Skocz do zawartości

Giant Anyroad 2

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów!

Jestem przed zakupem roweru gravelowego, wybór padł na Giant Ayroad 2. Sprzęt będzie służył mi głównie do krótkich jazd trenigowo - rekreacyjnych, dłuższych weekendowych, ewentualnie kilkudniowych - turystycznych.

Moje wymiary to 186 cm wzrostu i 89-90 cm przekroku. Z uwagi na brak rozmiaru XL w Polsce, zrobiłem kilka kółek na L na sklepowym parkingu, bez żadnego fittingu, tylko po podniesieniu siodełka (nie pozostało już za dużo sztycy do wyciągnięcia). Pierwsze odczucia jak najbardziej ok (jeśli można coś powiedzieć po 10 minutach jazdy testowej), sprzedawca początkowo uważał, że L może być trochę za mała z uwagi na długą nogę, ale po moim teście, stwierdził, że L powinna być jednak w porządku.

Czy ktoś z Was, w podobnych do mnie wymiarach, miał styczność z Anyroad 2 w rozmiarze XL? Może poczekać na model 2019 i kupić nieco większy XL?

Dodam, że po głowie chodzi mi jeszcze przełajówka Merida Cyclo Cross 300 (też problemy z rozmiarówką i dostępnościią), bo gravel Merida Silex 200, nie przekonuje mnie wizualnie.

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam!

Opublikowano

OctaneOne Gridd sobie zobacz, może go dorwiesz w kwocie w okolicach 4500-4700zł.

https://www.dobrerowery.pl/rower-octane-one-gridd-2019-niebieski?combination_id=26701&gclid=CjwKCAjw7vraBRBbEiwA4WBOn6N47xuK_GhRPk8XIBPnZvm3cfUSxMmjHyEfuXRIx3Db1IyBAUkjPBoCjRwQAvD_BwE

AnyRoad 2 wypada przy nim blado.

Ten Giant wygląda tragicznie jak dla mnie.

Z wymienionych to Merida Cyclo Cross 300 o wiele sympatyczniej się prezentuje, a i jej cena jest dość atrakcyjna.

https://www.goride.pl/rowery-szosowe/merida-cyclo-cross-300-2018-odbior-osobisty?gclid=CjwKCAjw7vraBRBbEiwA4WBOnw-jgpnVxqiUUulTPUcBMgEXCOhApJfF62E3Ywf_FRgb_GqPx8FrShoCaQUQAvD_BwE

Szkoda, że widelec nie jest karbonowy.

Opublikowano
3 godziny temu, matteus8 napisał:

Moje wymiary to 186 cm wzrostu i 89-90 cm przekroku.

Zdecydowanie L'ka ;) 

Opublikowano
22 godziny temu, SpiderMAN napisał:

OctaneOne Gridd sobie zobacz, może go dorwiesz w kwocie w okolicach 4500-4700zł.

https://www.dobrerowery.pl/rower-octane-one-gridd-2019-niebieski?combination_id=26701&gclid=CjwKCAjw7vraBRBbEiwA4WBOn6N47xuK_GhRPk8XIBPnZvm3cfUSxMmjHyEfuXRIx3Db1IyBAUkjPBoCjRwQAvD_BwE

AnyRoad 2 wypada przy nim blado.

Ten Giant wygląda tragicznie jak dla mnie.

Z wymienionych to Merida Cyclo Cross 300 o wiele sympatyczniej się prezentuje, a i jej cena jest dość atrakcyjna.

https://www.goride.pl/rowery-szosowe/merida-cyclo-cross-300-2018-odbior-osobisty?gclid=CjwKCAjw7vraBRBbEiwA4WBOnw-jgpnVxqiUUulTPUcBMgEXCOhApJfF62E3Ywf_FRgb_GqPx8FrShoCaQUQAvD_BwE

Szkoda, że widelec nie jest karbonowy.

19 godzin temu, Puncu napisał:

Zdecydowanie L'ka ;) 

Spróbuję przymierzyć się jeszcze do CC 300, choć najbliższe potencjalne sklepy są 200 km ode mnie (Warszawa lub Gdańsk).

Akurat Anyroad pasuje mi wyglądem, no ale wiadomo, o gustach ;)..., jak to mawia mój znajomy: "...jeden lubi kanapki ze smalcem i rabarbarem, a drugi jak mu nogi śmierdzą...".

Dzięki za sugestie!

Opublikowano

Mam 182 wzrostu i Anyroada 2 w rozmiarze L, i jest to dla mnie bardzo wygodny rowerek. Jednak gdybym był nieco niższy, to rama byłaby za duża. Moim zdaniem spokojnie mozesz taką ramę brać przy Twoim wzroście. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, JaW napisał:

Mam 182 wzrostu i Anyroada 2 w rozmiarze L, i jest to dla mnie bardzo wygodny rowerek. Jednak gdybym był nieco niższy, to rama byłaby za duża. Moim zdaniem spokojnie mozesz taką ramę brać przy Twoim wzroście. 

Ok, dzięki za opinię. Podczas testu nie miałem wrażenia, że rama za mała, wątpliwości przyszły później. W sumie mogę przymierzyć się do Anyroad 1 w XL, bo jest podobn dostępny, a geometria ramy jest taka sama co w Anyroad 2.

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Właśnie ma spory problem jaki rozmiar wybrać mam 180 cm wzrostu i jakieś 82-83 cm przekroku. Giant w swojej tabelce pisze, że do 182 jest rozmiar M, byłem dziś w sklepie mieli M i przymierzałem się do niej, niestety nie mogłem porównać L bo nie było. Ta M na pierwszy rzut oka wydawała mi się trochę krótka, jak myślicie brak L? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.08.2018 o 21:51, jasonj napisał:

Witam. Właśnie ma spory problem jaki rozmiar wybrać mam 180 cm wzrostu i jakieś 82-83 cm przekroku. Giant w swojej tabelce pisze, że do 182 jest rozmiar M, byłem dziś w sklepie mieli M i przymierzałem się do niej, niestety nie mogłem porównać L bo nie było. Ta M na pierwszy rzut oka wydawała mi się trochę krótka, jak myślicie brak L? 

Jako autor wątku, pragnę niniejszym poinformować, że w sobotę stałem się właścicielem Giant AnyRoad 1 GE 2018 w rozmiarze XL :), rower kupiłem z dobrym rabatem. Mierzyłem anyroad 2 L i anyroad 1 XL, na 2 L czułem sie nieco zbyt zgarbiony, skrępowany.

Kolego jasonj, wydaje mi się, że warto poszukać sklepu, gdzie bedziesz miał porównanie rozmiarów.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Aby nie być gołosłownym :)

IMG_20180817_082221.jpg IMG_20180813_115543.jpg Edytowane przez Gość
Opublikowano

Piękny i na pewno bardzo wygodny rowerek. Napisz za jakiś czas, jak się sprawuje i co byś zmienił - np owijkę :)

Opublikowano

No właśnie jak się śmiga? Zamówiłem właśnie Anyroada 2 w XL i jutro mam teoretycznie odbiór.

Opublikowano
W dniu 17.08.2018 o 08:27, matteus8 napisał:

Aby nie być gołosłownym :)

IMG_20180817_082221.jpg IMG_20180813_115543.jpg

Ale dziwadlo O.o

Gratuluje zakupu niech sie dobrze jezdzi 

Opublikowano

Kupiłem L na mój wzrost idealna, M była zdecydowanie na mała, nie wiem dlaczego Giant pisze na swojej stronie, że M jest do 182 cm, raczej wątpię czy osoba o wzroście ponad 180 może komfortowo jeździć na rozmiarze M.

Co do samego roweru to chyba najłatwiej go porównać to takiego szybkiego sztywnego crossa z barankiem - rower dość szybki i komfortowy na asfalcie z niewielkimi możliwościami terenowymi. Nie szosa, nie gravel coś chyba pomiędzy:)

07.jpg
Opublikowano
22 godziny temu, BWJ napisał:

No właśnie jak się śmiga? Zamówiłem właśnie Anyroada 2 w XL i jutro mam teoretycznie odbiór.

Jak na razie trudno mi znaleźć jakieś większe wady, jestem bardzo zadowolony, może jeszcze nie "ochłonąlem" po zakupie ;). Jedne co zauważyłem, to ograniczona ilość miejsca do montażu akcesoriów na kierownicy, a wynika to z konstrukcji hamulców hydraulicznych, ale ten problem można rozwiązać zainstalowaniem jakiegoś bar extendera. 

