Skocz do zawartości

Ból karku.

BlackHawkPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem mustanga 29 1. Mam 180cm wzrostu a rama to 19". Po dłuższej jeździe zaczyna mnie boleć kark. Moim zdaniem za bardzo zadzieram głowę. Czy skrócenie mostka wystarczy? A może macie jakieś inne niekosztowne rady związane np. z siodełkiem?

No, możesz zdjąć siodełko. Wtedy ból karku nie będzie już tak istotny. :D

A na poważnie szukaj rozwiązań. Pomysł z krótszym mostkiem, to może być dobry kierunek. Regulacja siodełka w poziomie, sztyca bez offsetu, większy unios kierownicy. 

Geometria ramy Rometa sprawiła, że ja po zakupie byłem przerażony tym, jaka to wielka kobyła. Mam 176cm, przekrok 81 cm, ramę 17" i klejnoty tuż nad rurą! A według wszelakich kalkulatorów powinienem mieć ramę 18"-19".  

stanislaw.kozuchowicz

@BlackHawkPL

Problemy z bólem karku najczęściej wynikają ze zbyt pochylonej pozycji, a główne przyczyny to:

1. Zbyt długi rower
  2. Zbyt nisko położona kierownica względem siodła/agresywna geometria ramy

Pierwszą przycynę możesz próbować niwelować:

• instalacją krótszego mostka
  • przesunięciem siodła lekko do przodu/instalacją sztycy bez offsetu

Przyczynę drugą możesz próbować eliminować tak:

• jeżeli mostek jest ustawiony na negatyw możesz go odwrócić
  • jeżeli masz jakieś podkładki nad mostkiem, możesz wrzucić je pod spód
  • wymiana mostka na model z większym nachyleniem np 17 stopni

Zacznij od prób, które nie wymagają zakupów :) 

Ból karku może być związany również z samą kierownicą, której pozycja, gięcie czy też szerokość mogą być nieodpowiednie dla Twojej postury ciała. 

Zwróć uwagę, czy aby gięcie kierownicy nie wymusza "zadzierania" łokci w górę, gdy obie ręce trzymasz na kierownicy. 

Tak jak napisał @Marek Horoś, ja również odczuwałem ból karku na swoim rowerze szosowym. Za bardzo się na nim wyciągałem i zadzierałem głowę do góry. Dodatkowo mam zwyrodnienie w kręgosłupie szyjnym, więc nie ma z tym żartów.

Wyeliminowałem poprzez skrócenie mostka o 2 centrymetry i podniesieniu go do góry - dodałem dwie podkładki dystansowe pod mostek (z góry na dół). Rower już nie wygląda tak 'PRO', ale jeździ mi się bardzo komfortowo.

W Twoim przypadku zakupiłbym krótszy mostek o większym wzniosie. Daj mi znać co masz w tym Mustangu aktualnie za mostek - długość oraz wznios w procentach, będziemy myśleć :)

stanislaw.kozuchowicz
12 godzin temu, CyclingChief napisał:

Daj mi znać co masz w tym Mustangu aktualnie za mostek - długość oraz wznios w procentach, będziemy myśleć :)

Raczej w stopniach ;) 

• 7 miesięcy temu...