Skocz do zawartości

turystyczne spd + szosa + platforma

kamusial

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

właśnie robię przymiarkę do SPD. Jeżdżę na 'gravelu' - Marin Nicasio, 70% szosa, 30% lekki teren z turystycznymi butami. Zasadniczo chciałbym aby nowe SPD miały następujące cechy:

1. platforma dająca większą podparcia buta SPD np. A520 images?q=tbn:ANd9GcTGOjlMNe4xjvy7hOigGOp

2. opcja dołożenia platformy do zwykłych butów - np. modyfikacja M520 z SM-PD22 pol_pl_SHIMANO-Nakladki-na-pedaly-z-odbl albo A530 s-l300.jpg

Pytanie- czy są pedały które łączą obie powyższe cechy i nie kosztują milionów?

Dziękuję za pomoc

Edytowane przez kamusial
Opublikowano

mialem w szosie a530 ale jak dla mnie platforma jest za waska i szybko wymienilem je na m324 sa idealne

Opublikowano

M520 z PD22 na pojechanie z dzieckiem na plac zabaw ok, na jeżdżenie dalej nie polecam.

Opublikowano (edytowane)

SM-PD22 to wynalazek lekko do bani :) Próbowałem w tym jeździć w czasach, gdy zaczynałem stosować SPD. Szybko zrezygnowałem. Na szczęście te nakładki są ściągalne :) 

A520 są to raczej pedały "touringowe", niż stricte "gravelowe" - są jednostronne. Do gravela bym polecał zwykłe SPD, bez nakładek - jak się zaczniesz wpinać, to i tak przestaniesz je stosować.

Edytowane przez ortogonalny
Opublikowano

Tak jak pisałem: PD-22 można założyć żeby z młodym na plac zabaw podjechać w sandałach, lub awaryjnie do sklepu bez konieczności zakładania ostróg. Kupiłem razem z pedałami rok temu, użyłem 3 razy, leżą i staram się pamiętać zabrać jak jadę na wakacje. Oczywiście zapominam....

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi. Jednak mam wrażenie, że dyskusja zeszła na nieco inny tor niż pytanie :)

A pytanie jest takie - czy są pedały SPD, które mają obie funkcjonalności: szerszą podporę buta SPD pod jazdę szosową (jak A520) + coś alla platforma (jak A530) z drugiej strony pedału

Edytowane przez kamusial
Opublikowano (edytowane)

Shimano T421

Edytowane przez Puncu
Opublikowano

Miałem spda530 i szczerze powiem ze ta platforma raczej nie daje
Podparcia bo nie przylega do buta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Pomógł 1