Emtibi Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 10 dni temu oddałem do zalania mlekiem świeżo zakupione opony Maxxis IKON przystosowane do TR. Okazało się że opony trzeba było pąpować 4 razy z dnia na dzień aż w końcu się uszczelniły. Nie był to jednak zwykły wyciek bo powietrze uciekało bocznymi ściankami opon na jednej mniej a na drugiej to już masakrycznie (przez gumę) dołączam zdjęcie jak to wygląda. Bardzo dziwna sytuacja. Pytałem w paru serwisach i nikt się z tym nie spotkał. Ktoś mi wyjaśni o co chodzi? Nie chcę puki co oddawać na gwarancję bo potrzebuję rower na dwa tygodnie ze względu na ważne wyścigi, a z tego co widzę to uszczelniło się. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 SzajBajk miał podobny problem w projekcie 1500. Powodem są chyba bardzo cienkie ścianki opony Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Oplot widać na ściankach wiec raczej są bardzo cienkie. Poczekaj jeszcze, dolej mleka i się okaże czy się uszczelnią czy nie. Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Taki jest efekt, gdy ścianki są cienkie i jeździsz na bardzo niskim ciśnieniu. Mam podobnie z tylną oponą w MTB, bo kupiłem nieopatrznie odchudzoną wersję (Continental X-King RaceSpeed). Najpierw trzeba było kilka razy dopompować i leżakować na bokach, a potem i tak szybko pokazał się oplot. Ogólnie opona nie powinna umrzeć, o ile trochę dopompujesz (trzeba pamiętać przed każdą jazdą). Jeśli jeździsz w naprawdę ciężki teren, masz większą szansę na przecięcie ścianek bocznych. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 5 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: (Continental X-King RaceSpeed) Race Kingi zwijane w podstawowej wersji mają to samo. Są lekkie, ale okupowane to jest częstymi wyciekami. Jednak po jakimś czasie mleczko stworzy warstwę ochronną i powinno być ok. Odnośnik do komentarza
quattro Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 17 minut temu, Franz Mauer napisał: Race Kingi zwijane w podstawowej wersji mają to samo. Są lekkie, ale okupowane to jest częstymi wyciekami. Jednak po jakimś czasie mleczko stworzy warstwę ochronną i powinno być ok. Dokładnie. Z race kingami miałem ten problem. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 23 minuty temu, quattro napisał: Z race kingami miałem ten problem. Raz nawet nowa opona po zalaniu podczas jazdy pod moją ciężką pupą zachowywała się, jakbym obręcz owinął folią bąbelkową i na niej jechał Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Wada jest jeszcze taka, że cienkie ścianki piją mleko i wymagają wlania o wiele więcej niż producent podaje albo szybkiego uzupełnienia. Do mojego tyłu wlałem już 150 ml Stansa, a mam go od marca. Odnośnik do komentarza
snake Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Ja mam Ikony w najlzejszej wersji i nie mam takiego problemu.W tym roku zero kapcia a kilka maratonów już przezyly👌 Odnośnik do komentarza
Emtibi Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Byłem już na dwóch porządnych treningach po 4 h i opony nie przepuszczają więc chyba się uszczelniły 😅 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi