Skocz do zawartości

Łańcuch ociera o zębatki

Azuel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Na wstępie dodam że umieszczenie posta w tym dziale w mojej ocenie było odpowiednie, nazewnictwo tematu bez konkretnego pomysłu. Jeśli coś spierniczyłem to proszę moderatora o poprawki i uwagi.

W ubiegły piątek zakupiłem po bardzo długim czasie rower "Giant Roam 0 Disc" i mam nie lada problem z tylną przerzutką. Otóż od początku jazdy zauważyłem że na najwyższym przełożeniu coś się ociera, myślałem początkowo że łańcuch szedł po ukosie i gdzieś ocierało na przedniej przerzutce, dzisiaj przysiadłem do tematu i zauważyłem że na najwyższym przełożeniu tylnej przerzutki łańcuch się ociera o drugi czy tam przedostatni rząd kasety (w zależności od której strony się liczy bo niewiem 😓). Wygląda to tak jakby chciał sobie wskoczyć wyżej ale jeszcze daleka droga przed nim.

W tym wszystkim jest mały szkopuł. Ogranicznik na przerzutce który zapobiega spadaniu łańcucha między kasetę a ramę jest już odkręcony tak że między śrubką a przerzutką jest luz a przerzutka nie może zejść jeszcze niżej żeby łańcuch przestał się ocierać.

Jeśli ktoś zrozumiał to co napisałem to proszę o pomoc i nakierowanie co zrobić, czy oddać do sklepu żeby to ogarnęli? (Miesiąc od zakupu jest pierwszy darmowy serwis) czy właśnie na serwisie im to pokazać żeby ogarnęli? Jaka jest tego przyczyna?

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Poluzuj linkę i sprawdź czy przerzutka odsuwa się od kasety. Inna opcja - może hak jest skrzywiony

• Pomógł 1
Opublikowano

Faktycznie linka... popuściłem na maksa na manetkach i nie wyglądała na napiętą więc odrzuciłem tę myśl.

Dzięki za pomoc, udało się w końcu ustawić :) 

Pozdrawiam.