Skocz do zawartości

Wymiana korby

Roman12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Nie znalazłem podobnego tematu (może źle szukałem), dlatego zakładam nowy temat.

Mam rower Cube aim race 29. Niestety wiele części w nim jest dosyć słabych - co dziwne bo rower kosztuje ok 2,5 tyś. Np. system korbowodów jest na kwadrat - jest na tyle słaby, że rower po 3 m-c ma ok 1000 km, a już jest obluzowany i czasami ociera o przednią przerzutkę :( o czym mówi w filmiku Szajbajk https://www.youtube.com/watch?v=_cWOyV8p5D8

Moje pytanie: czy warto i można wymienić ten system (albo jakie dodatkowe warunki muszą być spełnione aby go wymienić) i na jaki inny system korbowy możecie polecić.

Dziękuję za rady,

Roman

3 godziny temu, Roman12 napisał:

czy warto i można wymienić

Na pewno warto

3 godziny temu, Roman12 napisał:

na jaki inny system korbowy możecie polecić.

Zdecydowanie Hollowtech

Bardzo słabo szukałeś...

Korba jakakolwiek z zintegrowaną osią. Poszczególne modele będą różnić się wyłącznie wagą, ilością zębów na blatach i liczbą blatów. Kup taka na jaką Cię stać i o największym blacie nie większym niż 42t gdyż większego nie obsłuży Twoja przednia zmieniarka. 

stanislaw.kozuchowicz

@Roman12

Jak będziesz wymieniał korbę, pamiętaj o poprawnym ustawieniu podkładek dystansowych w zależności od szerokości mufy supportu:

Jeżeli chcesz wymienić tylko korbę zostając przy napędzie 3x9 to może być np:

Poza korbą będziesz potrzebował wkład supportu z łożyskami zewnętrznymi na Hollowtech II:

Pewnie, że warto jeżeli jesteś niezadowolony z tego co masz :) Jest bardzo duża różnica pomiędzy korbami na kwadrat a dwu-częściowymi. Olbrzymia. Wręcz gargantuiczna ;) 

Pozdrawiam!

Tam zdaje się siedzi 3x8 ... z kasetą 12-32.

Alivio FC-M4050 jest 100zł tańsze. Pewnie nie będzie tak wytrzymałe jak deore ale również ma wymienne tarcze i też 40-30-22. Do tego suport.

Suport np Accent BB-EX1, bo są lepsze od shimano. Zerknij do sklepu Biostern .

Tak pewnie jako pierwsza zjedzie ci się kaseta.

Ps.

Nie wiem czy jest sens mocno w niego inwestować ... bo w zbliżonych pieniądzach złożysz nawet na takiej samej (lub lepszej) Cube'kowej ramie sprzęt na deore z powietrznym Raidonem z przodu i porządnymi kołami. 'Upgradując' wsadzisz drugie tyle ...

Warto się zastanowić w przyszłości.

Dlaczego wszyscy z góry zakładają, że wybór padnie na Shimano...? ;) 

@PrzeLuka stąd pewnie stwierdzenie, że róznica pomiędzy poszczególnymi modelami to tylko waga...? ;) 

Powszechnie spotykane w MTB korby (w tym worku jest również Shimano) ze zintegrowaną osią mogą mieć średnicę od 24 do 30mm i intuicyjnie można podejrzewać, że im większa średnica osi tym wyższa sztywność oraz (niestety) waga. Wyjątkiem może być SRAM (innego przypadku nie znam). Wprowadził on system DUB, który konkuruje z GXP. Różnica dotyczy dwóch elementów. Jednym z nich jest średnica osi, która w systemie GXP wynosi 24mm, w systemie DUB prawie 29mm oraz wagi. I tu ku zaskoczeniu okazuje się,że zestaw korba+suport w systemie DUB jest lżejszy od systemu GXP nawet o ok. 100g, choć sztywność poszła mocno w górę. 

55 minut temu, ahaja napisał:

Nie wiem czy jest sens mocno w niego inwestować ... bo w zbliżonych pieniądzach złożysz nawet na takiej samej (lub lepszej) Cube'kowej ramie sprzęt na deore z powietrznym Raidonem z przodu i porządnymi kołami. 'Upgradując' wsadzisz drugie tyle ...

Warto się zastanowić w przyszłości.

Nie bardzo łapię. Czy to przy upgrade, czy przy składaniu od nowa musi kupić te same części, więc dlaczego upgrade miałby być droższy?

Teraz, Franz Mauer napisał:

A jakie to ma znaczenie? Wybór jest duży i kwestia tylko oczekiwań kupującego :)

Sram DUB to jeszcze nowość, nie wiadomo czy się przyjmie, supporty są drogie, korby drogie. Sprzęt może i fajny tylko, że @Roman12 chce wymienić badziewną korbę na kwadrat na coś lepszego ale niekoniecznie na coś za milion piniędzy...

Co do sztywności - przy osi 24mm korba jest wystarczająco sztywna, prędzej przy depnięciu ugnie się rama niż oś korby. Na pewno różnica sztywności 24/29mm jest nie do zauważenia w rekreacyjnej jeździe i tej klasy ramie.  SRAM kombinuje i wprowadza nowy standard nie wiem po co (znaczy wiem - kasa).

Franz Mauer

Ano znaczenie chyba ma bo z reguły do Seicento nie zakłada się kompresora ... ale można. 😉

Nurek_

Jasne że trzeba wydać ... ale lepiej raz a dobrze na miarę potrzeb. 

----------------------------------------------------------------------------

Wracając z kolei, po wymianie kolega będzie na pewno miał sztywno pod nogami bo sam tego doświadczyłem.

Witam wszystkich,
Nie znalazłem podobnego tematu (może źle szukałem), dlatego zakładam nowy temat.
Mam rower Cube aim race 29. Niestety wiele części w nim jest dosyć słabych - co dziwne bo rower kosztuje ok 2,5 tyś. Np. system korbowodów jest na kwadrat - jest na tyle słaby, że rower po 3 m-c ma ok 1000 km, a już jest obluzowany i czasami ociera o przednią przerzutkę :( o czym mówi w filmiku Szajbajk https://www.youtube.com/watch?v=_cWOyV8p5D8
Moje pytanie: czy warto i można wymienić ten system (albo jakie dodatkowe warunki muszą być spełnione aby go wymienić) i na jaki inny system korbowy możecie polecić.

Dziękuję za rady,
Roman
W cenue lacznie poniżej 300 kuoilem m4050 zsuportem, kluczem. Wymienilem sam a teraz knuje nad zabawa w jednoblat.
Tak. Warto.

Romki dwa i b'(o)twin(a)

4 godziny temu, Nurek_ napisał:

Sram DUB to jeszcze nowość, nie wiadomo czy się przyjmie, supporty są drogie, korby drogie.

Nie rozpatrywałbym to w kwestii czy się przyjmie czy nie. To podobnie jak np. korby karbonowe mają konkretnych odbiorców i nie są tłuczone na ilość. Stąd pewnie wysoka cena. Dla niektórych niska waga będzie wystarczającym powodem, aby te pieniądze wydać.

3 godziny temu, ahaja napisał:

Ano znaczenie chyba ma bo z reguły do Seicento nie zakłada się kompresora ... ale można. 😉

może źle się wyraziłem, ale w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś,bo właśnie to miałem na myśli  ;)

3 godziny temu, ahaja napisał:

Jasne że trzeba wydać ... ale lepiej raz a dobrze na miarę potrzeb. 

29 minut temu, Franz Mauer napisał:

Nie rozpatrywałbym to w kwestii czy się przyjmie czy nie. To podobnie jak np. korby karbonowe mają konkretnych odbiorców i nie są tłuczone na ilość. Stąd pewnie wysoka cena. Dla niektórych niska waga będzie wystarczającym powodem, aby te pieniądze wydać.

@Roman12 ma rower za 2500 zł (i uważa że to drogi  rower) i nie sadzę, żeby chciał do niego wkładać karbonową korbę za 1000 zł

2 godziny temu, halasma napisał:

W cenue lacznie poniżej 300 kuoilem m4050 zsuportem, kluczem. Wymienilem sam a teraz knuje nad zabawa w jednoblat.

Budżetowy i całkiem fajny jednoblat można ogarnąć na aliexpress. Taką korba https://www.aliexpress.com/item/IXF-Mountain-bike-crankset-aluminum-alloy-crank-chain-wheel-square-hole-with-chain-cover-mountain-bike/32767972539.html?spm=2114.search0104.3.57.2bbe1fc5n2qlLN&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10151_10065_10344_10068_10342_10343_10340_10341_10696_10084_10083_10618_10304_10307_10820_10821_10301_10843_10869_10868_10059_100031_10103_10624_10623_10622_10621_10620,searchweb201603_6,ppcSwitch_3&algo_expid=69e5d08e-932f-4c17-9a47-c54256b99abc-7&algo_pvid=69e5d08e-932f-4c17-9a47-c54256b99abc&priceBeautifyAB=0

z supportem i zębatkami można mieć poniżej 200 zł