BlackHawkPL Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Witam. Kupiłem mustanga 29 1. Mam 180cm wzrostu a rama to 19". Po dłuższej jeździe zaczyna mnie boleć kark. Moim zdaniem za bardzo zadzieram głowę. Czy skrócenie mostka wystarczy? A może macie jakieś inne niekosztowne rady związane np. z siodełkiem? Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 No, możesz zdjąć siodełko. Wtedy ból karku nie będzie już tak istotny. A na poważnie szukaj rozwiązań. Pomysł z krótszym mostkiem, to może być dobry kierunek. Regulacja siodełka w poziomie, sztyca bez offsetu, większy unios kierownicy. Geometria ramy Rometa sprawiła, że ja po zakupie byłem przerażony tym, jaka to wielka kobyła. Mam 176cm, przekrok 81 cm, ramę 17" i klejnoty tuż nad rurą! A według wszelakich kalkulatorów powinienem mieć ramę 18"-19". Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Krótszy mostek może faktycznie rozwiązać problem lub skrócenie kierownicy. Siodełko raczej nie ma na kark wpływu. Na tyłek, krzyż i kolana owszem ale na sam kark raczej nie. Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 No, bezpośredniego na kark nie ma, bo przecie styka się z d... Ale z pozycją na rowerze, to już odległość siodełka od kierownicy ma jakiś związek. Odnośnik do komentarza
stanislaw.kozuchowicz Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 @BlackHawkPL Problemy z bólem karku najczęściej wynikają ze zbyt pochylonej pozycji, a główne przyczyny to: Zbyt długi rower Zbyt nisko położona kierownica względem siodła/agresywna geometria ramy Pierwszą przycynę możesz próbować niwelować: instalacją krótszego mostka przesunięciem siodła lekko do przodu/instalacją sztycy bez offsetu Przyczynę drugą możesz próbować eliminować tak: jeżeli mostek jest ustawiony na negatyw możesz go odwrócić jeżeli masz jakieś podkładki nad mostkiem, możesz wrzucić je pod spód wymiana mostka na model z większym nachyleniem np 17 stopni Zacznij od prób, które nie wymagają zakupów Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Ból karku może być związany również z samą kierownicą, której pozycja, gięcie czy też szerokość mogą być nieodpowiednie dla Twojej postury ciała. Zwróć uwagę, czy aby gięcie kierownicy nie wymusza "zadzierania" łokci w górę, gdy obie ręce trzymasz na kierownicy. Odnośnik do komentarza
Marek Horoś Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Ból karku moze być tez spowodowany tym ze jestes za malo rozciągnięty na dana pozycje na rowerze. Typowe u szosowcow. Odnośnik do komentarza
CyclingChief Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Tak jak napisał @Marek Horoś, ja również odczuwałem ból karku na swoim rowerze szosowym. Za bardzo się na nim wyciągałem i zadzierałem głowę do góry. Dodatkowo mam zwyrodnienie w kręgosłupie szyjnym, więc nie ma z tym żartów. Wyeliminowałem poprzez skrócenie mostka o 2 centrymetry i podniesieniu go do góry - dodałem dwie podkładki dystansowe pod mostek (z góry na dół). Rower już nie wygląda tak 'PRO', ale jeździ mi się bardzo komfortowo. W Twoim przypadku zakupiłbym krótszy mostek o większym wzniosie. Daj mi znać co masz w tym Mustangu aktualnie za mostek - długość oraz wznios w procentach, będziemy myśleć Odnośnik do komentarza
stanislaw.kozuchowicz Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 12 godzin temu, CyclingChief napisał: Daj mi znać co masz w tym Mustangu aktualnie za mostek - długość oraz wznios w procentach, będziemy myśleć Raczej w stopniach Odnośnik do komentarza
CyclingChief Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 5 minut temu, stanislaw.kozuchowicz napisał: Raczej w stopniach Zgadza się. Tak to jest jak pisze się na smartfonie i jego klawiatura wie lepiej Odnośnik do komentarza
stanislaw.kozuchowicz Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 @BlackHawkPL Jak tam kark? Już lepiej czy nadal walczysz? Odnośnik do komentarza
BlackHawkPL Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Sorka, zapomniałem o temacie, jeśli ktoś jest ciekawy to kupiłem mostek 60mm 10 stopni i ból ustał. Dzięki wszystkim za rade! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi