Skocz do zawartości

Jaka podkladka dystansowa na kasete 10rz.Fulcrum Racing3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam zamierzam kupic nowe kola Fulcrum Racing 3.Chce je zalożyc na kasete 10rzedowa Shimano.Bebenek w nowych kolach jest na 11rzędów i moje pytanie brzmi jakiej dokladnie szerokosci mam zastosowac podkladke? I czy wogóle musze ją stosowac?Czy ktos przerabial temat z tymi kolami bo nie wiem czy w zestawie znajdują sie podkladki dystansowe? Z góry dzięki za wskazówki

Edytowane przez snake
Opublikowano

Przy zakupie nowych kół Fulcrum w komplecie oprócz szybkozamykaczy dostaje się podkładkę redukcyjną pod 10, 9, 8 r.

Opublikowano

miałem podobny problem tylko że z kołami Fulcrum 5. Podobno potrzebne podkładki miały być  w zestawie. W moim o dziwo nie było :(  W instrukcji do kół jest to dokładnie wyjaśnione jaką podkładkę trzeba zastosować, niestety instrukcję zostawiłem w pracy :(  Problem z podkładką rozwiązałem tak, że podjechałem do sklepu rowerowego, przedstawiłem problem i tam za kilka złotych dostałem odpowiednią :)

PS. w internetach piszą że 1.85mm...

Opublikowano
12 minut temu, Nemrod napisał:

Przy zakupie nowych kół Fulcrum w komplecie oprócz szybkozamykaczy dostaje się podkładkę redukcyjną pod 10, 9, 8 r.

Jestes pewien że sa w zestawie? I czy to jest jedna podkladka?

14 minut temu, obywatel_pt napisał:

miałem podobny problem tylko że z kołami Fulcrum 5. Podobno potrzebne podkładki miały być  w zestawie. W moim o dziwo nie było :(  W instrukcji do kół jest to dokładnie wyjaśnione jaką podkładkę trzeba zastosować, niestety instrukcję zostawiłem w pracy :(  Problem z podkładką rozwiązałem tak, że podjechałem do sklepu rowerowego, przedstawiłem problem i tam za kilka złotych dostałem odpowiednią :)

PS. w internetach piszą że 1.85mm...

Piszą 1.85mm plus jedna dodatkowa nie wiem dokladnie o co kaman.

Opublikowano (edytowane)

Na bębenek Shimano 11 rzędowy montując kasetę 10 rzędową zakłada się dwie podkładki 1,85mm + 1mm.

Tak wynika z tabelki

podkładki pod kasetę.jpg

Edytowane przez alpin
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ja w Fulcrumach 7 lg miałem.Kumpel w 10r.Zondach teżmiał. Także powinna być.

Ta podkadka ma właśnie1,85 mm i daję się tylko jedną. Tyle właśnie bębenek 11r jest szerszy od 10r.

Zresztą sam mam na fulcrumach kasetę 10r.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Zgadza się bębenek 11 jest szerszy od 10 o 1.85mm . Ale zauważ że zakładając kasetę 10 na bębenek 10 daje się podkładkę 1mm. Tak więc muszą być dwie podkładki 1,85mm + 1mm

Opublikowano (edytowane)

Mam kasetę 10rz, na piaście novatec 10s nie było podkładki. Przy obecnych kołach Fulcrum 7 LG z bębenkiem 11s dajemy tylko 1 podkładkę. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś tą dodatkową 1mm.

Edytowane przez piterrrxd