Antyszprycha Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 Hejo, delikatnemu uszkodzeniu a raczej wygięciu uległ zacisk mojego koła z carbonową obręczą w rowerze szosowym. W związku z tym pytanko, jaki polecicie dobry, ładny i w miare lekki zacisk do kół szosowych qr 9mm. Czy i w tym wypadku można włożyć coś a'la sztywna oś ? Dziękówka !
Puncu Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 QR czyli z szybkozamykaczem? Novatec robi porządne zaciski.
Antyszprycha Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Opublikowano 25 Lipca 2018 qr 9mm bo 12 i 15 mm to sztywne osie o ile się nie mylę. Tak z szybkozamykaczem (choć słyszałem kiedyśo jakiejś adaptacji szybkozamykacza na sztywną oś od dt swiss ale to przy mtb)
Franz Mauer Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 Adpatację mozesz zrobić tylko jeśli posiadasz piastę na sztywną ośi wœóczas adapterem schodzisz do średnicy 9 lub 10mm. QR9 to tak na prawdę oś o srednicy ok. 5mm. Lekkie i mocne są zaciski KCNC, ale przy częstym odpinaniu wyrabiają się miedziane podkładki. Ja poleciłbym RWS do szosy od DT SWISS. Są bardzo mocne i wytrzymałe. Wygodne w użytkowaniu, ale czy ładne...mi się podobają Możesz też wsadzić mega mocne RWS do szosy z tytanową osią, ale cena jest kosmiczna... 1
Antyszprycha Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Opublikowano 25 Lipca 2018 @Franz Mauer dł są standardowe przy każdej szosie czy zależą od czegoś i różnią się ?
Franz Mauer Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 Z tego co pamiętam to standardowe piasty pod szybkozamykacze przednie do szosy mają szerokość 100mm, a tylne 130 mm. Pod takie parametry trzeba dobierać zaciski. Są jeszcze sztynwe osie 142mm. https://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/szosa/kola-szosowe.html?cat=963
Puncu Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) Od rocznika. Kiedyś z przodu były montowane piasty o szerokości 90mm, teraz 100mm. A z tyłu 120/125mm, teraz popularne jest 130. Edytowane 25 Lipca 2018 przez Puncu
GrochowaMTB Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) Można w ramie przeznaczonej pod szybkozamykacze zwane QR włożyć osie przelotowe, o średnicy 9 i 10 mm. Ale UWAGA - piasta musi być do tego przystosowana. Nie zrobimy tego ze zwykłą, standardową piastą która fabrycznie jest na szybkozamykacze! To istotne! Jeśli ktoś planuje wymieniać koła, kupować nowe, zaplatać to gorąco polecam kupić od razu takie z piastami pod sztywne osie, do tego adapter na oś 9, 10 mm i specjalne zaciski. Takie systemy ma Novatec i DT. Poza tym, że to połączenie jest wyraźnie sztywniejsze mamy taką korzyść, że nasze koła możemy zabrać do ramy nowocześniejszej, gdzie standardowo są sztywne osie (w przypadku zmiany roweru, ramy) - wtedy pozbywamy się adapterów i cieszymy się naszymi kołami w nowym rowerze Edytowane 25 Lipca 2018 przez GrochowaMTB 1
Rekomendowane odpowiedzi