Skocz do zawartości

Czujniki kadencji ant+/BT + licznik czy smartfon

kamusial

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

chciałbym spytać Was o radę - chcę tanio skompletować sobie zestaw bezprzewodowy do:

-wyświetlania na żywo kadencji i pulsu, ewentualnie prędkości (ale to mam z gps) ->
-przesyłu zebranych danych do aplikacji na androida (może być skromnie płatnej) w której mógłbym śledzić moje wyczyny

Zakładam, że najtaniej sercem będzie zrobić zestaw na telefonie androidem - mam obsługę Ant+ i Bluetooth 4.2. Możliwe że w przyszłości zainwestuję w dedykowany komputer, więc chciałbym aby czujniki były przyszłościowe. Oczywiście im taniej tym lepiej  

Mam takie pytania:

1. Czy czujniki mogą być w dowolnym standardzie (Ant+/ BT 4) czy ma to znaczenie dla np. aplikacji endomondo/strava, albo możliwości późniejszego sparowania z bardziej profesjonalnym licznikiem?

2. jaki czujnik kadencji polecicie, ewentualnie na co zwracać uwagę? Na ant + znalazłem za 80pln SIGMA ANT+ do ROX 10,

3. jeżeli chodzi o pulsometr, to w zasadzie czy będzie na nadgarstek czy na klatkę jest mi obojętne, chciałbym żeby był w stanie przeżyć 'ulewę'. Z tego co widziałem to budżetowo (150pln) są Mio cyclo lub pasek z decathlona.

4. czy jest sens szukać prędkościomierza - wydaje mi się, że poprawa pomiaru prędkości będzie niewielka, a jeżdżę stricte amatorsko. Za 140 pln jest Mio Cyclo

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano
Godzinę temu, kamusial napisał:

Czy czujniki mogą być w dowolnym standardzie (Ant+/ BT 4) czy ma to znaczenie dla np. aplikacji endomondo/strava, albo możliwości późniejszego sparowania z bardziej profesjonalnym licznikiem?

Tak mogą, ale jeśli masz telefon z odbiornikiem ant+ to zrezygnuj z technologii BT4 gdyż jest bardziej energożerna. 

jaki czujnik kadencji polecicie, ewentualnie na co zwracać uwagę? Na ant + znalazłem za 80pln SIGMA ANT+ do ROX 10,

Od siebię polecić mogę czujniki chińskiego producenta igpsport. Używam ich zarówno z dedykowanym licznikiem jak i z tabletem do treningu na trenażerze. 

jeżeli chodzi o pulsometr, to w zasadzie czy będzie na nadgarstek czy na klatkę jest mi obojętne, chciałbym żeby był w stanie przeżyć 'ulewę'. Z tego co widziałem to budżetowo (150pln) są Mio cyclo lub pasek z decathlona.

Używam na klatkę ant+ i taki tobie polecam. 

czy jest sens szukać prędkościomierza - wydaje mi się, że poprawa pomiaru prędkości będzie niewielka, a jeżdżę stricte amatorsko. Za 140 pln jest Mio Cyclo

Niektórzy narzekają na sygnał GPS i przełamania prędkości. U mnie ten problem nie występuje. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, GBike napisał:

Używam na klatkę ant+ i taki tobie polecam. 

10 godzin temu, kamusial napisał:

Dziękuję za podpowiedzi. A który dokładnie model paska pulsometru używasz?

edit: rozumiem że również igsport - znalazłem Twój wpis: 

Edytowane przez kamusial
Opublikowano

Poprawnie też działaja czujniki Magene. Mozna je kupic zarowno w PL jak i bezposrednio z PRC 🙂 Czujnik kadencji / predkosci to takie 2in1 wybieramy co chcemy jak obie funkcje potrzeba 2szt. Polsometr to opaska na klate, wszystkie czujniki dzialaja po ant+ i bt 😏

Opublikowano

Ja kupiłem czujniki w Decathlonie i też bardzo dobrze działają.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Te czujniki iGpsport, kosztowo wychodzą na poziomie około 80 zł/szt, wyjątkiem tu jest pulsometr na klatkę, ten będzie kosztował około 130-140 zł.

Jeśli komuś zależy na sporo niższej cenie, nawet do 1/2 cen detalicznych, musi znaleźć chętnych na zakup takiego sprzętu. 

IGpsport prowadzi sprzedaż hurtową, jednak z profilu na Alibaba minimalne zamówienie to 100 sztuk, jednak jak się dowiadywałem, taka sama cena będzie przy 50 sztukach, mam nawet katalog hurtowy jak ktoś chce.

Opublikowano
4 minuty temu, DamianKle napisał:

Te czujniki iGpsport, kosztowo wychodzą na poziomie około 80 zł/szt, wyjątkiem tu jest pulsometr na klatkę, ten będzie kosztował około 130-140 zł.

Chyba że trafisz promocję tak jak ja 🙂

5 minut temu, DamianKle napisał:

IGpsport prowadzi sprzedaż hurtową, jednak z profilu na Alibaba minimalne zamówienie to 100 sztuk, jednak jak się dowiadywałem, taka sama cena będzie przy 50 sztukach, mam nawet katalog hurtowy jak ktoś chce.

Tylko jest pewien problem, przy zamówieniu hurtowym płacimy cło+vat.

Opublikowano
14 minut temu, GBike napisał:

Chyba że trafisz promocję tak jak ja 🙂

Tylko jest pewien problem, przy zamówieniu hurtowym płacimy cło+vat.

Z tego co się orientuję nie ma cła na liczniki, jest tylko VAT 23%. Mimo VAT-u i tak będzie taniej, bo cały zestaw wyjdzie max 80$ + VAT+ koszt wysyłki,8-15 dni oczekiwania,  bez VAT 160$(cena detaliczna z Ali)+ darmowa wysyłka+30 dni oczekiwania.

Kalkulacje na szybko :)