Gość Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 (edytowane) Hej, zastanawiam się nad zmianą korby z przodu na lepszą serię (obecnie badziew z suportem na kwadrat- Shimano Altus M351) na DEORE. Z tyłu pracuje zębatka Sram PG920, 11-34 zęby, łańcuch to KMC X9. Ze względów na koszta chciałbym zmienić samą korbę z przodu, bez ruszania reszty która ma zaledwie 200km przebiegu. Czy KMC X9 będzie pracował dobrze na FC-M6000-3 (HG-X) czy lepiej pójść w starszą serię FC-591-9 (HG)? A może zainteresować się nowym ALIVIO? Edytowane 17 Lipca 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
ahaja Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 To do górskiego zapewne ... ? Mógłbys napisać co to za rower ... ale: Jak masz kasetę 11-34 to nie kupuj korby ze stopniowaniem 40-30-22 bo się zakręcisz na śmierć na środkowym trybie. Lepszy wybór byłby z takim samym stopniowaniem jak w M351 czyli Deore FC-M591 (44-32-22). Przerzutka przednia wtedy zostaje taka jaką masz bo stopniowanie jest identyczne. Alivio nieznacznie tańsze ale nie tak żywotne jak ten model Deore. Musisz pamiętać żeby dokupić wkład suportu z łożyskami zewnętrznymi, albo w komplecie z korbą. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Tak, do górskiego. Pytanie bardziej czy łańcuch będzie dobrze działał na tej zębatce, czy zęby nie są jakieś specyficzne? Rower to 29 i robię sporo leśnych podjazdów więc krótsze biegi myślę że będą na plus. Dziękuję za pierwszą odpowiedź :) Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Z łańcuchem się nie martw. Będzie pasował. To co Shimano opisuje to zalecenia, a nie wytyczne Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Wziąłem sobie wszystkie uwagi do serca i czas zabrać się za zakupy. Odnośnik do komentarza
dizel25 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Hejka, Ja posiadam rowerek gt - timberline 2.0 i zastanawiam się nad zmianą przedniej przerzutki i może korby też? Obecnie posiadam z przodu sis 42 t i chciałem ją wymienić na taką co by pasowała do deore - 44-32-22 a obecnie posiadam Forged Alloy 42/34/24 zęby i czy powinienem ją wymienić od razu czy da się na niej jeździć ? Kaseta tylna to Sunrace, 11-34 zęby, 8 biegów z łańcuchem KMC Z72 oraz tylna przerzutka - Shimano Acera, RD-M310 ale na razie bym ją zostawił. Proszę o poradę Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 10 godzin temu, dizel25 napisał: Hejka, Ja posiadam rowerek gt - timberline 2.0 i zastanawiam się nad zmianą przedniej przerzutki i może korby też? Obecnie posiadam z przodu sis 42 t i chciałem ją wymienić na taką co by pasowała do deore - 44-32-22 a obecnie posiadam Forged Alloy 42/34/24 zęby i czy powinienem ją wymienić od razu czy da się na niej jeździć ? Kaseta tylna to Sunrace, 11-34 zęby, 8 biegów z łańcuchem KMC Z72 oraz tylna przerzutka - Shimano Acera, RD-M310 ale na razie bym ją zostawił. Proszę o poradę Jeżeli chcesz zmienić korbę z trzy rzędowej na trzy rzędową to nie ma potrzeby wymiany przerzutki, a najwyżej jej regulacji. Odnośnik do komentarza
dizel25 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedz, Obecnie z przodu mam przerzutkę Shimano sis 42t i chciałem ją wymienić a teraz mam korbę fabryczną Forged Alloy 42/34/24T. Proszę o poradę na jaki model mogę wymienić przód przerzutki i będzie pasować też z uwzględnieniem przejścia na korbę 44 w późniejszym czasie pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 W dniu 15.08.2018 o 22:28, dizel25 napisał: Dziękuję za odpowiedz, Obecnie z przodu mam przerzutkę Shimano sis 42t i chciałem ją wymienić a teraz mam korbę fabryczną Forged Alloy 42/34/24T. Proszę o poradę na jaki model mogę wymienić przód przerzutki i będzie pasować też z uwzględnieniem przejścia na korbę 44 w późniejszym czasie pozdrawiam Nie ma takich przerzutek, zrób zdjęcie, zmierz średnicę rury podsiodłowej na wysokości mocowania przerzutki. Korba to no name, a Forged Alloy oznacza kute aluminium :P Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi