Skocz do zawartości

Dętka czy bezdętka? - opony druciane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema kupiłem sobie opony

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6711919643

zakupiłem też taśmę oraz mleczko no i nie wiem wkoncu czy robić bezdetkowe czy założyć te opony i dętkę. Dodam że opony są druciane. Co byście mi poradzili? Jedzie Enduro all mountain bez mega hop.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Ja bym uszczelniał, będzie ciężko bez kompresora, ale gra jest warta świeczki.

Będę też za miesiąc/dwa u siebie pozbywał się dętek... Z tymże ja mam zwijane oponki.

Opublikowano

Jak już kupiłeś wszystko to czemu by tego nie uszczelnić, spróbuj :)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja jakos jestem zwolennikiem detek. Ale smialo mleczko mozesz lac i do detki. Wtedy nie musisz wozic zapasowej. 

Opublikowano

Maki, zwolennik czy też nie, ja bym sprawdził jak to się będzie zachowywać podczas jazdy. Z ciekawości bym zrobił.
Piwko działaj!

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Działam działam :) w niedz jak pogoda pozwoli wybieram się na żar to przetestuje ;)

Opublikowano
Chodzi ci o mleczko w detkach? 

Nie, o uszczelnienie opon nie dedykowanych do UST

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Można zrobić taki zabieg i wszystko będzie działało. Wyrzucenie dętki ma kilka plusów, mniejsza masa roweru i przede wszystkim nie martwimy się o tzw. kapcia.

Opublikowano

Jak wlejesz troche mleka do detki to tez nie musisz martwic sie o kapcia. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.04.2017 o 17:46, Maki napisał:

Ale w dalszym ciagu jest ryzyko "dobicia do obreczy" tgzw snake to raz, dwa bez detki mozemy obnizyc cisnienie co znacznie poprawi trakcje w terenie, trzy mleczko nie lubi sie specjalnie z talkiem w detce i taki zabieg nie jest tak trwały jak klasyczne TL, cztery sporo lżejsze kolo (masa rotujaca) = lepsze przyspieszenie, pięć jednak świadomość ze detki nie ma jakoś bardziej uprzyjemnia jazde. Sporo zalet na kozysc tubeless 9_9

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
Dnia 8.4.2017 o 17:46, Maki napisał:

Potwierdzam, dętka zalana mlekiem daje radę. Przejechałem Annapurna Circuit na kapciach z dętkami na mleku i nawet powietrze nie uszło. A drogi były mocno kamieniste i w dodatku jechaliśmy z sakwami. Jednak niestety przypłaca się za to zwiększoną wagą tego elementu roweru, który w zasadzie powinien być najlżejszy ;)

Poza tym producenci o tym wprost nie mówią, ale większosć opon bez oznaczenia TL, TLR i TLE itd. można uszczelnić. Osobiście miałem do czynienia już z wieloma modelami Continentala, Schwalbe, Maxxis. Np. w X-Kongach 29x2.2 każdą oponę  (nawet drutową, a może szczególnie drutową ) uszczelniałem jakby była do tego stworzona. Podobnie jest z Maxxis. Niektór epotrzebują więcej czasu i mleczka, aby pozatykać niedoróbki producenta i śmigają. Wg. mnie szkoda jest wywalać pieniądze na te dedykowane do bezdętki. Nalezy tylko dobrze się przyłożyć do uszczelnienia przede wszystkim obręczy,bo to one sprawiają czasem największe problemy.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuje swój temat moje opinie po sezonie jazdy na bez dętce na drucianej oponie:

Mega! Nic się nie dzieje, 0 pęknięć kapci itp. opony oczywiście zalane mlekiem. Drobne kamienie i też ostre asfalt szuter nic się z tym nie działo. Każdy mówił że uszczelnienie drucianych opon jest prawie niemożliwe i mija się z celem no ale jak widać da się to zrobić i być zadowolonym. 😎

Opublikowano

>Piwko

Zalałeś te Maxxisy z pierwszego wpisu?

Ile wlewałeś mleka i na jakiej obręczy - szerokość wewnętrzna - to zamontowałeś?

Opublikowano
5 godzin temu, Piwko napisał:

Każdy mówił że uszczelnienie drucianych opon jest prawie niemożliwe

To nie słuchaj tych "każdych" ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Witam. Podłącze się do tematu. Mam obręcze  GIANT S-XC 27.5". Czy na tych obręczach można zamontować taśmę ? 

Edytowane przez siatafaka
Opublikowano
W dniu 5.05.2018 o 20:36, siatafaka napisał:

Witam. Podłącze się do tematu. Mam obręcze  GIANT S-XC 27.5". Czy na tych obręczach można zamontować taśmę ? 

Nie rób off topa...

Wróżek tutaj nie ma...