Gość Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Przeglądałem forum i raczej nie widziałem nigdzie podobnego tematuJakie macie domowe sposoby na prostowanie ie skrzywionego haku przerzutki?Ja początkowo prostowalem przy pomocy imadła, młotka gumowego oraz okaJednak wczoraj widziałem na innym forum jak łatwo prostowac hak za pomocą prętówPręt gwintowany M8 pociety na dwa kawałki, jeden krótszy drugi dłuższy.Dłuższy pręt przeciągam przez otwory tak mocowania oski, przekładając przez otwory przykrecam śruby z podkładkami i je kontrujeDruga szpilke wkrencam w hak przerzutki kontrujac z obydwu stron nakrętkiWygląda to tak wtedy widać że obie szpilki nie są symetrycznie, wtedy delikatnie ciągnąć za szpilke która jest w haku prostujemy, jednak należy pamiętać by chwycić przy samym haku bo szpula się wygniePo kilku korektach wygląda to takZdjęcia pożyczone z internetuJestem ciekaw jak się to sprawdza mam krzywy zapasowy hak syna zobaczę po urlopie jak się tym prostuje(jeżeli temat jest powielony proszę o usunięcie szukałem ale nie znalazłem)Dodam swoje zdjęcia jak będę robił tak samo na razie pożyczyłem Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Jest na forum kolega, który tak prostował i mu się udało. Pytanie z mojej strony czy warto? Nowy hak to koszt 20-30 zł, a jak wiadomo gdy raz się wygiął to materiał już osłabiony i do złamania szybka droga. To tylko moje zdanie. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Ja przyznam że gdybym miał mojemu młodemu kupować za każdym razem nowy hak, mimo ceny 30 zł potrafiło by to wyjść nawet 120 zł, więc osobiście uważam że warto wiedzieć jak wyprostować hak Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Godzinę temu, piter614 napisał: Ja przyznam że gdybym miał mojemu młodemu kupować za każdym razem nowy hak, mimo ceny 30 zł potrafiło by to wyjść nawet 120 zł, więc osobiście uważam że warto wiedzieć jak wyprostować hak Często widuję w rowerach młodzieżowych osłony na przerzutkach w formie prętu w ksztsłcie litery U. Może warto by było takie coś zamontować. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 9 godzin temu, Motke napisał: Często widuję w rowerach młodzieżowych osłony na przerzutkach w formie prętu w ksztsłcie litery U. Może warto by było takie coś zamontować. mówiłem młodemu o tym ale mnie wyśmiał Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Generalnie haków się nie prostuje tylko wymienia. Każde prostowanie osłabia konstrukcję. Hak można wygiąć podczas zwykłej jazdy - źle wejdzie bieg i mocniejsze naciśnięcie na pedał i gotowe. Wiem, że prostuje się haki,bo niektóre kosztują krocie...We wrocławskich serwisach prostują odpłatnie haki, ale często zastrzegają że serwis nie bierze za to odpowiedzialności. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 prostowałem hak ta metoda sobie i koledze @PawełZ-Biohazard w każdym przypadku była to chwila roboty. Od tamtego czasu hak dostał mocno w kość i nic złego się z nim nie dzieje. Zapobiegawczo jednak od tamtej pory w plecaku wożę zapasowy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi