matbed24 Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Witajcie szanowni wszechwiedzący ludzie Dzisiaj potrzebuję Waszej bardzo cennej rady i pomocy przy zakupie nawigacji rowerowej. A więc mam do wyboru takie o to cuś-ie: Garmin Edge 520 (cena 800zl bez zadnych dodatkow) lub Mio Cyclo 205 HC Europa (tutaj w zestawie jest tez pulsometr i kadencja z prędkością cena +/- 720 zl) Mio Cyclo 210 Europa (cena +/- 680zl bez dodatkow), Mio Cyclo 315 HC West Europa - brak mapy polski ( cena +/- 760zl tutaj w zestawie jest tez pulsometr i kadencja z prędkością). Jestem w totalnej kropce, z tego co czytam to mio lubi się wieszać, ale czy oby na pewno tak jest zawsze? Jakie wy macie doświadczenia z tymi sprzętami? Dodam też że takowej nawi chciałbym tez używać do pieszych wycieczek, jeśli chodzi o jazdę to też chciałbym znać swoją aktualną prędkość. Z którym z wymienionych powyżej urządzeń będzie mi sprawować najmniej problemów i będzie mi się pracować najlepiej? Bardzo proszę o pomoc Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Jeśli jeździsz po Polsce, to ten bez mapy Polski ci się nie przyda - do Mio nie da się wgrać innej mapy. 1 Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 właśnie nie jeżdżę po Polsce ale czasami się wybieram na piesze wędrówki. Szkoda że nie jest możliwe wgranie innej mapy No to już wiemy, że MIO Cyclo 315 HC West Europa - brak mapy polski ( cena +/- 760zl tutaj w zestawie jest tez pulsometr i kadencja z prędkością) odpada ze względu na brak mapy polski. a co powiecie o pozostałych 3 nawigacjach ? Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 doczytaj jakie mapy dokładnie ma dany model w MIO - bo kazdy ma to podane w opisie 1 Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Garmin 520 jest typowym komputerkiem do wyświetlenia danych podczas treningu. Nawigacja w nim jest trosze organiczna. 1 Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Może Garmin eTrex 20/30? 2 Odnośnik do komentarza
roland-peters1984 Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 A może taki Garmin GPSMAP 64s/st. Znajomy ma i sobie chwali. Używa właśnie na rowerze jak i na wypady piesze w góry. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Dodam tylko ze moj budzet to max 200eur czyli jakies 800zl, ale dziekuje pieknie za Wasze odpowiedzi.. i dawajcie smialo wiecej.. im wiecej doswiadczen tym latwiejsza decyzja Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
KWAK Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 3 godziny temu, nctrns napisał: Jeśli jeździsz po Polsce, to ten bez mapy Polski ci się nie przyda - do Mio nie da się wgrać innej mapy. To prawda, ale mio w miarę regularnie aktualizuje mapy. 1 Odnośnik do komentarza
stanislaw.kozuchowicz Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 @matbed24 3 godziny temu, Puncu napisał: Może Garmin eTrex 20/30 Miałem okazję podróżować z pożyczonym Garmin eTrex 30. Generalnie jest to nawigacja turystyczna przeznaczona do wypadów pieszych i rowerowych. Uchwyt na kierownicę do roweru trzeba dokupić osobno. Działa całkiem fajnie. Dla rowerów wytycza fajne trasy, ładnymi drogami o małym natężeniu ruchu. Jednak nawet przy wyborze opcji "Najszybsza/Najkrótsza trasa"(nie pamiętam dokładnie jak się nazywa), algorytm routingu wybiera trasy bardziej przyjazne rowerom, nawet jeżeli istnieje którsza lub szybsza trasa. Więc czasem prowadzi trochę dookoła Mapy Garmina są bardzo dokładne. Istnieje możliwość wgrania innych map na kartę pamięci. Korzystałem zarówno z map Garmina jak i jakiś darmowych, znalezionych przez właściciela urządzenia w internecie. Wszystko działało spoko. Urządzenie, które miałem nie pozwalało na wyszukiwanie celu poprzez wpisanie adresu. Jedynie wybór punktu docelowego (i waypoint-ów) z mapy. Jeżeli dobrze pamiętam trzeba kupić jakiś specjalny rodzaj mapy u Garmina, żeby to było możliwe. Obsługa za pomocą joystick-a jest do przyjęcia. Nie jest tak wygodna jak ekran dotykowy, ale dzięki temu urządzenie jest bardziej energooszczędne i tańsze. Urządzonko sprawdziło się przy podróży z Dolnego Śląska na Nordcapp i z Wrocławia nad Balaton na Węgrzech. Wadą lub zaletą, w zależności od potrzeb jest zasilanie eTrex-a ze zwykłych baterii AA lub AAA (nie pamiętam których). Jeżeli planujesz spać pod namiotem, gdzie nie ma możliwości podpięcia ładowarki to jest idealne rozwiązanie. Teraz używam MIO Cyclo 205 HC (Europa Centralna). Do wędrówek pieszych zdecydowanie się nie nadaje. Jestem z niego bardzo zadowolony pomimo drobnych problemów z wykrywaniem czujników. Jak przeszukasz forum to znajdziesz dużo informacji na ten temat. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 A więc ostatecznie moja decyzja padła na mio cyclo 205HC z czujnikami pulsu i prędkości. Powód? Cena: w Polsce ta sama nawigacja kosztuje +/- 1000zl, ja zapłaciłem za nią 169eur to jest jakieś 676zl. Już jutro dodam zdjęcia ;-)Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 No i witajcie !! No i stało się!! Dzisiaj przyszło urządzenie. Pierwsze wrażenie: ładnie zapakowane, ładnie wyglądające, wszystkie czujniki w środku oczywiście są, póki co nie mam do czego się przyczepić. W instrukcji napisane jest jak wół, że urządzenie przed pierwszym użyciem, należy ładować przez co najmniej 8h, więc zastosuje się do rady a co mi tam , tak więc na pierwszą relację z przejażdżki będziecie musieli chwilkę poczekać ale nie powiem bo paluchy mnie świerzbią aby już się tym pobawić !! ☺️ czujniki kadencji myślę, że już za chwilkę zamontuję tak więc kolejne zdjęcia myślę, że już jutro !! Dosłownie jaram się jak dziecko które dostało upragniony zestaw lego technic 🤣🤣 Do przeczytania ! 1 1 Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Godzinę temu, matbed24 napisał: No i witajcie !! No i stało się!! Dzisiaj przyszło urządzenie. Pierwsze wrażenie: ładnie zapakowane, ładnie wyglądające, wszystkie czujniki w środku oczywiście są, póki co nie mam do czego się przyczepić. W instrukcji napisane jest jak wół, że urządzenie przed pierwszym użyciem, należy ładować przez co najmniej 8h, więc zastosuje się do rady a co mi tam , tak więc na pierwszą relację z przejażdżki będziecie musieli chwilkę poczekać ale nie powiem bo paluchy mnie świerzbią aby już się tym pobawić !! ☺️ czujniki kadencji myślę, że już za chwilkę zamontuję tak więc kolejne zdjęcia myślę, że już jutro !! Dosłownie jaram się jak dziecko które dostało upragniony zestaw lego technic 🤣🤣 Do przeczytania ! to teraz czeka Cię jeszcze zakup barfly lub doklejanie ( polecam bezbarwnym ) uchwytu do kierownicy strasznie mi się na MTB przesuwał na wertepach na /trytkach/ i podklejałem - aż w końcu dałem za wygraną i mam dwa barfly'e : na szoskę i na MTB pozdr ! 1 Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 8 minut temu, Marek Karnecki napisał: to teraz czeka Cię jeszcze zakup barfly lub doklejanie ( polecam bezbarwnym ) uchwytu do kierownicy strasznie mi się na MTB przesuwał na wertepach na /trytkach/ i podklejałem - aż w końcu dałem za wygraną i mam dwa barfly'e : na szoskę i na MTB pozdr ! Na pewno skorzystam z cennej rady !! Dzięki piękne !! Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Witajcie ponownie, A więc dzisiaj testowałem owe urządzenie i muszę powiedzieć że jestem baaaaardzo ale to baaaaardzo rozczarowany, czujnik kadencji i prędkości w ogóle nie łączy się z urządzeniem (tak- zmieniłem baterie), ekran dotykowy działa gorzej niż w moim pierwszym dotykowym telefonie sprzed 10-12 lat !!. Urządzenie poszło do zwrotu aczkolwiek szkoda bo prezentuje się pięknie !! Odnośnik do komentarza
KWAK Opublikowano 30 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 W dniu 28.07.2018 o 22:01, matbed24 napisał: Witajcie ponownie, A więc dzisiaj testowałem owe urządzenie i muszę powiedzieć że jestem baaaaardzo ale to baaaaardzo rozczarowany, czujnik kadencji i prędkości w ogóle nie łączy się z urządzeniem (tak- zmieniłem baterie), ekran dotykowy działa gorzej niż w moim pierwszym dotykowym telefonie sprzed 10-12 lat !!. Urządzenie poszło do zwrotu aczkolwiek szkoda bo prezentuje się pięknie !! Współczuję. jestem posiadaczem tego urządzenia od 2 tygodni. Może należało dać mu jednak szansę :).Tez miałem problem z połączeniem czujników. Po kilku (kilkunastu?) próbach udało się. I teraz łączy się aż miło. Po kilku jazdach jestem bardzo zadowolony. Nie przeszkadza mi trochę "ciężkawy dotyk". To chyba celowe działanie producenta, może chodzi o oszczędność prądu, albo oto, aby przypadkowo nie wybrać niechcianej funkcji. Mapy są z marca i sprawdzają się całkiem dobrze. Niepokoi mnie natomiast to, że dość często straci sygnał GPS, są to sekundy, ale jednak. Bateria z działającym GPS, ekranem na full i włączonymi czujnikami działa ok. 6 godzin. Może nie jest to szczyt marzeń, ale na 200 km. przejażdżki wystarczy. Generalnie póki co, jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 W dniu 30.07.2018 o 11:22, KWAK napisał: Współczuję. jestem posiadaczem tego urządzenia od 2 tygodni. Może należało dać mu jednak szansę :).Tez miałem problem z połączeniem czujników. Po kilku (kilkunastu?) próbach udało się. I teraz łączy się aż miło. Po kilku jazdach jestem bardzo zadowolony. Nie przeszkadza mi trochę "ciężkawy dotyk". To chyba celowe działanie producenta, może chodzi o oszczędność prądu, albo oto, aby przypadkowo nie wybrać niechcianej funkcji. Mapy są z marca i sprawdzają się całkiem dobrze. Niepokoi mnie natomiast to, że dość często straci sygnał GPS, są to sekundy, ale jednak. Bateria z działającym GPS, ekranem na full i włączonymi czujnikami działa ok. 6 godzin. Może nie jest to szczyt marzeń, ale na 200 km. przejażdżki wystarczy. Generalnie póki co, jestem zadowolony. Możliwe, ale na prawdę bardzo zirytowało mnie to, że prawie się przewróciłem gdyż ekran się zbuntował i stwierdził, że nie będzie posłuszny, tak więc mogłem sobie go wciskać do usranej śmierci ale i tak to nic nie zmieniło Odnośnik do komentarza
krzysiunowak Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Sam jestem posiadaczem (szczęśliwym) Mio Cyclo 205HC i : 1) Zazdroszczę niskiej ceny Ja za 999 kupiłem i czekam na zwrot 100 od Mio 2) Z czujnikami nie miałem żadnych problemów - za pierwszym razem się połączyły. Czasem wydaje mi się, że kadencja i prędkość się zawieszają, ale po zgraniu trasy wszystko się zgadza (czyli może jednak mam problem ) 3) Uchwyt BarFly Max od samego początku - nic nie lata, stabilny nawet przy glebach 4) Czasem gubi trasę - każe wrócić na trasę ale jak się pojedzie dalej prosto to okazuje się, że dobrze jedziecie 5) Dotyk - brak problemów 6) Dokupiłem zielone silikonowe etui - nigdy mało bezpieczeństwa 7) Dane trasy zgrywają się błyskawicznie😎 Akumulator przy opcji SupriseMe po 4.5 jazdy z czujnikami tętna, kadencji/prędkości/ gps i dźwiękami przed zakrętem miał jakoś 40-45%. 9) na dzień dobry trafiłem na problemy z serwerami Mio (info od serwisu) i musiałem czekać do 20.00 żeby go zaktualizować. Śmiało mogę go polecić Odnośnik do komentarza
kamsolik Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Też mam problem z wyborem komputera z GPS(nie musi być typowa nawigacja, ważne czujniki prędkości, kadencji, mocy) .Czym więcej czytam forum tym większy mętlik w głowie. Biorę 3 pod uwage: - mio cyklo- gubi zasieg, problemy z komunikacja, niestabilne mocowanie - sigma rox 11.0 - problem z komunikacja, błedy w aplikacji - garmin - też z komunikacja jakieś problemy Jest coś jeszcze wartego rozpatrzenia? Na tą chwilę wychodzi mi, że jednak Garmin ma najmniej złych opini Odnośnik do komentarza
eathan Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Z moim Garminem 820 nie ma problemów w komunikacji. Były na początku po wyjęciu z pudełka ale jak poszła aktualizacja do problemy się skończyły. Działa i robi co ma robić. Jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza
matbed24 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 A ja zacząłem korzystać z aplikacji BikeComputer na telefonie i jestem zadowolony, a do pomiaru prędkości zacząłem używać licznika SIGMA. wszystko działa jak należy Odnośnik do komentarza
kamsolik Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 W dniu 2.08.2018 o 19:15, matbed24 napisał: Możliwe, ale na prawdę bardzo zirytowało mnie to, że prawie się przewróciłem gdyż ekran się zbuntował i stwierdził, że nie będzie posłuszny, tak więc mogłem sobie go wciskać do usranej śmierci ale i tak to nic nie zmieniło Na co się w końcu zdecydowałeś? Odnośnik do komentarza
katarzynaen Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zrobiłam sobie prezent na święta - mio cyclo 205 i cały czas pokazuje mi brak sygnału gps. Przy opcji suprise me pokazuje trasy na Węgrzech. Co powinnam zrobić ? 1 Odnośnik do komentarza
eathan Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 A to ja tak zupełnie przy okazji. Mam okazję regularnie jeździć na długich trasach w grupie gdzie są zarówno nawigacje Mio jak i Garmin. Sam używam tego drugiego. Koledzy siedzą na Mio serii 2xx i 3xx. Często jedziemy wg. tego samego śladu gpx. Zarówno garmin jak i mio odwala numery i robi dziwne rzeczy. Na przykład MIO pokazuje błędne dane o dystansach. Co ciekawe po synchronizacji z chmurą jest ok. Wariują wskazania szybkości i często koledzy mają niebotyczne rekordy. Dla odmiany garmin (mam 820) ma problem z przeliczaniem trasy. Właściwie to już dawno wyłączyłem tę opcję bo szkoda nerwów. Oba urządzenia często pokazują coś innego w trybie nawigacji. Na przykład wg. Mio jesteś na trasie a wg. garmina już nie. Dzieje się również odwrotnie. Zdarzyło się, że mio zaliczyło kilka wiech. Garmin nie wieszał się. Generalnie z każdym z nich jest jakiś problem i żądne nie jest idealne. Dodatkowo przy takich cenach można się rozczarować tym jak działa sam interfejs. Ekran jest mało responsywny, soft jest wolny. Czasem wiele rzeczy trzeba robić po kilka razy zanim załapie. Przy cenie ponad 1000 zł oczekiwałbym jednak płynniejszej pracy. Nie zmienia to faktu, że nie żałuje zakupu Garmina a koledzy MIO. W moim przypadku garmin pozwolił mi w znacznym stopniu zwiększyć mój zasięg. Wcześniej stawanie i sprawdzanie na telefonie dalszej drogi było męczące. Bywało, że co kilkaset metrów musiałem stawać bo leśne ścieżki nie były jednoznaczne. Dzięki nawigacji nie tracę czasu. Doceniam również obecność wifi bo nie muszę sobie zawracać głowy synchronizacją z chmurami Stravy czy Endomondo. Wszystko robi się samo. Odnośnik do komentarza
Konradxxl Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 W dniu 22.12.2018 o 20:20, katarzynaen napisał: Zrobiłam sobie prezent na święta - mio cyclo 205 i cały czas pokazuje mi brak sygnału gps. Przy opcji suprise me pokazuje trasy na Węgrzech. Co powinnam zrobić ? Mam ten sam problem Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi