Veir Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Witam, znalazłem ostatnio na strychu starą szosówkę, a dokładniej romet orkan z lat bodajże 70' , widząc go coś mnie ruszyło i naszła mnie wielka ochota na odrestaurowanie go, jednak jest jeden mały problem, a mianowicie niezbyt znam się na rowerach, dlatego zwracam się do was! Jestem zmuszony wymienić hamulce, kupić nowe przerzutki ( możę coś jeszcze, wyjdzie w praniu) , korbę raczej chciałbym zostawić, bo jednak chcę aby rower zachował swój retro wygląd, a te metalowe osłonki jak dla mnie dają mu urok. Szukam niedrogich, a sprawdzonych części, które napewno będą pasowały (nie wiem na co patrzeć przy kupnie oraz ich wyborze), nie wiem czy hamulce zaciskowe (czy tam v-break) wymieniać na tarczowe, czy zostawić je w spokoju, budżet? Szczerze nie wiem, ale chcę zmieścić się z wszystkim w 250-300 zł, nie chcę wydawać większej ilości pieniędzy, bo jeżdżę tylko i wyłącznie dla zabawy i zdrowia, Pozdrawiam i liczę na pomoc, za wszelkie błędy z mojej strony przepraszam. ^^
hanus Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zrób jakieś zdjęcia tego sprzętu, będzie dużo łatwiej ocenić zakres prac. I zwykłych hamulców nie wymienisz na tarczowe Jaki to rower? Marka, model?
Veir Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Opublikowano 27 Lipca 2018 Jest w częściach ale niedługo zrobię zdjęcia i wyślę, model to Romet Orkan, roku produkcji niestety nie znam
Medzamir Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 Chcesz zachować wygląd retro i wpakować tarczówki?!? Boszzze widzisz i nie gżmisz . Co do hamulców szukaj Favorit lub Waimann. Tylko zwróć uwagę na zasięg ramion. Orkany miały koła 27" a jeśli w twoim są 28" to możesz mieć problem ze znalezieniem tak długich. Przerzutki zastosuj najlepiej Favorit bo takie Romet wtedy dawał do tych trochę lepszych modeli. Znajdziesz w sieci. Linki i pancerze do wymiany. Owijkę kup taką z taśmy (materiałową) lub kup samą taśmę i pomaluj szelakiem. Zdobądź skórzane siodło. A w ogóle wrzuć zdjęcia tego cuda.
Zbysio Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 1 godzinę temu, Veir napisał: Jest w częściach ale niedługo zrobię zdjęcia i wyślę, model to Romet Orkan, roku produkcji niestety nie znam Podobno numer seryjny zaczyna się od roku produkcji. Tak kiedyś gdzieś wyczytałem. Sprawdz jaki masz.
Veir Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Opublikowano 27 Lipca 2018 Dodaję zdjęcia, co do tarczówek szybko odbiegłem od tego pomysłu, mam tutaj hamulce, które były w nim zamontowane, testowałem i zaciskają naprawdę nieźle, tylko je wyczyścić, będę go oddawał do piaskowania i malowania proszkowego, tylko jeszcze nie mam do końca pomysłu, nie jestem pewien też czy trzymać się stricte wyglądu, jaki miał x- dziesiąt lat temu czy raczej iść w nowoczesne barwy. Jeśli bylibyście tak uczynni prosiłbym o podesłanie przykładowych przerzutek, klamkomanetek, które by tutaj pasowały, bo kompletnie się na tym nie znam, z góry dziękuję, a jak znajdę rok produkcji to dopiszę. P.S Myślałem nad pomalowaniem go na biało z żółtymi/ pomarańczowymi dodatkami, jednak to napewno nie jest kolor jaki występował w tych rowerach, chętnię przemyślę Wasze propozycje.
Zbysio Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 Daj znać jak wygl@da cenowo piaskowanie z malowaniem. Będę wdzięczny.
Veir Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Opublikowano 27 Lipca 2018 Rower jest z roku 89, a co do piaskowania i malowania to powiem Ci jak zawiozę. @Zbysio
bombka Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 Odnawiałem swojego Huragana z roku 68, cała operacja, czyli piaskowanie z malowaniem, nowe chromy, przeplot kół itd. kosztowało mnie coś około 1000zł. Oczywiście robocizna po mojej stronie, oprócz malowania, piaskowania, i chromów, ale warto było 5 godzin temu, Zbysio napisał: Daj znać jak wygl@da cenowo piaskowanie z malowaniem. Będę wdzięczny. Ja dwa lata temu płaciłem jakieś 300 zł
Veir Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Opublikowano 28 Lipca 2018 A doradzi ktoś jakieś połączenia kolorów jeśli chodzi o ramę? Myślałem nad białą ramą i jaskrawymi dodatkami ( w tym jaskrawe koła), nie przekonują mnie oryginalne barwy (brudnoniebieskie, wiśniowe)
hanus Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Single speed bike w Google grafika i szukaj inspiracji
Veir Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Opublikowano 29 Lipca 2018 Jeśli kupię klamki szosowe bez gumy to jestem w stanie je jakoś owinąć owijką tak, żeby to ładnie wyglądało? I czy jestem w stanie zwiększyć ilość przerzutek, czy bez wymiany koła/ piasta czy nawet ramy nie da rady? (Mogą to być oczywiste pytania, ale naprawdę nie jestem obeznany, z góry dziękuję. 😄 )
Medzamir Opublikowano 30 Lipca 2018 Opublikowano 30 Lipca 2018 17 godzin temu, Veir napisał: Jeśli kupię klamki szosowe bez gumy to jestem w stanie je jakoś owinąć owijką tak, żeby to ładnie wyglądało? Dać się da ale czy ci się to będzie podobać to inna sprawa. 17 godzin temu, Veir napisał: I czy jestem w stanie zwiększyć ilość przerzutek, czy bez wymiany koła/ piasta czy nawet ramy nie da rady? W rowerze możesz mieć maksymalnie dwie przerzutki. Ale rozumiem, że chodzi ci o ilość zębatek wolnobiegu. Odpowiedź to 7 bo takie są dostępne. W PL widziałem też 9b a w USA nawet 10 ale cena taka, że nie warto o tym myśleć. W dniu 28.07.2018 o 19:52, Veir napisał: A doradzi ktoś jakieś połączenia kolorów jeśli chodzi o ramę? Mój był w kolorze turkusowym, coś jak Bianchi. Romet malował też na złoto i zielony butelkowy ale to dużo wcześniej. Maluj tak jak tobie się podoba. Jeśli nie chcesz manetek na ramę to rozwiązaniem jest Sh A050 - jedna w granicach 30 zł. Co do reszty szukałbym sprzętu Shimano 105 pierwszej bądź drugiej generacji. Manetki z indeksem, sprzęt chodzi bardzo fajnie choć z kiepskim wolnobiegiem mogą być drobne problemy. Lub Exage. Możesz też postawić na Suntoura - tylko, że tu może być problem z dostaniem i raczej mieszanie z Sh nie wyjdzie. Coś tam było na rzaczy ale co to nie pamiętam w każdym razie w tamtym okresie Suntour "kładł na łopatki" wszystkich. Campagnolo będzie jeszcze droższe. Polecam lekturę http://www.disraeligears.co.uk/Site/Home.html
Veir Opublikowano 30 Lipca 2018 Autor Opublikowano 30 Lipca 2018 Ok, dzięki, a przy kupnie przerzutek/ manetek mam na coś patrzeć, czy każda powinna pasować?
ArmataWymiata Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 @Veir Jak renowacja roweru chciałbyś się pochwalić efektem? Również mam starego waganta, którego chciałem unowocześnić. I niestety zatrzymałem się na wymianie hamulców. Chciałem zamontować roczne hamulce claris, ale bez większego sukcesu. Wymieniałeś może hamulce na nowe? Masz jakieś rady związane z samą renowacją?
Rekomendowane odpowiedzi