Arkpra Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 Wiram. Planuje kupić rower żonie ma ona 170 cm wzrostu. Zastanawiam się nad peak lady, ale są one produkowane tylko w wersji kół 29 cali. Po wyszukiwaniu w necie i na forach natrafiłem na sprzeczne informację. Niektórzy uważają że 29er nie nadaje się dla ludzi o wzroście poniżej 175 cm. Moja zona ma 170 cm wzrostu czy to znaczy ze musze koniecznie szukać 27,7 lub 26 czy da się kupić bez problemu wygodny rower dla takiej osoby w wersji 29 cali? Pozdrawiam Arek
Rebeliant86 Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 Przymusu nie ma, ale ja też mam 170cm i kupiłem specjalnie 27,5 bo 29 wydawało mi się za duże. Jakoś tak na jazdach testowych wydawał mi się mało zwrotny. A przy małej ramie dodatkowo wyglądał pokracznie z tak dużym i kołami. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 9 godzin temu, Arkpra napisał: Wiram. Planuje kupić rower żonie ma ona 170 cm wzrostu. Zastanawiam się nad peak lady, ale są one produkowane tylko w wersji kół 29 cali. Po wyszukiwaniu w necie i na forach natrafiłem na sprzeczne informację. Niektórzy uważają że 29er nie nadaje się dla ludzi o wzroście poniżej 175 cm. Moja zona ma 170 cm wzrostu czy to znaczy ze musze koniecznie szukać 27,7 lub 26 czy da się kupić bez problemu wygodny rower dla takiej osoby w wersji 29 cali? Pozdrawiam Arek Ja mam całe 162cm wzrostu i posiadam w stajni dwa rowery 26" i jeden 27,5". Wszystkie są dla mnie wygodne, a na 27,5" objeżdżam ostatnio wszystkie lasy w okolicy i delektuję się jazdą po singlach. Zwrotności mi z w zasadzie nie brakuje. Czy kupiłabym rower na kołach 29"? Nie wiem - musiałabym się na nim przejechać. Raz mieliśmy z mężem taką trasę, że on na kołach 29" spokojnie przejeżdżał przez kamienie, a mi koła 26" klinowały się na nich i parę razy wysadziło mnie z siodła. Wtedy tęskniłam za większymi kołami. Najlepiej by było, gdyby Twoja żona wsiadła na rower na kołach 27,5 i 29" i organoleptycznie sprawdziła, na którym rowerze czuje się lepiej. W wielu sklepach nie powinno być problemów z takim testem.
Nurek_ Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Przy 160 cm wzrostu - koła 29 to rzeczywiście może być trochę za dużo. Widać, że rowery 29 na bardzo małych ramach dopada wspomniana wcześniej "pokraczność". Wielu producentów rowerów najmniejszy rozmiar ramy (S, XS-ka) robi na mniejszych kołach 27.5, mimo ze ten sam model w większym rozmiarze ma 29. Ale 170 cm to już wystarczający wzrost żeby myśleć o 29. Zresztą i tak do roweru trzeba się przymierzyć.
Ares Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 11 godzin temu, Arkpra napisał: Niektórzy uważają że 29er nie nadaje się dla ludzi o wzroście poniżej 175 cm. Moja zona ma 170 cm wzrostu czy to znaczy ze musze koniecznie szukać 27,7 lub 26 czy da się kupić bez problemu wygodny rower dla takiej osoby w wersji 29 cali? Problemem nie jest wzrost a to w jakiej geometrii zrobiona jest rama. Są marki co umieją tak to wszystko połączyć, że i jeżdzi się fajnie i wygląda porządnie. Inni robią tak, że siedzi się czasem prawie na kominie sztycy. Trzeba niestety poświecić trochę czasu na wybadanie i sprawdzenie jak to jest. Obecnie wielkie koła wchodzą z impetem do nawet DH a w enduro już weszły po całości więc jak widać wzrost nie ma nic do rzeczy. 1
wozo13 Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Witam...dołączę do tematu przeszło 25 lat jeżdżę na kole 26" i przyszedł czas na zmianę czyli 650b albo 29er...kupiłem 27.5" bo lubię zwrotność i na krótkiej jeździe testowej 29er-em nie czułem się zbyt dobrze...ale teraz mam mieszane uczucia pojeździłem trochę tym rowerem i niewiele się różni to koło od 26", a różnica jest na korzyść mniejszego...małe lepiej przyśpiesza i lepiej śmiga w zakrętach a ten cal różnicy nie wpływa zbytnio (wg mnie) na pokonywanie nierówności...co innego 29er mam 178/83cm i coraz częściej o nim myślę...skoro 27.5 względem 26 pozbawiło mnie przyspieszenia i zwrotności to może już siąść na 29"...podobno koło 26 ma umrzeć, ale jak przeglądam znany portal aukcyjny to koło 26 ma się świetnie, a właśnie 27.5 nie ma specjalnie zainteresowania??? Dodam, że swój rower kupiłem w cenie wyprzedażowej rocznik 2017 i o ile rowerów 27.5 z zeszłego roku było sporo to 29er-ów prawie wcale ... w sieci koła 28/29 wiodą prym nad wszystkimi rozmiarami, a czuję w kościach, że jeszcze wskoczy jakiś nowy rozmiar na tapetę moja żona przy wzroście 159cm jeździ na kole 26" ...jeździła na 28" ale stwierdziła, że 26 lżej się jedzie, więc ja nie dyskutuję szacunek
CyclingChief Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Tak jak napisał @Ares, niektórzy producenci potrafią zrobić zwrotne rowery 29" przy mniejszych rozmiarach, a niektórzy nie. Przy tym wzroście nie bałbym się raczej kół 29". Gorzej by było w przypadku 160-165 cm wzrostu. Wtedy dobrym rozwiązaniem okazałyby się 27.5". Jak dobierzesz dla niej odpowiedni rozmiar ramy, to będzie jej się przyjemnie jeździć. Na zawodach niektóre kobiety są niższe, a i tak jeżdżą na kołach 29". Także to zależy bardziej od pomyślunku producenta, niż samych kół. Jeden rower będzie prowadził się jak wóz z węglem, a drugi będzie bardzo zwrotny.
Gość Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Tak jak sugerują koledzy - poszukiwanie roweru warto zacząć od przesiania producentów, którzy podchodzą do tematu do bani a pozostawienie na placu boju tych, którzy ogarniają temat i potrafią połączyć geometrię z wielkością kół i zwrotnością całości. Ja mam 169 cm wzrostu, kupiłem Treka Superfly na kołach 29". Dla mniejszych ode mnie osób faktycznie mniejszy rozmiar ramy dedykowany jest z kołami 27,5", ale dla ramy pod mój wzrost producent sugeruje rozmiar 29. I chłopaki z Treka naprawdę wiedzą co robią, zjedli na tym zęby. Dla Twojej żony spokojnie nada się duże koło, o ile będzie się czuła na nim komfortowo. A plotki o gorszej zwrotności dużego koła wstaw między bajki. Nawet jeśli faktycznie koło 27,5" w danym modelu roweru byłoby bardziej zwrotne od 29", to i tak Twoja żona - o ile nie startuje w pucharze świata jako zawodowiec - raczej nie odczuje."
Arkpra Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Opublikowano 29 Lipca 2018 Dziękuję za informacje zacząłem rozważać dla żony zakup PEAK 29 LADY SLX stąd moje pytania.
tormentor Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Nie przesadzałbym z tą awersją do kół 29 cali przy wzroście poniżej 170 cm. Tutaj riderka o wzroście 164 cm na 29erze o skoku 130/130:
Rebeliant86 Opublikowano 30 Lipca 2018 Opublikowano 30 Lipca 2018 Po prostej z górki... faktycznie wyznacznik. ;-) Oczywiście masz rację i nie ma co dramatyzowac, bo jak trzeba będzie to i dziecko na 29 calach pojedzie. Ja natomiast uważam, że nie ma też się co napinać, że musi być 29 bo takie teraz są na czasie. Trzeba usiąść, przejechać się i zobaczyć. Mi znacznie lepiej podszedł 650b. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
tormentor Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) @Rebeliant86 - chodziło o pokazanie proporcji. 29 cali na czasie? To chyba w ramach odgrzewania kotleta albo w DH W zakrętach też bez problemu, dopiero ciasne bandy w bikeparkach były wyzwaniem (ale to raczej nie kwestia roweru ). A osobiście uważam, że to optymalne koło do rekreacji, bo fajnie utrzymuje prędkość, a jednocześnie wypłaszcza teren. Edytowane 31 Lipca 2018 przez tormentor
Madzik Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 W dniu 30.07.2018 o 01:56, tormentor napisał: Nie przesadzałbym z tą awersją do kół 29 cali przy wzroście poniżej 170 cm. Tutaj riderka o wzroście 164 cm na 29erze o skoku 130/130: @Tormentor a co to za rower jest, dokładnie?
tormentor Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 @Madzik Składak na ramie On-One Codeine 29.
Franz Mauer Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Rozmowa o tym, który rozmiar koła jest lepszy to trochę jakby "babka na dwoje wróżyła". Gdybyśmy założyli, że geometria ramy roweru jest właściwa to, jak dla mnie, najważniejszymi czynnikami wpływającymi na wybór rozmiaru kołą są: umiejętności rowerzysty oraz teren w jakim zwykle bedzie się poruszał. W zasadzie to teren po którym się jeździ definiuje wymogi stawiane wobec roweru. Dużym błędem jest porównywanie np. rowerów do wszelkich odmian XC z rowerami np. do trail czy enduro...Tam gdzie bezwzględnie od roweru oczekuje się zwrotności większe walory ma mniejsze koło. Tam gdzie oczekuje się większej prędkości, a teren nie jest szeczególnie kręty to duże koło sprawdzi się lepiej. Uzupełnieniem wyboru jest poziom umiejetności rowerzysty. Rowerzysta o dużych umiejetnościach zwykle poradzi sobie na każdym rozmiarze koła na tyle, aby mieć frajdę z jazdy. Przy mniejszych umiejętnościach niestety trzeba bardziej mierzyć siły na zamiary. P.S. wzrost - umiejętności - a rozmiar koła: Jeśli chodzi o J. Ressveds to na dzień dzisiejszy nie wiemy jaki rozmiar koła wybierze, ponieważ rozwiązała kontrakt z team'em Scoot Sram...
Rekomendowane odpowiedzi