Skocz do zawartości

Prostowanie haka przerzutki

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem forum i raczej nie widziałem nigdzie podobnego tematu

Jakie macie domowe sposoby na prostowanie ie skrzywionego haku przerzutki?

Ja początkowo prostowalem przy pomocy imadła, młotka gumowego oraz oka

Jednak wczoraj widziałem na innym forum jak łatwo prostowac hak za pomocą prętów

Pręt gwintowany M8 pociety na dwa kawałki, jeden krótszy drugi dłuższy.

Dłuższy pręt przeciągam przez otwory tak mocowania oski, przekładając przez otwory przykrecam śruby z podkładkami i je kontruje

Druga szpilke wkrencam w hak przerzutki kontrujac z obydwu stron nakrętki

zamocowany_zps1f05c86b.jpg

Wygląda to tak wtedy widać że obie szpilki nie są symetrycznie, wtedy delikatnie ciągnąć za szpilke która jest w haku prostujemy, jednak należy pamiętać by chwycić przy samym haku bo szpula się wygnie

Po kilku korektach wygląda to tak

po_zps0d073b67.jpg

Zdjęcia pożyczone z internetu

Jestem ciekaw jak się to sprawdza mam krzywy zapasowy hak syna zobaczę po urlopie jak się tym prostuje

(jeżeli temat jest powielony proszę o usunięcie szukałem ale nie znalazłem)

Dodam swoje zdjęcia jak będę robił tak samo na razie pożyczyłem

Jest na forum kolega, który tak prostował i mu się udało. Pytanie z mojej strony czy warto? Nowy hak to koszt 20-30 zł, a jak wiadomo gdy raz się wygiął to materiał już osłabiony i do złamania szybka droga. 

To tylko moje zdanie. 

Ja przyznam że gdybym miał mojemu młodemu kupować za każdym razem nowy hak, mimo ceny 30 zł potrafiło by to wyjść nawet 120 zł, więc osobiście uważam że warto wiedzieć jak wyprostować hak

Godzinę temu, piter614 napisał:

Ja przyznam że gdybym miał mojemu młodemu kupować za każdym razem nowy hak, mimo ceny 30 zł potrafiło by to wyjść nawet 120 zł, więc osobiście uważam że warto wiedzieć jak wyprostować hak emoji16.png

Często widuję w rowerach młodzieżowych osłony na przerzutkach w formie prętu w ksztsłcie litery U. Może warto by było takie coś zamontować.

9 godzin temu, Motke napisał:

Często widuję w rowerach młodzieżowych osłony na przerzutkach w formie prętu w ksztsłcie litery U. Może warto by było takie coś zamontować.

mówiłem młodemu o tym ale mnie wyśmiał

Generalnie haków się nie prostuje tylko wymienia. Każde prostowanie osłabia konstrukcję. Hak można wygiąć podczas zwykłej jazdy - źle wejdzie bieg i mocniejsze naciśnięcie na pedał i gotowe. Wiem, że prostuje się haki,bo niektóre kosztują krocie...We wrocławskich serwisach prostują odpłatnie haki, ale często zastrzegają że serwis nie bierze za to odpowiedzialności.