olson Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Cześć! Mam wielki zgryz dotyczący wyboru rozmiaru ramy roweru Focus Izalco Race. Poniżej link do geometrii: https://www.focus-bikes.com/int/42846-izalco-race-105.html#product-geometry W skrócie: -rama S rura podsiodłowa 51cm, efektywna długość górnej rury 53,7cm -rama M rura podsiodłowa 54cm, efektywna długość górnej rury 55,2cm -obie ramy posiadają mostek 100mm Moje wymiary podstawowe (reszta poniżej): Wzrost 174 cm, przekrok 79cm. I teraz największy mój ból, problem, tragedia: siedziałem i przejechałem się zarówno na S i M i moje odczucia są takie, że S za małe (na górnym chwycie wrażenie garbienia się i pozycji wycieczkowo/spacerowo/trekkingowej), a z kolei M za duże - wyciągnięty, opierając się na klamkomanetkach wrażenie "sięgania" do przodu zamiast wygodnego podparcia. Jedyne pocieszenie, że na S nie zahaczałem butem o koło w skręcie. Wysokość M też OK - 3 palce wchodzą między krocze i ramę. Kolega, który ze mną był i patrzył na moją pozycję z boku twierdzi, że na S(51) wyglądałem zdecydowanie jak na za małym rowerze, a na M(54) normalnie. Wszędzie z kolei czytam, że powinno być przy moich wymiarach na odwrót. Pomiary na https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp też mówią, że jestem po środku, aczkolwiek zw wskazaniem na M: Your Measurements: Inseam: 79 Trunk: 64 Forearm: 33 Arm: 65 Thigh: 58.5 Lower Leg: 54.5 Sternal Notch: 144 Total Body Height: 174 The Competitive Fit (cm): Seat Tube Range c–c: 51.2 - 51.6 cm Seat Tube Range c–t: 52.7 - 53.2 cm Top Tube Length: 54.2 - 54.6 cm Stem Length: 10.9 - 11.5 cm BB–Saddle Position: 71.8 - 73.8 cm Saddle Handlebar: 51.7 - 52.3 cm Saddle Setback: 3.2 - 3.6 cm Oczywiście rozwiązania jakie przychodzą do głowy, to wydłużyć mostek w S, albo skrócić w M, ale do zadnego rozwiązania nie jestem przekonany. Wydłużyć S dlatego, że na tej ramie serio czułem się jak na rowerze młodszego brata, a skracać M jest niezgodne ze sztuka ogólnie, wedle ogólnych reguł. Bardzo proszę o pomoc !
Zbysio Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Bierz ten, na którym lepiej się czujesz. Moim zdaniem komfort to podstawa. Aczkolwiek na Twoim miejscu jeszcze raz bym się zastanowił nad mniejszym. Mogę Ci powiedzieć odemnie, że w górnym chwycie mało jeżdżę, przeważnie na łapach lub w dolnym. Nie wiem jak u innych osób jest.
LuQ Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Przy takim wzroście osobiście wziąłbym S. Moja stara szosa miała 54cm + mostek 100mm i była dla mnie idealna (175cm wzrostu). Teraz mam szosę 55cm i musiałem kupić krótszy mostek bo byłem zbyt wyciągnięty. Mimo wszystko lepiej się czułem na ramię 54 + dłuższy mostek.
olson Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Opublikowano 20 Lipca 2018 10 minut temu, LuQ napisał: Przy takim wzroście osobiście wziąłbym S. Moja stara szosa miała 54cm + mostek 100mm i była dla mnie idealna (175cm wzrostu). Teraz mam szosę 55cm i musiałem kupić krótszy mostek bo byłem zbyt wyciągnięty. Mimo wszystko lepiej się czułem na ramię 54 + dłuższy mostek. Nie rozumiem, jesteś 1 cm wyższy ode mnie i mówisz że 54 idealne dla Ciebie, a wziąłbyś przy moim wzroście S(51)? Inna sprawa, że ta M w Focusie jest dłuższa niż ramy 54 innych producentów z tego co widzę.
LuQ Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 1 minutę temu, olson napisał: Nie rozumiem, jesteś 1 cm wyższy ode mnie i mówisz że 54 idealne dla Ciebie, a wziąłbyś przy moim wzroście S(51)? Inna sprawa, że ta M w Focusie jest dłuższa niż ramy 54 innych producentów z tego co widzę. W rowerach szosowych nie patrzy się na długość rury pod siodłowej tylko na efektywną długość rury górnej (Effective Top Tube). Dla tego modelu w rozmiarze S wynosi 537mm natomiast M 552mm.
olson Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Opublikowano 20 Lipca 2018 13 minut temu, LuQ napisał: W rowerach szosowych nie patrzy się na długość rury pod siodłowej tylko na efektywną długość rury górnej (Effective Top Tube). Dla tego modelu w rozmiarze S wynosi 537mm natomiast M 552mm. Jasne, źle zrozumiałem wcześniej. Dzięki, cenna informacja
Franz Mauer Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) W goralach 29er w takim przypadku wybiera sie zwykle mniejszą rabę, co zapewnia większą zwrtonośc. Wydaje mi się, że w szosach super zwrotność nie ma tak istotnego znaczenia jak wygoda podczas jazdy. Rzeczywiście, przymierz się jeszcze prarę razy do obu ram (jeśłi masz taką możliwość). Nie sugeruj się jak ktoś o podobnym wzroście czuje się na danym rozmiarze,bo sam wzrost nie ma tu kluczowego znaczenia. Drobne korekty możesz przecież wprowadzić poprzez zmiane ustawienia siodełka, zmianę długości mostka, nachylenia mostka itd. Edytowane 20 Lipca 2018 przez Franz Mauer
olson Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Opublikowano 25 Lipca 2018 A czy ktoś ma pomysł, dlaczego większość sprzedawców (przynajmniej ci, z którymi rozmawiałem) twierdzi, że w takim jak ja przypadku rozmiar M jest lepszy, a z kolei większość "internetu" mówi, żeby brać mniejsze ramy? Po raz kolejny przejechałem się na obydwóch i nadal to samo wrażenie: na S "wiszę" nad kierownicą, na M zbyt rozciągnięty. Aż nie wierzę, ze to tylko 1,5cm różnicy w długości ramy.
IOO Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 A co się tak upadłości na ten konkretny model? Jak żaden nie pasuje to szukaj czegoś innego i po sprawie.
olson Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Opublikowano 25 Lipca 2018 7 godzin temu, IOO napisał: A co się tak upadłości na ten konkretny model? Jak żaden nie pasuje to szukaj czegoś innego i po sprawie. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę;) mogę mieć nowy rower karbonowy na 105 za 4500 to chciałbym skorzystać z okazji
IOO Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 To kup i sprzedaj a za kasę kup coś co pasuje. Oczywiście to jest ryzyko. Dla mnie takie podejście jest dziwne. Kupisz coś co jest dla Ciebie niewygodne tylko dla tego że cena jest atrakcyjna? A zastanawiałeś się czy będziesz jeździł i czerpał z tego przyjemność jak rower będzie na Ciebie nie pasował? Zastanów się na spokojnie i zdecyduj sam.
olson Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Wychodzę z założenia, że mając do wyboru pełną rozmiarówke danego modelu, można pod siebie dopasować każdą ramę, czy to mostkiem długością i kątem, czy wysokością kierownicy itd. I wiem, że "wydłużając " mniejsza ramę lub "skracając" większą w obydwu przypadkach będzie lepiej. Jako że na rowerach szosowych się nie znam , to pytam tutaj doświadczonych osób, która opcja byłaby lepsza i tyle. Niestety cena jednak gra role, bo siedziałem też np. na Treku Emondzie SL5 rozm. 54, który ma bardzo porównywalny osprzęt i ramę też karbon i bylo super. Tyle że on kosztuje 8500 przed rabatem, mógłbym mieć może za 7200, więc różnica cenowa jest kolosalna. Mój max jaki mogebwydax na rower to jednak bliżej 5000 Edytowane 26 Lipca 2018 przez olson
IOO Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Generalnie w takich wypadkach wybiera się mniejsza ramę i zakłada dłuższy mostek i np. sztyce z offsetem aby można było odsunąć siodelko.
GBike Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 @olson skoro na "dzień dobry" M wydaje się tobie za duży to oznacza że jest za duży i tu powinne zakończyć się twoje rozterki. Zastanów się w jaki sposób możesz dostosować "S" pod siebie. Obniżenie mostka wyciągnie twoja pozycję. Dodatkowo masz możliwość odsunięcie siodełka do tyłu. Bez problemu 1 cm zyskasz a skoro 1,5 to za dużo to powinno być w sam raz. 1
olson Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Jako, że rower już kupiony i to ostatecznie inny, przedstawię jeszcze swoje zdanie na cały temat, a mam spostrzeżenia pewne których nikt nie bierze pod uwagę ani na tym forum, ani też na innych. Kupiłem rower "M" z 55cm efektywnej rury górnej. Czy ten rower jest na mnie? Na chwilę obecną nie. Żeby nie było że kupiłem zły rower Byłem na fittingu i został dopasowany, jeździ mi się na nim super. Musiały wjechać jednak dodatkowe podkładki, mostek obrócony na plus (został 100mm na szczęście), wizualnie szału nie ma, bo kokpit trochę jak z roweru miejskiego. Najważniejsze, że wygodny. Dlaczego się zdecydowałem na"M"? Bo na fittingu (miałem możliwość zmierzenia się przed zakupem) uświadomili mi jedną rzecz. Ten rower "out of the box" jest na mnie za duży, bo ciało jest zupełnie nie przystosowane do sportowej pozycji. Pokazali mi świetny przykład. Pan o podobnych gabarytach co ja siadł na mój rower, pochylił się porządnie do przodu i wyglądał jak pros z TDF, po czym puścił kierownice i jego tułów pozostał dokładnie w tej samej pozycji. Ja nie mogłem utrzymać nawet 45st. bez trzymania kierownicy i przez to dużo bardziej prostowałem plecy zwiększając odległość od kierownicy, przez to wydawało mi się że rower za duży. On miał super mocne mieśnie głębokie, moje prawie w zaniku Powiedzieli mi, że z biegiem czasu zacznę odejmować podkładek i obrócę mostek i będzie OK. Jaki z tego wniosek? Myślę, że przypadków takich jak ja jest mnóstwo - osoby początkujące przymierzają się do rowerów, wydają im się one duże i kupują mniejsze rozmiary. W rzeczywistości kupują za małe rowery, które wydają im się wygodne bo nie potrafią trzymać "prawidłowej" pozycji. Wydaje mi się też, że wiele osób typu "mam 180cm wzrostu, jeżdżę na S" próbuje uzyskać pozycję komfortową jak na endurance, kupując za małe rowery o sportowej geometrii. Tyle moich przemyśleń Pozdro Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez olson
SzpiceR Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 11 godzin temu, olson napisał: a mam spostrzeżenia pewne których nikt nie bierze pod uwagę ani na tym forum, ani też na innych. Gdzie to spostrzeżenie? Bo ja widzę tylko ścianę tekstu o regulacji mostka a o rozmiarze roweru ani słowa
Motke Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 28 minut temu, SzpiceR napisał: Gdzie to spostrzeżenie? Bo ja widzę tylko ścianę tekstu o regulacji mostka a o rozmiarze roweru ani słowa Że jak się kupuje rower w wymiarze zalecanym przez producenta to często jest za duży - tak ja to zrozumiałem.
soil Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Ten rower "out of the box" jest na mnie za duży, bo ciało jest zupełnie nie przystosowane do sportowej pozycji.Trzeba było wybrać rower o mniej agresywnej geeometrii. Chociaż pierwsze słyszę, żeby rower był za duży bo wymaga odpowiedniego ułożenia ciała. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
olson Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2018 5 godzin temu, SzpiceR napisał: Gdzie to spostrzeżenie? Bo ja widzę tylko ścianę tekstu o regulacji mostka a o rozmiarze roweru ani słowa Takie spostrzeżenie, że jak ktoś kupuje pierwszą szosę, jest nazwijmy to pomiędzy rozmiarami, to ten większy może być jednak właściwy. A wydaje sie początkowo za duży, bo ciało jest nie rozciągnięte, mieśnie nie przyzwyczajone. Kupuje wtedy mniejszy, bo wydaje si,e wygodniejszy, a w rzeczywistości będzie za mały.
Rekomendowane odpowiedzi