wojo Opublikowano 13 Lipca 2018 Opublikowano 13 Lipca 2018 (edytowane) Dzień dobry, pragnę się pięknie przywitać bo nowy jestem:) Mam Haibike noon 8.20 na 105, z roweru jestem mega zadowolony, rowerek na dwa lata na nalatane jakies 7tysi, niestety zauważyłem dwa dla mnie spore problemy Pierwszy to bardzo "ciężka" praca korby fsa, ciężka tzn z dużym oporem, mega dużym tzn po mocnym zakręceniu może wykona jeden obrot, postanowiłem dziś wybic oba łożyska i pytanie mam takowe - czy wymienia się łożyska czy cały wkład, bo wybicie łożysk nie jest żadnym problemem i ile takowe łożyska mogą kosztować. Dziękuje za info, pozdrawiam Drugi zas problem to "huczące" tylne koło, czyli tu także będzie pewnie wymiana łożysk a tam mam akurat xlc evo ale to może na później, kolo na razie się toczy:) Edytowane 13 Lipca 2018 przez wojo
GBike Opublikowano 14 Lipca 2018 Opublikowano 14 Lipca 2018 13 godzin temu, wojo napisał: czy wymienia się łożyska czy cały wkład Ja bym wymienił cały wkład 13 godzin temu, wojo napisał: ile takowe łożyska mogą kosztować. Zapewne niewiele ale nie każdy wkład daje się rozebrać w taki sposób żeby ponownie nadawał się do użycia.
wojo Opublikowano 21 Lipca 2018 Autor Opublikowano 21 Lipca 2018 Łożyska kupiłem sa nietypowe i kosztuja min.50zł sztuka, założyłem pieknie poskręcałem i .....du..a nadal pracuje ciezko z oporem i nic to nie dalo, teraz pozosytaje pytanie co jest grane ze tak cholerna korba nie chce wspoplracowac tak jak powinna czyli lekko i elegancko? Moze ktos mial podobne przygody, nie da sie jezdzic na takim syfie bo nogi puchna po polowie dystansu.
Heboket Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 W jaki sposób ona pracuje: - Ciężko, ale płynnie? - Ciężko i przeskakuje?
wojo Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Witaj. Ciężko ale płynnie bez zacięć, bez szarpania, poprostu odkrecasz srube mocujaca korbe i chodzi idealnie, dokrecasz ja delikatnie i zaczyna chodzic ciezko, odkrecasz ideał dokrecasz kanał:(
Heboket Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Mógłbyś nagrać film, na którym bez łańcucha zakręciłbyś korbą? W niektórych korbach lekki opór jest normą.
Puncu Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 To jest korba ze sztywną osią i z wielowpustem podobnym do octalink? Pokusiłbym się o zmiane podkładki między miską suportu a ramą. Dać 0,5mm mniejszą. Chyba że masz jakieś podkładki ma osi jak to występije w X-Type od Race Face?
wojo Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Film moge nagrac ale co innego lekki opor a co innego opor ktory nie pozwala zrobic jednego obrotu mocno nia krecac. Chodzi ciezko, na prace nog pewnie ma to zbawienny wplyw ale na moja wytrzymalosc juz chyba nie:) to jest hollow z wielowpustem na jedna srube od strony korby. Na stronie gossamer jest ten suport pokazany. 46 na 36. Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez wojo
wojo Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Opublikowano 5 Marca 2020 Mam jeszcze jedno pytanko, czy można zamienić korbe fsa bez przeróbek na innego producenta, rodzaju nadal z zebami 46/36 i korba 175mm ale poprostu inna.
Kruk Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 Wszystko zależy jaka się grubość osi w korbie.
Rekomendowane odpowiedzi