Skocz do zawartości

Problem z pulsometrem.

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni mam problem z pulsometrem. Od kilku dni również (za zaleceniem kardiologia) suplementuje magnez. Pulsometr odczytuje szalony i skaczący puls: tzn. przy zwiększającym się wysiłku odczyt jest w miare okej, ale przy schodzeniu z intensywności pulsometr potrafi albo nie schodzić w ogóle, albo schodząc co kilka sekund puls skacze o 3-6 i znowu spada. Np. Po zakończeniu treningu pulsometr pokazuje: 100-99-98-99-100-96-95-97 itd. Strasznie mnie to martwi, szczególnie że kilka dni temu robiłem EKG i właśnie wyszło bardzo dobrze. I tak idę do lekarza, ale czy wina pulsometru jest możliwa (wczoraj wymieniłem baterię). Dodam, że moja wydolność na rowerze nie zmalała i nie mam problemów z oddychaniem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Pulsometr w postaci pasa napiersiowego? Jeśli tak, to czy jest dobrze założony i zaciśnięty?

Jeśli w zegarku z pomiarem optycznym, to też musi być mocno zaciśnięty, inaczej mogą być przełamania, do tego w ogóle są mniej dokładne.

Tapatalk'd

Godzinę temu, Sillem napisał:

Bardzo mocno zaciśnięty.

No ale co to za pulsometr i co to za pas? Istotne pytanie - jaka jest transmisja pomiędzy jednym i drugim i czy coś sygnału nie zakłóca - np. licznik bezprzewodowy, o ile takiego używasz? Z pewnością pasek nie powinien być bardzo mocno zaciśnięty - powinien być tak wyregulowany aby nie spadał i nie przesuwał się, ale też nie uwierał i nie stwarzał dyskomfortu nawet podczas kilkugodzinnego wysiłku. Problem może też być na styku skóra - elektrody, wówczas dobrym rozwiązaniem jest delikatne(!) przesmarowanie elektrod żelem do EKG, który można kupić za około 5 PLN w aptekach i sklepach medycznych. 

Dobra od kilku dni śmigam i jest wszystko sprawne. Pulsometr zresetowany za pomocą wskazówek ze strony Polara. Tętno ładnie działa, pasek już nie uwiera. Wszystko śmiga aż miło!

• Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...

Podepne się pod temat, bo miałem podobną sytuacje

Otóż kupiłem używany pulsometr garmina i niestety przypadkowo został wyprany w pralce razem z bluzą w której był - opaska i pulsometr. Wymieniłem baterie na nową - wody w środku nie było, potem zwilżałem wodą zarówno klatke jak i te 'styki' na pasku, ale nie telefon go nie wykrywa, pozostałe czujniki z kompletu wychwycił od razu. Ktoś poratuje? :/