Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze komputerka rowerowego

ppawel13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeglądając różne tematy o komputerkach komputerowych mam spory dylemat który kupić.  Z opinii użytkowników wynika że są dwa typy : Garmin edge 520 lub Wahoo Bold. Nie wiem czy potrzebuję aż taki komputerek. Potrzebuję komputerka do którego będe mógł wgrywać gotowe treningi, który będzie pokazywał chociaż teoretyczną moc  generowaną (bez czujników).  Słyszałem ze moc bez czujników pokazuje których z liczników sigma rox, ale czy można wgrywać do niego treningi. Prosze o polecenie jakiegos komputerka rowerowego ktory spełniał by te kryteria. Jeśli zdecydował bym sie na edge 520 lub bold to czy mone pokazuja generowana moc bez czujnika mocy? bo pewnie wgrywać treningi to można

Edytowane przez ppawel13

Z tego co wiem garmin też nie szacuje mocy bez pomiaru.

Ogólnie bez mocy interwały możesz robić na czuja. Licznik będzie Ci pokazywał że masz przez x jechać mocno, przez y odpoczywać. I tyle.

Tapatalk'd

Nie mam zielonego pojęcia dlaczego ta odpowiedź dodała się do tego tematu bo ja dodałem ją do tego tematu

Odkopie trochę temat 

Od dłuższego czasu szukałem aplikacji na telefon, która by mogła zamienić telefon w komputerek rowerowy. No i w końcu na taką trafiłem. Z tego co widzę aplikacja jest mało znana bo ma bardzo malutko pobrań w sklepie. Nazywa się Jepster. Nie posiada map offline ale myślę, że jest godna uwagi.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.twom.bico

Aplikacja ma strony na których prezentuje różne parametry jazdy. Wszystko możemy sobie ustawić pod siebie, ilość pól i rodzaj wyświetlanych parametrów.

Można również wgrać plik gpx i podążać po śladzie.

Z ciekawych funkcji warto jeszcze wspomnieć o możliwości uploadu treningu do stravy.

W ustawieniach również znalazłem ciekawą funkcję by aplikacja włączała się na pełny ekran smartfona po 10s nieużywania i wtedy to już wygląda jak prawdziwy komputerek rowerowy 😎

No i jeszcze wspomnę, że jest też czarny motyw jak ktoś lubi 😊

Miłego testowania 😀

Edytowane przez bloksi
  • Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...

Czesc

To jest mój pierwszy post na forum. Zarazem odkopuję temat pomocy w wyborze licznika/nawigacji.

Wracam do szosy po bardzo długiej przerwie i szukam licznika który spełni moje wymagania, nie są zbyt wygórowane myślę. Nie chce uzywać jednoczesnie licznika i smaftfona podczas jazdy.

Potrzebuję:

- rejestracja trasy/śladu gps wraz z zapisem kilku podstawowych parametów (np jak w endomondo) i późniejsza możliwość transferu do Stravy

- w drugą stronę, możliwość wgrania zaplanowanej na kompie trasy  *.gpx, *.tcx i nawigacja po TEJ trasie

- mozliwosc synchronizacji z czujnikiem tętna

- opcjonalnie możliwość zczytywania prędkości z koła

- dobra, wytrzymała bateria

Nie potrzebuję:

- miliona niepotrzebnych parametrów

- pełnej nawigacji

Budżet nie ma znaczenia ale nie znaczy że trzeba od razu kupować najdroższe, bardziej chodzi o powyższe wymagania.

Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane :)

pozdrawiam

Marcin