Skocz do zawartości

Rozmiar ramy

bandera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 180cm wzrostu i jeżdzę na ramie 19" koła 26mamuczucie że ta rama jest dla mnie za troche za mała. Jeździłem na kolegi Unibike fusion 21" i na kołach 27.5 i był on dla mnie wręcz idealny, nie za mały nie za duży. Przymierzam się do kupna nowego roweru i trafiłem bardzo dobrą okazję na rower giant talon ale jest rozmiar tylko 22" i tutaj pytanie, czy będę odczuwał bardzo tą różnice ? Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Edytowane przez bandera
Opublikowano (edytowane)

Ja przy 179 cm wzrostu jeźdże na ramie 19" i jest idealna. Rowery maja różną geometrię wiec rozmiar ramy nie zawsze będzie kompatybilny z wzrostem kolarza. Nie mniej uważam, iż przy Twoim wzroście rama 22" będzie za duża. Bez przymiarki nie kupuj.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, bandera napisał:

Witam 180cm wzrostu i jeżdzę na ramie 19" koła 26mamuczucie

Rama 19" "powinna" być w sam raz. Dlaczego nie jest?

21" powinna być za duża i jakoś nie jest?

A 22" na pewno będzie za duża, nie napalaj się na cenę. Chyba, że będziesz mógł ją dobrze przymierzyć.

Opublikowano
Rama 19" "powinna" być w sam raz. Dlaczego nie jest?
21" powinna być za duża i jakoś nie jest?
A 22" na pewno będzie za duża, nie napalaj się na cenę. Chyba, że będziesz mógł ją dobrze przymierzyć.
Ewentualnie, tanio kupić i drożej sprzedać. To też warte uwagi.

Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ostatnio jeździłem rowerem na ramie 26" i mimo wzrostu 178cm było idealnie...tylko siodełko wsunięte do końca w nowym rowerze mam ramę 20" i muszę ją skorygować mostkiem, bo jest deczko za duża...także tak jak pisali moi przedmówcy, wszystko kwestia geometrii jak również upodobań zdjęcie poglądowe rumaka z ramą 26 cali poniżej 88b0e7060c0d9d3d91b4291ace73c6c3.jpg&key=e640877cb59626006cc06767e48a99a02901ed8013fdef118d88a61fd7a2734e

Opublikowano

no tak tylko taki turystyk to inna historia niż XC. XC w zależności od producenta potrafią się bardzo różnić - wszystko rozbija się o reach i stack ramy. Ja mam 183cm wzrostu - trek na ramie 19.5. Miałem krossa level na ramie 21 i jak szybko go kupiłem tak szybko go sprzedałem - dopiero po zakupie zacząłem się edukować. Teraz jeździ nim mój kumpel ale on jest 10cm wyższy ode mnie ;)

Jeśli ten unibike ma lajtowe geo to 21 cali może jakoś by się przemęczyło ale na długiej ramie, odpada przy tym wzroście. Talon - rama krótka ale dość wysoka, nawet na stronie gianta podają XL dla wzrostu powyżej 188cm. 

Opublikowano

Właśnie dzięki temu , że reach jest krótki rama pasowała ramy w starych góralach również szły w górę z rozmiarem...nieraz jak widzę takiego bzyka to się uśmiecham, bo na dużej ramie i kołach 26" wygląda jak rowerek dla dziecka...

3905872494a37406f9f11d564ce6196e.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

prośba.

Moglibyście mi pomóć wybrać rozmiar ramy ?

Padło na Rockride 520. 

Mam 171 wzrostu 
przekrok 77 cm.

Wiem, że są tabelki, ale nie jestem doświadczony wgl w wyborze roweru i nie chciałbym wybrac roweru, który będzie za mały. chodzi o to, że nie chce na maksa sztycy wyciągać by dopasować rower. 

według wzrostu powinnienem wziąć M.

Daje linka do roweru.
https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-520-275-id_8350582.html

Z góry dzięki.

Opublikowano

Wedle Twoich wymiarów to S nie M ale przymierz rower zanim go kupisz.