Skocz do zawartości

Czy kolażówka nadaję się na "polskie drogi"?

Limono

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam 15 lat mam pytanie bo chcem kupić nowy rower (kolażówke, moją pierwszą) i czy nadaje się ona na troche dziurawe drogi, czy przejedzie 5 km po szutsze? A drugie pytanie jest do wagi ważę 70 kg (182cm wzrostu) no i często jeżdżę z ciężkim plecakiem bo rower służy mi głównie jako środek transportu czy jak będę miał naprzykład 20 kg balastu, 10 na ramie na przykład to czy ona to wytrzyma. Albo czy kogoś cięższego utrzyma. Czy może warto wybrać inny typ roweru głównie zalezy mi na zwiększenie prędkości podróży.

Edytowane przez Limono
Ireneusz Maśliński

Raczej nie kupuj typowej szosówki, ale gravel. Przy takiej eksploatacji jak mówisz to ją zamęczysz, przeważnie też nie mają mocowania bagażnika. A jak jednak szosówkę to opona 28C. Ja jeżdżę często szosówką z plecakiem 10-15 kg. Ale do przewiezienia czegoś cięższego mam Giant Anyroad 2, ta rama wiele wytrzyma, a jedzie prawie tak szybko jak szosówka Radon ignite. 

• Pomógł 1

Znaczy może źle się wyraziłem ogóle to nie mam zamiaru na niej niczego przewozić tylko plecak ok.10kg, tez mam mtb i jak coś będzie trzeba przenieść to wezmę go ale czasami (bardzo rzadko) trzeba coś przewiec z zaskoczenia (np.jestem u kogos) no i czy na rade, a jesli chodzi o teren szutrowy to po prostu raz na rok sie przechechac nie że codziennie no i czy naprawdę 2 cm krawężnik trzeba omijać i tej wielkości dziury. A kasy mam mało celuje bardziej w cos uzywanego 1000-1500zł.

Edytowane przez Limono

Każdego krawężnika nie musisz omijać, ale na siedząco nie przejedziesz jak na mtb. Skoro ważysz 70kg i plecak to i tak większość szos i nie wylajtowanych kółek ma limit 100kg+ także spokojnie. Co do budżetu to nie za duży, ale może warto poszukać tribana 520. Bardzo fajny rowerek, sam ustrzeliłem ostatnio dla dziewczyny za 1tys ale z prostą kierą ;) tam bez problemu zmieścisz oponki 28c (u dziewczyny 35c siedzi i jeszcze nieco luzu jest) i wtedy szutrówkę przejedziesz bez problemu (wiadomo trzeba uważać ;) ) Do tego dożywotnia gwarancja na ramę. 

• Pomógł 1
Ireneusz Maśliński

W takiej cenie tylko używki, ale ja nie lubię używek. Takie moje prywatne dziwactwo. Dozbierałbym na Tribana 520 o ile pamiętam 2300zł. Miałem ten rower, on mnie zaraził kolarstwem szosowym, jest bardzo dobry. Rower kupujesz na wiele lat i jak kupisz coś, bo było tanie, to potem się będziesz z tym męczył przez następne 10 lat albo dłużej. I przez te 10 lat będziesz sobie pluł w brodę, że to jednak nie to. Z resztą teraz łatwo się dostaje kredyt, wszędzie się proszą. Te 2300 spłacisz przez rok i będziesz miał na prawdę dobrą maszynę, nawet ma mocowania na bagażnik wrazie czego. 

9 godzin temu, Limono napisał:

no i czy naprawdę 2 cm krawężnik trzeba omijać i tej wielkości dziury.

Oczywiście, trzeba zwracać uwagę na większe nierówności i dziury, ale bez przesady - nieraz wystarczy podnieść tyłek i przez krawężnik przejedziesz. Dziury natomiast zawsze lepiej omijać. Ale nie raz będzie tak, że zauważysz ją w ostatniej chwili i na manewr jest za późno. Na szczęście na ogół nie oznacza to automatycznie defektu.

• Pomógł 1
50 minut temu, Ireneusz Maśliński napisał:

Z resztą teraz łatwo się dostaje kredyt, wszędzie się proszą. Te 2300 spłacisz przez rok i będziesz miał na prawdę dobrą maszynę, nawet ma mocowania na bagażnik wrazie czego. 

20 godzin temu, Limono napisał:

Hej mam 15 lat mam pytanie bo chcem kupić... 

No a więc z tą  pożyczką to tak nie do końca chyba że od rodziców. Dla mnie po prostu bedzie to oznaczać ze zamiast na jesień 2018 wiosne 2019 kupie go rok później ja tam nie mam uprzedzeń do sprzętu uzywanego no ale nowy to nowy jeszcze to przemyśle. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

• 1 miesiąc temu...

Co prawda każdym rowerem będziesz mógł jeździć po polskich drogach, tylko to raczej kwestia wygody jak i wytrzymałości dlatego też uważam, że na kolażówce nie będzie Ci wygodnie patrząc na stan polskich dróg, a na pewno nie zawsze będziesz poruszał się tylko po asfalcie, prawda?