Skocz do zawartości

Problem z tylną przerzutką

dragoth11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć wszystkim , mam problem z tylna przerzutka w rowerze . A mianowicie wózek od przerzutki się poluzował co skutkuje tym ze łańcuch praktycznie wisi na ziemi . Mógłby ktoś doradzić co jest trgo przyczyna ? Przerzutka to shimano deore xt . W załączniku przesyłam zdjęcie problemu 37DBAFCB-AE0B-49D7-9AB4-F8B545FBC6D9.jpeg.764838b156611d59e0452c304f4c47a2.jpeg

Opublikowano

Przyznaj się - rozkręcałeś wózek przerzutki?

Opublikowano (edytowane)

Nie rozkręcałam tego 

Dałem dwa tygodnie temu do serwisu rowerowego na regulacje przerzutkę i tyle. 

Wczoraj jeździłem na rowerze i w pewnym momencie zauważyłem zwisający łańcuch 

Edytowane przez dragoth11
Opublikowano

Pytałem,bo wygląda na to, że ze sprężyną napinajacą wózek jest coś nie tak. Chwyć jedną ręką za pantograf, a drugą za wózek i spróbuj wzruszyć go. Może tylko sprężyna wyskoczyła.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie, wygląda no na poluzowaną sprężynę napinającą

Opublikowano

Franz  Mauer probowalem i niestety nie pomaga . Rower praktycznie nie był użytkowany , nie było uszkodzenia mechanicznego wiec dziwna sprawa . Spróbować to rozkręcić ?

Opublikowano
2 minuty temu, dragoth11 napisał:

Spróbować to rozkręcić ?

Oczywiście, zawsze warto próbować, zaraz podeślę poradnik :)

Opublikowano

Wg mnie to jedyne słuszne rozwiązanie. Odkrecasz śrubki kółeczek kluczem imbusowym. Pod górnym kółkiem powinna być sprężyna z haczykami. Być moze jeden z nich wyskoczył z blokady i nie naciąga. Pamiętaj tylko, aby potemprawidłowo umieścić łańcuch przed skręcaniem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dałbym to do serwisu , jednak ceny zwalają z nóg . Za regulacje przerzutek , wymianę klocków hamulcowych i wymianę płynu hydraulicznego zapłaciłem 220 zł , wiec zdecydowanie z tą sprawą wolałbym uporać się osobiście 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dragoth11 napisał:

Za regulacje przerzutek , wymianę klocków hamulcowych i wymianę płynu hydraulicznego zapłaciłem 220 zł

We Wrocku taka usługa nie powinna przekroczyć 180 zł. Tyle jest informacji w internecie, że wiele mógłbyś zorbić sam :) 

Zresztą na tym forum też :) :) 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Po odkręceniu górnego kółeczka zobacz czy sprężyna jest na woim miejscu:

received_276501226262181.jpeg
Opublikowano (edytowane)

DEE37F53-075C-41D4-B99A-39E4B5DF4B2B.jpeg.8ac9df0d8c4339675b12e29fb526f7e1.jpegSprężyny wyglądają chyba w porządku . Jakies pomysły co dalej ?D5A41AAF-E525-4A3C-92C5-0C207DD4A08F.jpeg.5684edc367565c56093273cd2b1e6909.jpeg

Edytowane przez dragoth11
Opublikowano

Spróbuj skręcić, pamiętaj żeby dobrze założyć sprężynę 

Opublikowano
3 godziny temu, Heboket napisał:

Dokładnie, wygląda no na poluzowaną sprężynę napinającą

Raczej pękniętą lub rozciągniętą...