Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Klocki metaliki/pół-metaliki do BR-M355

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam opinii o działaniu tych hamulców z klockami pół-metalicznymi i metalicznymi, ktoś ma , jeżdźi?

Proszę o opinie o klockach różnych producentów.

Opublikowano

Shimano zaleca do hamulców BR-M355  jako idealne dopasowanie okładzin hamulców tarczowych wyłącznie B01S klocki hamulcowe żywiczne

000000kh.jpg

Opublikowano (edytowane)

To co Shimano zaleca, a co można bez problemu założyć to dwie różne rzeczy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

metalowe moga być głośne wręcz denerwujące okropnie ale żywotne. A to chyba nie fajnie że takie żywotne jak tak hałasują .. nie ma powodów do wymiany bo przecież jeszcze tyle " mięsa" na klocku jest :)
szczerze.... wole miękkie czy jakieś syntetyczne. Ale ja się nie znam i jeżdżę raczej wycieczkowo ,  ale bynajmniej nie hałasują

Opublikowano

Pół metaliki takie głośne nie są, jeździłem w mechanikach na takich oraz w poprzednim rowerze w M395.

Pytanie jest raczej konkretne, które klocki metaliczne polecicie.

Czy ktoś ma w tych hamulcach klocki tego typu, a jeśli tak to jakiego producenta.

Ja znalazłem: EBC, Clarks, Jagwire, Shimano.

Klocki są identyczne jak do Tektro Auriga Comp.

Nie interesuje mnie zakup klocków żywicznych, bo takie mam teraz.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Witam, ja mam teraz założone żywiczne force i metaliczne shimano i powiem że force są o wiele mocniejsze, na oryginalnych tarczach shimano nie pamiętam modelu ale mają dużo małych dziurek, nie piszczą, a mocno bulgoczą metaliczne tak nie robią, żywiczne klocki piszczą jak są mokre, a takie różne inne dźwięki ścierania żelaza i klocków przy dużej sile hamowania mi nie przeszkadzają, nawet je lubię. Miałem jeszcze spiekane meridy i były świetne jednak chciałem spróbować innych dlatego taką mam mieszankę, dodam że ja mam hamulce m615 i mam klocki z radiatorami, ale takie co mam występują też bez radiatorów. Na klockach shimano się zawiodłem bo słabo hamują a cena bardzo wysoka. 

Tak więc ja mogę polecić spiekane klocki merida.

Warto czasem kupić na jedno koło inne a na drugie inne klocki wtedy możemy sobie porównać które są lepsze.

Jeszcze dodam że wiele zależy od tarczy mam tektro i są ok, shimano są bardzo ok każde klocki ładnie na nich hamują i mam jeszcze xlc pod metaliki i na nich hamuje się najsłabiej. Ilość otworów też ma znaczenie bo zmniejszają powierzchnię tarcia, ale za to szybciej się chłodzą. Ja moje shimano w górach spaliłem hamujac całą siłą tylko przednim hamulcem :) 

Edytowane przez Maniek Mariano
Opublikowano (edytowane)

Hej! Wczoraj przy okazji prac przy zacisku wróciłem do klocków BBB metalicznych, spiekanych. Model: BBS-52S. Zostały sprawdzone przez moich kumpli a ja za ich namową zakupiłem takowe. Jak na metaliki są ciche i nie odczuwam w nich efektu "zimnych klocków" czyli obniżenia skuteczności. Poza tym - nie czarujmy się - klocki dogrzewają się po 2-3 krotnym hamowaniu. Modulacja jest super. Dodam tylko, że na poprzednich tarczach Shimano Acera nie działały dobrze. Po wymianie na tarcze Deore nie mogę wymagać więcej. 

dodam, że moja waga to 105 kg i cytując klasyka... lubię za********ć :) Polecam.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Najtańsze, czyli Acera? Wygrawerowane na nich jest, że są tylko do klocków żywicznych.

Opublikowano
Dnia 14.04.2017 o 22:58, musiallukasz napisał:

Najtańsze, czyli Acera? Wygrawerowane na nich jest, że są tylko do klocków żywicznych.

To nie ma aż tak wielkiego dla mnie znaczenia, poprzednie tarcze tylko do żywicznych wytrzymały ponad 10000km.

Więc o to się nie boję.

A klocki zamówione mam takie -> http://ctbike.pl/jagwire-klocki-okladziny-dca016-shimano-alivio-deore-tektro-polmetaliczne.html

Zdam relację, jak już je zamontuję i się dotrą.

Opublikowano

Warto zaznaczyć , że Shimano wyróżnia dwa rodzaje okładzin do hamulców tarczowych , a klocki to są np. LEGO® :) 

1. żywiczne

2. metaliczne

00000000000000000000000000000ham1.jpg 00000000000000000000000000000ham2.jpg 00000000000000000000000000000ham.jpg
Opublikowano (edytowane)

Czepiasz się mnie znów ;)

Potoczna nazwa klocki hamulcowe... każdy wie o co chodzi :D

Klocków LEGO mój syn ma sporo, żaden do moich hamulców nie pasuje :P

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Potoczne nazewnictwo prowadzi do dezinformacji napisałeś w tytule "metaliki/pół-metaliki do BR-M355" Ty wiesz ja się domyślam , a ktoś mniej zorientowany może być wprowadzony w błąd

Opublikowano

W m395 używałem poł-metalicznych firmy Decathlon. Z przodu przy oryginalnej tarczy 160mm była żyleta, cicha praca, świetna modulacja. Za to z tyłu identyczny zestaw a hamował niczym stary but o asfalt.

Wysłane z mojego Commodore 64

Opublikowano

Można zamknąć termat.

Zakupiłem klocki Jagwire DCA016 19zł/komplet na hamulec.

W zestawie są nowe zawleczki, sprężynki no i oczywiście klocki.

Wrażenia z użytkowania wrzucę w wątku o moim rowerze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...