Skocz do zawartości

dziwna sytuacja z oponami Maxxis IKON

Rekomendowane odpowiedzi

10 dni temu oddałem  do zalania mlekiem świeżo  zakupione opony Maxxis IKON przystosowane do TR. Okazało się  że  opony trzeba było  pąpować 4 razy z dnia na dzień  aż  w końcu  się  uszczelniły. Nie był  to jednak zwykły wyciek  bo powietrze uciekało bocznymi ściankami opon na jednej mniej a na drugiej to już  masakrycznie (przez gumę) dołączam zdjęcie  jak to wygląda. received_1040146999477476.thumb.jpeg.aebce513774b2b33e130348ed981171a.jpegBardzo dziwna sytuacja. Pytałem w paru serwisach i nikt się  z tym nie spotkał. Ktoś  mi wyjaśni o co chodzi? Nie chcę  puki co oddawać  na gwarancję  bo potrzebuję  rower na dwa tygodnie ze względu  na ważne  wyścigi, a z tego co widzę  to uszczelniło się.

Andrzej Sawicki

Taki jest efekt, gdy ścianki są cienkie i jeździsz na bardzo niskim ciśnieniu. Mam podobnie z tylną oponą w MTB, bo kupiłem nieopatrznie odchudzoną wersję (Continental X-King RaceSpeed). Najpierw trzeba było kilka razy dopompować i leżakować na bokach, a potem i tak szybko pokazał się oplot. Ogólnie opona nie powinna umrzeć, o ile trochę dopompujesz (trzeba pamiętać przed każdą jazdą). Jeśli jeździsz w naprawdę ciężki teren, masz większą szansę na przecięcie ścianek bocznych.

5 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

(Continental X-King RaceSpeed)

Race Kingi zwijane w podstawowej wersji mają to samo. Są lekkie, ale okupowane to jest częstymi wyciekami. Jednak po jakimś czasie mleczko stworzy warstwę ochronną i powinno być ok.

17 minut temu, Franz Mauer napisał:

Race Kingi zwijane w podstawowej wersji mają to samo. Są lekkie, ale okupowane to jest częstymi wyciekami. Jednak po jakimś czasie mleczko stworzy warstwę ochronną i powinno być ok.

Dokładnie. Z race kingami miałem ten problem. 

23 minuty temu, quattro napisał:

Z race kingami miałem ten problem. 

Raz nawet nowa opona po zalaniu podczas jazdy pod moją ciężką pupą zachowywała się, jakbym obręcz owinął folią bąbelkową i na niej jechał ;) 

Andrzej Sawicki

Wada jest jeszcze taka, że cienkie ścianki piją mleko i wymagają wlania o wiele więcej niż producent podaje albo szybkiego uzupełnienia. Do mojego tyłu wlałem już 150 ml Stansa, a mam go od marca.