22 godziny temu, revolta1 napisał:

Ale dziwadlo O.o

Gratuluje zakupu niech sie dobrze jezdzi 

"Nietypowy" ksztalt ramy ma jeden ogromny plus, pozwala ocalić klejnoty w sytuacji awaryjnej...chcąc nie chcąc, przetestowane ;).

Dla mnie rower jest wygodny, choć testuje jeszcze różne ustawienia pozycji siodełka, aby wybrać optymalne.

8 godzin temu, jasonj napisał:

Kupiłem L na mój wzrost idealna, M była zdecydowanie na mała, nie wiem dlaczego Giant pisze na swojej stronie, że M jest do 182 cm, raczej wątpię czy osoba o wzroście ponad 180 może komfortowo jeździć na rozmiarze M.

Dlatego uważam, że nie ma to jak przymiarka przed kupnem, bez względu na markę i model.

Opublikowano

Rower moze jest fajny . na pewno nietypowy. reszta kwestia gustu. najlepiej oddaly by to slowa...

Nie mialbym odwagi go kupic ze wzgledu na jego wyglad 

Ale powiem jeszcze raz . niech sie jezdzi i cieszy wlasciciela 

Opublikowano
2 godziny temu, revolta1 napisał:

Rower moze jest fajny . na pewno nietypowy. reszta kwestia gustu. najlepiej oddaly by to slowa...

Nie mialbym odwagi go kupic ze wzgledu na jego wyglad 

Mojego AnyRoad'a kupiłem właśnie dlatego, że wygląda tak jak wygląda i .... nikt takiego nie ma w okolicy :)))))

13 godzin temu, jasonj napisał:

Co do samego roweru to chyba najłatwiej go porównać to takiego szybkiego sztywnego crossa z barankiem - rower dość szybki i komfortowy na asfalcie z niewielkimi możliwościami terenowymi. Nie szosa, nie gravel coś chyba pomiędzy:)

Nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "możliwości terenowych" .....

Właściwie od samego początku "zabieram" mojego AnyRoad'a do lasu. .... Polne drogi (te bardziej i mniej utwardzone), szutry, leśne dukty z kamieniami i korzeniami mu niestraszne :))) Owszem, nie ma takiego komfortu jak na fullu, ale idzie się przyzwyczaić i .... polubić. Plus jest taki, że dojazd np. 20 ... 30 km asfaltem do lasu (a później powrót) jest bardziej niż przyjemny niż na MTB :)))

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 14.08.2018 o 21:51, jasonj napisał:

I jaki kupiles? Mam 180 i 86 przekro. Radzisz m cz y l ke czy inny z rama m/l

Mam pytanie do wlascicieli Any toad, ramy. Czy na 180 i przekrok 85, m ka czy l ka czy inny gravel m/l??

Opublikowano
W dniu 20.01.2019 o 16:41, akduj napisał:

Mam pytanie do wlascicieli Any toad, ramy. Czy na 180 i przekrok 85, m ka czy l ka czy inny gravel m/l??

Jeśli chodzi o Anyroad 2, to moim zdaniem bierz rozmiar M. 

Opublikowano

Witam wszystkich

Pozwolę sobie wtrącić swoje dwa grosze. Co do rozmiaru M to myślę, że sztyca podsiodłowa może być za krótka. Ja mam nogę ok 82-83 cm (wzrost ok 175cm) i sztyca jest wysunięta praktycznie na maksa. Zostało może z 0,5 cm. Mam tak w modelu 2018. Zdecydowanie lepiej wcześniej się przymierzyć.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Co do rozmiarów Anyroad. Ja mam Anyroad Advanced rozmiar M. Przy wzroście 180cm i wadze 88kg czuje się na nim bardzo komfortowo.

Pokonuje trasy między 50, a 100 km głównie asfalt i nie mam problemów z bólami pleców czy kolan. Ale tak jak większość tu pisze trzeba się przymierzyć bo 

180cm  nie zawsze znaczy to samo. Inne proporcje ciała i może być problem w jedną czy drugą stronę. Przejechane już mam ok 2tyś km rower spisuje się bardzo dobrze, żadnych usterek w tym czasie nie stwierdziłem, więc ja mogę śmiało polecić ten rower.

ps. co do wyglądu to ja uważam, że jest piękny 😀😊