Skocz do zawartości

Organizacja tras GPS

psu

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw czego używacie do:

- planowania tras

- zapisywania tras 

z przejażdżek / treningów? 

Ja do planowania używam przeważnie http://gpsies.com , czasem po prostu Google maps. Natomiast całą historię trzymam w Google Earth (aplikacja desktopowa). Pewnie najpopularniejsza będzie Strava lub Endomondo, no ale może znacie coś jeszcze innego?

W tygodniu ja jeżdżę to na ogół nie mam dużo czasu żeby poznawać nowe trasy więc skupiam się na ulubionych. Z kolei w weekend jak tylko mam okazje to wyszukuje trasę, uruchamiam gpsa na komórce i ruszam na rower.

Z samego początku do zapisywania tras używałem mymaps od google. na jednej mapie można dodać 10 tras, obliczyć odległość i wspomóc się wyznaczaniem trasy algorytmami googla. Finalnie zrobił mi się bałagan i często ponownie wyznaczam trasę jakimiś drobnymi zmianami. Przeszedłem na system jedna mapa jedna trasa ale między czasie przesiadłem się na strave która oferuje wyznaczanie trasy. Aktualnie sprawdza mi się system zapisu map na stravie, wspomaganie się mapami google, czasem szukanie tras które ktoś już przejechał albo szukanie ścieżek rowerowych w google. Strava ma możliwość exportu map do gpx więc nie muszę się wspomagać konwerterami. Bezpośrednio na stravie można wyszukać czyjeś aktywność więc zawsze można znaleźć inspiracje.

Zapomniałem dodać że większość czasu spędzam na utwardzonym rowerze crossowym wiec często szukam dróg utwardzonych ale mieszanych począwszy od asfaltu kończąc na wąskich leśnych ścieżkach z korzeniami.

Próbowałem znaleźć aplikacje która losowo wygeneruje mi trasę do zadane odległości ale na nic takiego nie trafiłem. Na pewno tego typu funkcjonalność pokazywał SzajBajk na jednym z filmów.

• Pomógł 1

Do nawigacji tylko i wyłącznie SmartFon i  LOCUS MAP
Zalety... 
1) Możliwość wgrywania map turystycznych z wydawnictwa COMPASS, więc szlaki turystyczne, punkty widokowe itp macie przed sobą, czyli to samo co na papierowej mapie turystycznej. 

2) Dostępne również mapy OpenStreet Maps, w różnych wydaniach ( Hiking, Cyclo, MTB Europe - tą ostanią polecam ) oraz wiele innych
3) Możliwość zapisania map offline do nawigowania bez konieczności podłączenia do sieci komórkowej

Wady - wersja tylko pod Androida
Działa na Smartfonie więc czas nawigowania zależy od wytrzymałości smartfona
Wersja darmowa z paskiem z reklamami, ale pełna kosztuje niecałe 30PLN więc niedużo 

• Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...

Posiadam MIO Cyclo 200 - tworzenie tras i zapisywanie tras zapamiętanych przez urządzenie na Mio Share, które wysyła automatycznie zapisane-przejechane trasy po podłączeniu urządzenia do kompa na Endomondo i Strav-e 

• 1 miesiąc temu...

Ja używam gpsies.com
Korzysta m.in. z OpenStreetMap i właśnie tych map używam, bo ścieżki w mojej okolicy są dość dobrze odwzorowane na mapie.
Strona ma bardzo prosty interfejs i system rysowania, można eksportować mapę do wielu formatów - ja najczęściej używam gpx i aplikacji osmand na telefonie.

HTC & TT

Kiedyś używałem zachłannie endomondo i po trasie, ale teraz używam wyłącznie stravy i stwarzanie drogi.

Mając rower fatbike, jestem zdania że nie ma już drogi nie przejezdnej, a przynajmniej jeszcze na taką  nie trafiłem. Więc już nie jade śladem a na orientacje poznaje tereny.

Edytowane przez Gość
Edytka

Ja używam turystycznego Garmina Etrex 30, wraz z jego komputerowymi programami do obsługi, czyli BaseCamp i MapSource. Nie trenuję, tylko się wałęsam, głownie po lesie, więc to co mam dobrze mi służy zarówno na piechotę, jak i na rowerze. Mapy to UMPpcPL i PL Topo. Obie zawierają sporo dróg leśnych i ścieżek a PL Topo pokazuje również granice działów leśnych, co często oznacza drogę/ścieżkę. Rzadko planuję trasę, punkt po punkcie, zazwyczaj tylko wyznaczam cel i nawigacja pokazuje kierunek do celu. Ale gdybym chciał, to można planować w urządzeniu, albo (co dużo wygodniejsze) w BaseCampie. Etrex działa ponad 25 godzin, a podświetlony 6-8. Do tego mam, termometr Garmin i pulsometr Geonaute z Deca na ANT+. Mógłbym jeszcze mieć czujnik kadencji, ale po co mi? :) Później analiza śladu również w BC, profil wysokości, tętna, temperatury. Proste i wygodne, ale gdybym chciał trenować, to jednak zbyt ubogie. 

• 4 tygodnie później...

polecicie jakąś alternatywę dla google maps jeśli chodzi o nawigowanie po wyznaczonej trasie (zwłaszcza szosowych)? Do tej pory korzystałem z mapy od G. jednak sama aplikacja ma jeden zasadniczy minus - w trybie rowerowym podczas nawigacji nie słychać komunikatów głosowych "skręć w prawo/lewo" lecz jedynie dzwonek (sygnał dźwiękowy), co zdecydowanie utrudnia poruszanie się po nieznanym terenie.

• 1 miesiąc temu...
Dnia 21.04.2017 o 09:28, Przemo napisał:

Do nawigacji tylko i wyłącznie SmartFon i  LOCUS MAP

Bez przesady z tym "wyłącznie".

Zdecydowanie bardziej wolę  komoot.

Zalety nad LOCUS:
- na androida i na iOS
- brak reklam w aplikacji telefonicznej
- przejrzysty interface zarówno w PC, jak telefonie
- mniej prądo i zasobożerny(z moim xperia Z3 Compact locus pracuje 3h komoot 4,5)
- trasy zaplanowane w komputerze automatycznie przesyłane są do telefonu (chmura)

również istnieje możliwość pobrania wybranych map offline

bardzo czytelna nawigacja z komunikatami głosowymi

Z wad:
nie współpracuje z ANT+

ograniczenie do bodaj jednej may offline w wersji bezpłatnej (pozostałe online bez ograniczeń)

• Pomógł 1
  • 1 rok później...

Aktualnie używam czeskie produkty. Świetne czytelne mapy, prosty interfejs

http://mtbmap.cz

http://mapy.cz

Aplikacja na smartfona Mapy.CZ świetnie sprawdza się do jeżdżenia po nieznanych trasach. Importuję na komputerze plik do swojego konta w systemie mapy.cz i po zalogowaniu się na smartofnie do aplikacji mapy.cz mogę swobodnie z rozrysowanego tracka korzystać. Zaletą są bardzo czytelne mapy z zaznaczonymi trasami, szlakami, drogami i ścieżkami wszystkiego typu

• 4 miesiące temu...

Odgrzeje może kotleta, ale mam pytanie. Używacie Locusa? W jaki sposób przygotować mape offline jeśli trasa przechodzi mi przez dwa kraje. Tak naprawdę potrzebowałbym malutki wycinek z mapy na granicy Niemiec i Polski. Wiecie może jak coś takiego zrobić?

Tak, na mapie offline.

Bodajże z Locus Free za pierwszą instalacją jest pobierana mapa offline LOMaps Poland (bez darmowych upgrejdów).

Jesli jej nie masz mozna ją ściągnąć za pare zł ze sklepiku Locus ( w Locusie). Jest świetna.

Swoim zakresem obejmuje Polskę + tereny przygraniczne (do ok. 15km w głąb).

Jeśli potrzeba trochę dalej - jest darmowa mapa offline UMP-pCPL na Locusa i sięga aż po Poczdam ale nie jest tak dokładna jak LOMaps

Edytowane przez dfq
  • Pomógł 1
9 minut temu, dfq napisał:

Tak, na mapie offline.

Bodajże z Locus Free za pierwszą instalacją jest pobierana mapa offline LOMaps Poland (bez darmowych upgrejdów).

Jesli jej nie masz mozna ją ściągnąć za pare zł ze sklepiku Locus ( w Locusie). Jest świetna.

Swoim zakresem obejmuje Polskę + tereny przygraniczne (do ok. 15km w głąb).

Jeśli potrzeba trochę dalej - jest darmowa mapa offline UMP-pCPL na Locusa i sięga aż po Poczdam ale nie jest tak dokładna jak LOMaps

Super, dzięki o to mi właśnie chodziło