobie zabrać głos w temacie, również przymierzam się do zakupu w/w modelu. Mam obawy czy konfiguracja nie będzie zbyt twarda (po awarii kręgosłupa wracam do aktywności fizycznej). Chciał bym zapytać co myślicie o mojej koncepcji modyfikacji napędu. Mianowicie - wymiana przerzutki na model Apex 1 która obsługuję napędy 1x10 oraz 1x11 - rozpiętość biegów to 11x42. Generalnie taka zmiana dała by nam duże możliwości doboru osprzętu (różni producenci mają w ofercie kasety 10rz np DEORE HG500 11x42). Nie znam się na doborze osprzętu więc chciał bym zasięgnąć Waszej porady. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 konfiguracja napędu zależy od terenu czy masz dużo wzniesień bo jak nie to racze będzie szkoda inwestować w kasetę z dużą rozpiętością zębów ewentualnie można pokombinować z przednim blatem więcej lub mniej zębów wtedy będziesz miał ciężej lub lżej Odnośnik do komentarza
J.A.N Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 No to gdzie się jeździ to osobny temat. Generalnie chodziło mi czy taka operacje jest możliwa tzn. czy manetka da rade z przerzutką. Przy takiej zmianie mamy większą możliwość dopasowanie/manipulacji w przełożeniach. Oczywiście przy założeniu że kaseta Shimano będzie kompatybilna z przerzutką Sram. Zielony jestem jak konewka, więc wybaczcie proszę jeśli pytam o banały. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 gdybyś miał np 1x10 w zakupionym rowerze i było by za twardo możesz -zmienić przednią kasetę na np mniejszą -zrobić 2x10 ale wtedy *zakup klamko manetki *zakup przerzutki przedniej *zmiana korby na taką by były dwa blaty wtedy jest większe pole manewru z biegami 46 minut temu, J.A.N napisał: Oczywiście przy założeniu że kaseta Shimano będzie kompatybilna z przerzutką Sram. nie ma znaczenia czy to shimano czy sram w twoim przypadku poszukaj może czegoś co ma w orginale 2x10 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi