Skocz do zawartości

Avid db3 nie hamują!!!

Jakub_K0210

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Mam problem z hamulcem avid dB3 zakupiłem je pare dni temu lecz dopiero wczoraj była okazja aby zrobić test, wszystko było Ok byłem zadowolony, lecz gdy dzis wsiadłem na rower hamulec hamuje jakby chciał a nie mógł, tarcza czyszczona na wszelkie sposoby (benzyna, aceton, spirytus) klocki hamulcowe wypalane, myte płynem do naczyń na końcu były wyczyszczone dokładnie spirytusem, i nic hamulce jak nie hamowały tak nie hamują, ale zauważyłem, że klamka „dochodzi” dalej. Producent podaje, że hamulce są odpowietrzony i gotowe do montażu, lecz w moim przypadku jest zupełne innaczej, Moim zdaniem sprawa leży w zbyt niskim poziomie dot’u. Proszę o podpowiedzi gdzie szukać. Z góry dziękuje :/ 

Ja bym je na początek przelała i odpowietrzyła. Mam DB5 i dopiero po tym zabiegu w nowym rowerze zaczęły zachowywać się jak hamulce, przy tylny odpowietrzałam dwa razy zanim jego praca mnie usatysfakcjonowała.

Przy deklaracjach "zalane, odpowietrzone i gotowe do jazdy" byłabym ostrożna.

Tak jak pisze sziva trzeba ją odpowietrzyc to że producent tak napisał nie znaczy że są dobrze odpowietrzone,
Płyn dot 5.1 kupisz na allegro lub poprostu w motoryzacyjnym
Do odpowietrzania trzeba strzykawki
Ja kombinowałem że strzykawkami z apteki z tloczkami gumowymi, plus zestaw do kroplowki czyli był wężyk i taka blokada końcówki dorobiłem w pracy koszt 5 zł
Jednak zaciski od kroplowki popekaly na raz się nada takie coś
Jednak polecam
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7322857727
Koszt nie duży jednak polecam bo jest profesja i nie trzeba nic kombinować
No i się przyda jak kupiłeś hample
Tutaj link do filmiku gość fajnie pokazuje jak odpowietrzyc prawidłowo

Tutaj ten zestaw co zrobiłem ja jednak dodam tylko że końcówki zrobiłem sam bo mam możliwość 62183a6e44bcae98108f4f90ecef9911.jpg