Skocz do zawartości

Siodeło :)

Oksis40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie rowerową szajbe. :)

Jestem nowym użytkownikiem i nie mam pewności czy dobry dział więc jeżeli nie to wybaczcie.

od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem odnośnie wyboru siodełka.

sezon w pełni a ja zakupiłem nową kolarke. Problem w tym iż siodelko fabryczne nie bardzo mi odpowiada. Uwiera tu i tam i to nie jest miłe. Stwierdziłem jednogłośnie komisyjnie iż rozpoczne poszukiwania siodła z wycięciem anatomicznym czyli z dziurą.

z uwagi na to, że ostatnio mialem sporo wydatkow nowe spodenki nowy rower itp nie mam zbyt dużo kasy na siodło. Chcialbym zamknąć się w granicach 100zl.

nie mam opcji kupić na miejscu bo sprzedawcy w moim mieście robią wielkie oczy gdy mówię czego szukam a że jest ich tylko 3 to wyboru nie ma.

w zwiazku z tym czy macie drodzy użytkownicy jakies swoje siodla w tej cenie ktore macie lub mieliście? Ja wiem że musze dopasować do siebie ale chodzi mi o to czy dany model jest twardy miekki czy dobry di spodenek czy raczej nie ( zbyt miekkie). Fajnie gdyby tez ktos tesotwal na odcinku ok 100km :).

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC

Twój post został przeniesiony do odpowiedniego działu. Na początek proponuję przejrzeć tematy właśnie w tym dziale, znajdziesz tu wiele odpowiedzi na swoje wątpliwości. ;)

Od siebie dodam, że właśnie wymienilem siodełko na twardsze, bo w swojej szosie miałem standardowe siodło Specialized Toupe Sport. Generalnie było bardzo wygodne, doskonałe do jazdy w spodenkach z wkładką, wygodne na długie dystanse i mięciutkie. Otwór anatomiczny świetnie cyrkulował dopływ powietrza. Dla mnie okazało się za miękkie, wolę twardsze i sztywniejsze. Ale nie powiem, że na tamto można narzekać - żadnych odparzeń, otarć itp nie było.

Z tego względu właśnie założyłem ten temat ponieważ znaczna większość polecanych jest linkowana a te straciły ważność albo polecanego siodła nie mogę znaleźć w sprzedaży.

Ja w swoim rowerze mam siodło krossa i nie mówię że nie jeat wygodne ale nie jest najlepsze do mojej anatomi. Teoretycznie jestem dość rozciagniety i jazda na płaskim siodle nie powinna sprawiać wiekszego problemu. W tym wypadku natomiast nawet przy lekkim skierowaniu siodła w dół czuje je tam gdzie nie powinienem. Z tego powodu decyzja na siodło z otworem ale tych jak na lekarstwo w tej cenie. Na siodło z allieexpresa się nie zdecyduje a te które czesto znajduję wyglądają na miekkie a to ze spodenkami z żelowa wkładka nie będą się sprawdzały :(

Ja też niedawno kupiłem szosę od Krossa i siodełko dawało mi się mocno we znaki, myślę że było dla mnie zbyt wąskie. Kupiłem siodełko VELO Fit Athlete FC. Na chwilę obecną przejechałem na nim tylko 20 km ale już mogę stwierdzić że jest dużo wygodniejsze, gdyż z obolałym tyłkiem na poprzednim siodełku nie bardzo mogłem usiąść a na tym jechało się całkiem przyjemnie. 

Siodełko kosztuje 99 zł i posiada otwór na którym Ci zależy, można je kupić w sklepie Velobox w Krakowie ale widzę że jest też na allegro. Siodełko jest produkowane w kilku rozmiarach i w sklepie dostępna była specjalna mata Velo na którym można zmierzyć swój tyłek. 

Próbowałem ostatnio Accent Veno i Velo VL-1481, ale żadne specjalnie nie przypasowało. Obydwa średnio miękkie, do tego Velo dość śliskie. Nieźle natomiast sprawuje się taki wynalazek: https://pl.aliexpress.com/item/VXM-Bicycle-saddle-Road-Bicycle-Mountain-bike-saddle-Cycling-Breathable-Spider-Ergonomic-Hollow-Front-seat-Mat/32713941884.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.73d95c0fL9BQXP

Ale nie testowałem go jeszcze na takim dużym dystansie.