mt.bajker Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Witam, chcę przerobić swój napęd 3x9 na 1x9. Nie będę rozpisywał się jak doszedłem do myśli żeby zrobić taki "upośledzony" jednoblat, więc... Kaseta o największym zakresie Shimano na 9 rzędów to 11-36 (CS-HG201), więc już godząc się na ten wybór jeżeli faktycznie przeszedłbym na ten napęd, a nie już 1x10 znalazłem na Aliexpress kasetę ZTTO(?) o zakresie 11-40. Teraz pytanie czy nawet z tym dodatkowym adapterem, żeby przerzutka zeszła trochę niżej, przerzutka (Deore RD-M592) jest w stanie dobrze obsłużyć całą kasetę? Będzie gubić precyzyję na mniejszych koronkach czy powinna dać radę? Link do kasety dla zainteresowanych: https://m.aliexpress.com/item/32840566369.html?pid=808_0000_0109&spm=a2g0n.search-amp.list.32840566369&aff_trace_key=f634046d95d845c6a5753b8c3c76d4c9-1531318863635-09058-UneMJZVf&aff_short_key=UneMJZVf&aff_platform=msite Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 W tym zestawieniu 1x9 może być ciężko podjechać pod jakieś wzniesienie chyba że ci to nie przeszkadza Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 3 minuty temu, piter614 napisał: W tym zestawieniu 1x9 może być ciężko podjechać pod jakieś wzniesienie Dlaczego? Nie napisał jaki blat ma z przodu. Może mieć 30T albo nawet 28 spiderless Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Źle sprecyzowana odpowiedź, na podjazdówce np Dalejglazowy chyba by było ciężkoAle to nie o tym tematGeneralnie są te adaptery które bardzo ładnie polepszaja pracę przezrzutke i nie ma problemu z ich pracą Odnośnik do komentarza
mt.bajker Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 W tym zestawieniu 1x9 może być ciężko podjechać pod jakieś wzniesienie chyba że ci to nie przeszkadzaJestem tego świadomy, ale mam zamiar zostawić sobie najmniejszą zębatkę i pod długi podjazd zrzucić sobie ręcznie, bo krótkie wzniesienia nie stanowią problemu Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu TapatalkaŹle sprecyzowana odpowiedź, na podjazdówce np Dalejglazowy chyba by było ciężkoAle to nie o tym tematGeneralnie są te adaptery które bardzo ładnie polepszaja pracę przezrzutke i nie ma problemu z ich pracą Boję się tylko zmniejszonej precyzji na mniejszych zębatkach, bo przerzutka będzie od nich dalej Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Nie wiem jak pracuje przerzutka z takim adapterem sam się zastanawiam nad zmianą kasety w drugim rowerze właśnie na taką,oraz też niestety muszę zaopatrzyć się w adapter odsuwający przerzutke. Jeżeli miałbym się obawiać o to czy praca przerzutki będzie precyzyjna może warto zmienić też przezrzutke? Na początku też zastanawiałem się czy nie zostawić w napędzie 1x10 mniejszego blatu z przodu do podjazdów, jednak wywalem go w holere, i na tym co jeżdżę jest w miarę, podjazd Srebna góra zaliczonyJak się wybieram do lasu na długie podjazdy zmieniam rower na stary gdzie mam właśnie 3x9 11_32 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 9tka w 1x9 sensu nie ma, bo nie posiada sprzęgła, łańcuch często będzie wizytował poza napędem... Odnośnik do komentarza
mt.bajker Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Nie wiem jak pracuje przerzutka z takim adapterem sam się zastanawiam nad zmianą kasety w drugim rowerze właśnie na taką,oraz też niestety muszę zaopatrzyć się w adapter odsuwający przerzutke. Jeżeli miałbym się obawiać o to czy praca przerzutki będzie precyzyjna może warto zmienić też przezrzutke? Na początku też zastanawiałem się czy nie zostawić w napędzie 1x10 mniejszego blatu z przodu do podjazdów, jednak wywalem go w holere, i na tym co jeżdżę jest w miarę, podjazd Srebna góra zaliczonyJak się wybieram do lasu na długie podjazdy zmieniam rower na stary gdzie mam właśnie 3x9 11_32 Praca przerzutki teraz jest świetna, a wątpliwości mam dlatego bo jednak przerzutkę będzie trzeba dużo odsunąć od kasety i bez konsekwencji? Jej zmianę rozważam tylko jeżeli bym zrezygnował z tego pomysłu i przeszedł na 1x10 Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka 9tka w 1x9 sensu nie ma, bo nie posiada sprzęgła, łańcuch często będzie wizytował poza napędem...To że ten napęd nie ma większego sensu to wiem. Chciałem się dowiedzieć czy to ma prawo działać, a jeżeli łańcuch spadały zastosowałbym ewentualnie prowadnicę. Na razie tylko myślę, może przejdę na 1x10 bez żadnego kombinowaniaWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Mam 1x10 i sobie chwalę... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) 16 godzin temu, SpiderMAN napisał: łańcuch często będzie wizytował poza napędem... W rowerze turystycznym nie koniecznie ale tak czy siak bez dodatkowego "napinacza" jest to słabą opcją. Składałem takie coś z Deore m 591 GS i pomimo zębatki NW na próbnym przelocie zgubiłem łańcuch. W miejsce przedniej zmieniarki wstawiłem to... https://rowerowy.com/sklep/czesci/napinacze-rockringi/napinacze/prod/cloud-guide Łańcuch od razu się ustabilizował ale podkreślam, iż składałem to w rowerze wycieczkowym nie do jazdy w terenie. Edytowane 12 Lipca 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Slick Tires Opublikowano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 W dniu 11.07.2018 o 22:13, PrzeLuka napisał: W rowerze turystycznym nie koniecznie ale tak czy siak bez dodatkowego "napinacza" jest to słabą opcją. Składałem takie coś z Deore m 591 GS i pomimo zębatki NW na próbnym przelocie zgubiłem łańcuch. W miejsce przedniej zmieniarki wstawiłem to... https://rowerowy.com/sklep/czesci/napinacze-rockringi/napinacze/prod/cloud-guide Łańcuch od razu się ustabilizował ale podkreślam, iż składałem to w rowerze wycieczkowym nie do jazdy w terenie. dokladnie ta sama przerzutka.... naped 9..... blat NW owalny 38t zjechalem twistera, rock and rolla, lancuch nie spadl Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 A naciąg wózka przerzutki bez sprzęgła nie jest za słaby ? Odnośnik do komentarza
dredi91 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Ja miałem napęd 1x9 z przerzutką SRAM X5, kasetą 11-40T, zębatką NW i prostą prowadnicą łańcucha. Nie miałem zastosowanych żadnych adapterów. Dawał radę ale był mało precyzyjny. Przerzutka oczywiście bez sprzęgła, aczkolwiek miała dość mocną sprężynę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
Pulik Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Ja mam 1x9 z przerzutką Alivio. Fabrycznie była kaseta sram 11- 34 zamieniłem na Sunrace 11-40. Nie potrzeba żadnego adaptera, hula jak ta lala. Na zmianę biegów też nie narzekam, jak się poprawnie zmienia to zazwyczaj nawet nie słychać. Manetkę mam też aliivio, z przodu trefna korba na kwadrat i 30t narrow wide. Łańcuch mi nigdy nie spadł.Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi