Skocz do zawartości

Ocena sprawności hamulca

Rebeliant86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje Waszej pomocy. Pacjent to B'Twin by Tektro, dwu tłoczkowe zaciski, hydrauliczne i tarcza 160mm, przy mojej wadze - 86kg - nie jestem w stanie zablokować tylnego koła. Przód jest żyleta, a tył to można powiedzieć, że jedynie zwalnia a nie hamuje. Czy to normalne, czy może być np. zapowietrzony? Odtłuszczenie już zrobiłem profilaktycznie ale nic się nie zmieniło.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To nie jest normalne, spróbuj odpowietrzyć.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Odpowietrz a jak nie pomoże wymień klocki a być może i tarcze.

Opublikowano

Klocki i tarcze mają przebieg 400km po Mazowszu więc zużycie niewielkie. Ale kupię zestaw do odpowietrzania i sprawdzę to najpierw. Dzięki.

Opublikowano

jak klocki żywiczne a były zachlapane np olejem to niski przebieg nie pomoże, klocki do kosza 

Opublikowano

Dzięki, w takim razie je też wymienię, bo koszt niewielki a może pomoże.

Opublikowano

Kumpla żona miala podobny problem z heblami w swoim b'twinie. Cuda wyrabiałem z tymi heblami i dopiero wymiana tarcz pomogla. Nie ma innej metody jak sprawdzić każdą z opcji aż do rozwiązania problemu.

Opublikowano

Tarcze też mam w planie wymienić bo potrzebuje czegoś sztywnego na aluminiowym pająku. Celuje w Shimano Deore rt-76.
W każdym razie dzięki za info, że tak być nie powinno.

stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano

@Rebeliant86

Możliwe, że to co napiszę jest dla Ciebie oczywiste, więc się nie obraź ;) ale pamiętaj o kilku rzeczach: 

• Przy pracy z hamulcami miej możliwie czyste ręce
  • Po wyjęciu starych klocków z zacisku dokładnie go wytrzyj czystą ściereczką/ręcznikiem papierowym i dla bezpieczeństwa potraktuj odtłuszczaczem 
  • Wkładając nowe klocki postaraj się nie dotykać powierzchni ciernej i dla bezpieczeństwa potraktuj je odtłuszczaczem 
  • Po instalacji tarczy na kole też przeleć ją odtłuszczaczem 

Po zakończeniu instalacji nowego sprzętu i ustawieniu zacisku pamiętaj o beddingu:

Pozdrawiam!

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wyczyściłem klocki i tarcze odtłuszczaczem do hamulców. Jest może ciut lepiej ale dalej to nie to co moim zdaniem być powinno.

Zamówiłem klocki, zobaczymy czy zaolejenie było przyczyną.

Opublikowano

Wymieniłem klocki zgodnie z waszą radą, zastosowałem bendding i hamulec jest brzytwa! Dzięki!

Opublikowano
W dniu 15.07.2018 o 00:44, trollu napisał:

jak klocki żywiczne a były zachlapane np olejem to niski przebieg nie pomoże, klocki do kosza 

Pomoże... trzeba je przepalić nad ogniem na kuchence gazowej.

Miałem tak w BR-M355, po przepaleniu działa hampel bardzo dobrze.