Skocz do zawartości

2x11 na 1x11 m8000

mksobota

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam merida big.seven 2016 napęd jest m8000 

Nie używam wcale małego blatu z przodu i myślę aby się pozbyć przerzutki przedniej i teraz pytanie czy wystarczy jak kupię zębatkę z napędu 1x11 m8000 czy korba też do wymiany?

Szukałem informacji na forach Ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem 

Robił ktoś kiedyś coś takiego?

Wybór jest taki, że Shimano ma tylko na 34 zęby. Chyba, że poszukasz u innych producentów na podany wcześniej rozstaw śrub. Wybór jest oczywiście sporo mniejszy niż do starych korb gdzie rozstaw śrub był większy o ile w ogóle jest. Piszę oczywiście o zębatkach w technologii Narrow Wide. 

Edytowane przez Ares

ogólnie - są 2 rodzaje korb M8000, różnią się numerem seryjnym. Jedna względem drugiej ma offset chyba 3mm. Tylko nie pamiętam teraz czy to wynika z dedykacji do rowerów z boost czy właśnie pod 2x lub 1x. Tak czy inaczej, wszystko rozbija się o linię łańcucha 

1 godzinę temu, mksobota napisał:

Super mnie to cieszy a powiedz czy jest wybór w zębatkach bo mieszkam w płaskiej okolicy i chciał bym aby była tak samo duża jak duży blat lub nawet dwa zęby większa 

Pod XT lub SLX są 30, 32 i 34.

38 czy 40 nie kupisz. Chyba, że firm innych niz Shimano.

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...

podłączam się pod pytanie, jeżeli ściągnę jeden blat, założę nowy 34T z narrow wide, jak uzyskać teraz odpowiednią linię łańcucha?  czy 2,5 mm dystans jaki mam od swojego suportu wystarczy aby wypośrodkować jeden blat w stosunku do poprzednich dwóch?

wg www shimano różnica w liniach łańcucha wynosi 1.6mm. Nie jestem pewny ale jeśli masz korbę na 2 blaty i bez dystansu na suporcie (jak u mnie M8000-B2) to zakładając jeden blat w miejsce dużego  musiałbyś dać dystans (1.6mm) pomiędzy korbę a blat, tak by przybliżyć go do ramy. Dokładając dystans na suport jeszcze bardziej odsuniesz blat od ramy

21 minut temu, trollu napisał:

wg www shimano różnica w liniach łańcucha wynosi 1.6mm. Nie jestem pewny ale jeśli masz korbę na 2 blaty i bez dystansu na suporcie (jak u mnie M8000-B2) to zakładając jeden blat w miejsce dużego  musiałbyś dać dystans (1.6mm) pomiędzy korbę a blat, tak by przybliżyć go do ramy. Dokładając dystans na suport jeszcze bardziej odsuniesz blat od ramy

no więc właśnie w tym cały jest ambaras, jak to rozgryźć, w końcu moja korba M8000 występuję również w wersji jednoblatowej i nie wiem w czym są różnice aby jeden blat był w idealnej linii

Edytowane przez pitmax
7 godzin temu, pitmax napisał:

no więc właśnie w tym cały jest ambaras, jak to rozgryźć, w końcu moja korba M8000 występuję również w wersji jednoblatowej

Nie, nie występuje. Jest tylko jedna wersja. Tzw jednoblatowa to po prostu dwublatowa bez blatów. Przesunięcie jest w tarczach.

8 godzin temu, pitmax napisał:

podłączam się pod pytanie, jeżeli ściągnę jeden blat, założę nowy 34T z narrow wide, jak uzyskać teraz odpowiednią linię łańcucha?  czy 2,5 mm dystans jaki mam od swojego suportu wystarczy aby wypośrodkować jeden blat w stosunku do poprzednich dwóch?

A czemu chcesz ściągnąć tylko jeden blat a nie dwa? Jeśli kupisz oryginalną tarczę NW to po prostu zakładasz, przykręcasz i nic więcej nie musisz kombiniwać.

14 minut temu, Motke napisał:

Nie, nie występuje. Jest tylko jedna wersja. Tzw jednoblatowa to po prostu dwublatowa bez blatów. Przesunięcie jest w tarczach.

A czemu chcesz ściągnąć tylko jeden blat a nie dwa? Jeśli kupisz oryginalną tarczę NW to po prostu zakładasz, przykręcasz i nic więcej nie musisz kombiniwać.

może wyraziłem się za mało precyzyjnie, oczywiście, że chcę jeden blat Narrow Wide, tylko zastanawiam się jak wymienię te blaty na jeden, to czy nie będę miał problemów z linią łańcucha, a jeżeli taki się pojawi to jak go wyeliminować

14 minut temu, pitmax napisał:

może wyraziłem się za mało precyzyjnie, oczywiście, że chcę jeden blat Narrow Wide, tylko zastanawiam się jak wymienię te blaty na jeden, to czy nie będę miał problemów z linią łańcucha, a jeżeli taki się pojawi to jak go wyeliminować

Nie będzie najmniejszych problemów. Duża tarcza od 2x11 i tarcza od 1x11 mają inne linie łańcucha. Tarcza od 1x11 jest tak skonstruowana, że jest przesunięta bardziej w stronę ramy.

Niedawno przeszedłem z 2x11 ba 1x11 i nue bylo najmniejszych problemów.

Edytowane przez Motke
  • Pomógł 2
12 godzin temu, Motke napisał:

Nie będzie najmniejszych problemów. Duża tarcza od 2x11 i tarcza od 1x11 mają inne linie łańcucha. Tarcza od 1x11 jest tak skonstruowana, że jest przesunięta bardziej w stronę ramy.

Dziękuję za odpowiedź, o taką informację mnie chodziło, leci podziękowanie

Edytowane przez pitmax