Nex0xeN Opublikowano 17 Lipca 2018 Opublikowano 17 Lipca 2018 (edytowane) Przyjaciele, mam fabrycznie zmontowaną Meridę Big Nine 600 z kasetą Sunrace 11-50t. Link do specyfikacji roweru:https://www.rowerymerida.pl/produkt1428/bignine-600-rower-merida.html Niestety po 200 km od nowości okazało się, że kaseta ma luzy, na tyle duże, że zębatki robią tzw. ósemki. Pojechałem do serwisu (sklepu, gdzie kupowałem) - stwierdzono, że być może kaseta nie była dobrze dokręcona - przeproszono mnie za problem i dokręcono ją. Wydawało się, że temat jest już za mną, ale po kolejnych 500 km wrócił jak bumerang. W czasie weekendowego wyjazdu (ponad 40 km od domu) nagle pojawiły się problemy ze zmiana przerzutek przełożeń. Zatrzymałem się od razu i okazało się, że...kaseta ma luzy. szczęście w nieszczęściu do sytuacji doszło pod lokalnym serwisem i sklepem rowerowym, gdzie udzielono mi "pierwszej pomocy" (dokręcono śrubę i luz zniknął) i mogłem kontynuować podróż. Od tego czasu po kolejnych 160 km zauważyłem wczoraj ponownie luz, który nakręciłem (jest to faza początkowa luzu - wyłapana we wczesnym stadium rozwoju). Materiał w kolejnym linku: Czy ktoś z was miał może takie doświadczenia problem, może jakieś pomysły? Jedno jest pewne, dziś pakuje rower do samochodu i jadę składać oficjalną reklamację. Na forum pytam dlatego, bo szukam wiedzy by czasem ktoś nie wciskał mi kitu, że wszystko jest ok. Edytowane 23 Lipca 2018 przez SpiderMAN Przerzutka to urządzenie, a porzełożenie to przełożenie...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2018 Opublikowano 17 Lipca 2018 Przyzna że masakra nie wiedziałem takiego luzuMam keste 11_46 10 rzędów Sunrace od 4 miesięcy nic się nie dziejeNie jest tak że odkreca się nakrętka z piasty i dlatego tworzy się luzMoże uszkodzili gwint w piascie i nie można dobrze odkręcić nakrętki
Nex0xeN Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Opublikowano 17 Lipca 2018 Sam jestem w szoku, bo po takiej marce jak Merida nigdy bym się nie spodziewał bubla...zobaczę jak podejdą do reklamacji.
Gość Opublikowano 17 Lipca 2018 Opublikowano 17 Lipca 2018 (edytowane) 6 godzin temu, Nex0xeN napisał: Sam jestem w szoku, bo po takiej marce jak Merida nigdy bym się nie spodziewał bubla...zobaczę jak podejdą do reklamacji. Dasz znać co ci powiedzieli jestem ciekaw Edytowane 17 Lipca 2018 przez Gość błąd ort
Nex0xeN Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Opublikowano 17 Lipca 2018 2 godziny temu, piter614 napisał: 6 godzin temu, Nex0xeN napisał: Sam jestem w szoku, bo po takiej marce jak Merida nigdy bym się nie spodziewał bubla...zobaczę jak podejdą do reklamacji. Pokaż więcej Dasz znać co ci powiedz jestem ciekaw ok, rower jest już w serwisie czekam na info
Gość Opublikowano 17 Lipca 2018 Opublikowano 17 Lipca 2018 nie przyszło mi do głowy by powiedzieć byś wyciągnął koło z roweru wtedy byś sam zobaczył dokładne na czym jest luz
Nex0xeN Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor Opublikowano 23 Lipca 2018 W nawiązaniu do poprzedniego wpisu - rower wrócił z serwisu - ponoć przyczyna "latającej kasety" tkwiła w oryginalnej nakrętce SunRace - wg serwisanta miała za mały gwint, który ulegał poluzowaniu. Wymieniono zakrętkę do kasety na oryginalną shimano i póki co działa (przejechałem już na niej 200 km) i daj Boże dalej nic złego się nie dzieje. 1
Gość Opublikowano 24 Lipca 2018 Opublikowano 24 Lipca 2018 No i dobrze ale pamiętaj że servisy zawsze. Mógłby powiedzieć że zrobił coś co było zrobiłone przez nich źle i zwalić na coś innegoNie bym osadzał jakieś serwisy alezawsze mogą tak zrobić 0
Rekomendowane odpowiedzi