Mateuszempi Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 Witam! Zacząłem szukać na forum ale nie jestem zbyt cierpliwy. Jeżeli admin uważa, że spamuję i powtarzam temat to można usunąć. Otóż mam stary rower myślę, że ma gdzieś z 14 lat kupiony za 850 zł Phoenix Hawk "góral dla ubogich". Strzela mi korba jak mocniej naciskam na pedały. Chciałbym wymienić korbę na jakąś solidną a posiadam przerzutki 3/7 wolnobieg shomano przerzutka altus z tyłu a przednia jakaś shimano warta 20 zł. Zacząłem szukać po sklepach ale tam wszędzie jest napisane, że te korby są do 9 biegowych kaset/ wolnobiegów. Będzie to chodzić ? będę musiał wymienić łańcuch ? jest jakiś haczyk ? opłaca się kupić alivio czy deore ?
halasma Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 1. Chcesz tym jezdzic?2. 3 z przodu jest kompatybilne ze starymi, nie ważne czy 3x9 czy 3x73. Tam jest suport na lozyskach maszynowych czy na wiankach?4. ...Romki dwa i b'(o)twin(a)
Mateuszempi Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Opublikowano 28 Lipca 2018 to jest jakaś stara korba shimano zapewne na kwadrat. Wsiadłem na rower po 8-9 latach na razie wydałem 300 zł na jakieś podstawowe graty (siodełko wymiana linek i pancerzy regulacja przerzutek światełka) i serwis. Chcę sobie schudnąć bo przytyłem 30 kg. Jak schudnę z 8 kilo w tym roku i spadne do 90 to może zacznę zbierać ja jakiegoś taniego gravela. Na razie trzeba robić kilometry (zrobiłem od wczoraj 19.5). Ten rower przejmie moja żona jeśli ja kupie sobie nowy dlatego wg mnie warto dokładać bo rama nie jest uszkodzona.
Kajgana Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 Ja w swoim Romku na wymianę wolnobiegu na kasetę wydałem w sumie 400zl. Musisz się naprawdę zastanowić czy to się opłaca. A jak chcesz tylko trochę pojeździć, a potem zmienić rower to załóż jaką kolwiek korbe na kwadrat, na nowym suporcie. Wytrzyma conajmniej 1000km. (w Romecie wytrzymała mi 3500km). Wtedy korba, łańcuch i wolnobieg to około 100 zl
Mateuszempi Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Opublikowano 29 Lipca 2018 Dobra gdybym jednak zdecydował się jeździć dłużej to czy opłaca się dokładać do deore ? Alivio korba + suport około 250 zł Deore korba + suport około 350 zł
halasma Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Alivio w zupelnosci wystarczy. Romki dwa i b'(o)twin(a)
Mateuszempi Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) hmm no i mamy zgrzyt ;D Dwa dni temu jakoś łańcuch mi się dziwnie zablokował a dzisiaj przeskoczył na 2 zębatce korby pod dużym obciążeniem. Do tego pod mostkiem tam gdzie amor wchodzi w ramę (poprawna nazwa to stery?) przy ostrych skrętach i dociążeniu kierownicy czuję jakieś chrobotanie. hmm da się to naprawić ? opłaca się czy dojeździć gada na maksa przez te dwa miesiące a później zezłomować i kupić nowy rower ? Chciałbym kupić Gravela od rometa. Ktoś tym jeździł ? Edytowane 31 Lipca 2018 przez SpiderMAN To nie jest temat do tego działu, pisz nowy post odnosnie sterów, ale najpierw użyj wyszukiwarki...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 W dniu 29.07.2018 o 19:44, Mateuszempi napisał: hmm no i mamy zgrzyt ;D Dwa dni temu jakoś łańcuch mi się dziwnie zablokował a dzisiaj przeskoczył na 2 zębatce korby pod dużym obciążeniem. Do tego pod mostkiem tam gdzie amor wchodzi w ramę (poprawna nazwa to stery?) przy ostrych skrętach i dociążeniu kierownicy czuję jakieś chrobotanie. hmm da się to naprawić ? opłaca się czy dojeździć gada na maksa przez te dwa miesiące a później zezłomować i kupić nowy rower ? Chciałbym kupić Gravela od rometa. Ktoś tym jeździł ? Nie rób multipostów, to nie facebook... Ten wątek jest w dziale "korby, suporty", trzymaj się tematu związanego z działem... Temat sterów, pisz w odpowiednim dziale, Porady zakupowe... także mają odpowiedni dział...
Rekomendowane odpowiedzi