osa Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Cześć! Jestem tu nowy więc serdecznie witam wszystkich użytkowników :) Mam ogromną zagadkę z nadzwyczaj częstym pękaniem haka przerzutki. Jeżdżę na GT Sensor Comp z 2015 roku. Hak pękł przy fabrycznym zestawie 3x10 i niestety pęka nadal po modyfikacji 1x10. Aktualnie napęd prezentuje się następująco: * Przerzutka SRAM X5 na długim wózku, po przedostatnim pęknięciu haka wymieniłem kółka przerzutki na nowe * kaseta SRAM PG1020 11-42T, wyrzuciłem 28-zębową koronkę i dorzuciłem 42 pamiętając o odpowiedniej podkładce * łańcuch KMC x10, szerokość pinów 5,9mm * manetka SRAM X5 * zębatka z przodu A2Z narrow wide 32T Haki pękają w podobnych sytuacjach i zawsze w tych samych miejscach – szybsze zjazdy po leśnych ścieżkach (bez kamieni, ewentualnie trochę korzeni), a ostatni, po kilku schodach. Hak ani razu nie miał zamiaru się wygiąć, strzela jak z bicza. Nie jeżdżę też nałogowo, rodzina i delegacje nie pozwalają na męczenie sprzętu. Mimo wszystko po kilku wypadach na trójmiejskie ścieżki (bardziej trailowe) mam przerwę, bo hak... no. Z braku pomysłów pozanosiłem przerzutkę po paru serwisach, nikt nie stwierdził uszkodzeń ani krzywizn. Łańcuch skrócony wg instrukcji jednego z portali rowerowych. Czyszczony nader często, wszystkie ogniwa ślizgają się gładko. Przerzutka działa bez problemu w zakresie 11-42T. Regulacji na wszystkich śrubach wystarczająco. Przekosy łańcucha w normie, zresztą haki pękały gdy łańcuch znajdował się na środkowych koronkach kasety. Linka przerzutki i pancerze wymienione. Rama nie wygląda na krzywą. Pisałem do producenta bezpośrednio i przez profile na portalach społecznościowych. Żadnej sensownej odpowiedni nie otrzymałem, ot że hak pęka bo takie jego zadanie. Problem w tym że jeżdżę prawie nic i połamałem już trzy haki, a cenią je sobie po stówce od sztuki... i tu przychodzi moment w którym jestem, czyli w kropce. Co robić? Mogę wrócić do standardowej kasety 11-36T ale przy tym ustawieniu hak pękł poraz pierwszy. Naprężenia które łamią hak wyglądają na naprężenia wzdłużne (przód/tył), aniżeli boczne. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wymiana przerzutki, jako że najczęściej to z nimi miewam przygody. Być może ze swoim fartem trafiłem na jakiegoś fabrycznego bubla. Z manetką X5 współpracuje SRAM GX 2.1 10S. Być może sprzęgło i średni wózek zamiast długiego będą nadzieją na rozwiązanie problemu? Pozdrower!
Puncu Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Daj dłuszy łańcuch, prawdopodobnie zawias go ciągnie i łamie hak.
osa Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) Aktualna długość łańcucha, największa koronka z tyłu i korba, z pominięciem przerzutki, długi wózek. Poprzednio był dłuższy o jedno pełne ogniwo (3 piny) i hak też pękał... dać jeszcze więcej? Teraz jest 109 ogniw, było 112, zamówię łańcuch mający 114 i potestuję. edit: literówka, policzone ogniwa. Edytowane 19 Lipca 2018 przez osa
osa Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Update: Dłuższy łańcuch niestety nie rozwiązał problemu. Hak pękł jak tylko wjechałem do lasu. Miałem przy okazji wymienić przerzutkę na GXa ale przyszła z bublem i czekam na reklamacje. Aktualnie rower jeździ na haku wyciągniętym z GT Avalanche. Wygląda na to że materiał różni się nieco od poprzednich, co daje małą nadzieję że tym razem będzie lepiej.
TwardyBlaszak Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Daj fotkę ułożenia przerzutki i łańcucha przy najszybszym przełożeniu.
osa Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Ustawienie na najmniejszej i największej koronce kasety:
Motke Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Górne kółko przerzutki nie jest czasem za blisko największej tarczy?
TwardyBlaszak Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 @osa, jeszcze takie pytanko. Czy haki zrywa ci na konkretnych biegach czy na różnych?
osa Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Wszystkie haki pękały gdy łańcuch znajdował się na środkowych koronkach. Nie było to ani na największej, ani na najmniejszej. Co do kółka przerzutki - pomajstruje, nic innego nie zostało
Dariusz Pietrzak Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Ustaw z tylu na największa zębatke i spósc całkowicie powietrze z dampera.Pokaz wtedy jak wygląda długość łańcucha. Haki pekaly mi w GT FURY do DH , dlatego że nie brałem pod uwagę ugiecia roweru pod obciążeniem.
osa Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Czołem, Chwile mnie tu nie było bo... nowy hak wyciągnięty z avalancha spisuje się bez zarzutu. Jak wspomniałem parę postów wyżej, hak wygląda na zrobiony z innego tworzywa niż poprzednie. Z każdym kolejnym wypadem był testowany coraz mocniej i dał radę. Oczywiście mija dopiero miesiąc, więc to dość krótki okres czasu ale w tym przypadku uznaje to za sukces. Niestety sezon się dla mnie skończył bo noga nie dała rady Mimo wszystko, jeżeli ktokolwiek będzie się borykał z podobnym problemem, to stanowczo odradzam kupowanie haków w kolorze czarnym. Wygląda na to, że coś się komuś pochrzaniło tworząc mieszankę pod produkcję. Dwa różne tworzywa haków występują pod tym samym numerem: GT ATIDH0233. Polecam te srebrne
Rekomendowane odpowiedzi