mariuszm Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Hej Przeszedłem się dzisiaj po paru sklepach w poszukiwaniu swoich pierwszych butów SPD i zauważyłem, że część z nich, głównie tańsze Shimano, jak M089, ME3 i ME5, są sprzedawane bez tych podkładek pod bloki. Wychodzi więc na to, ze do ceny takich butów muszę dorzucić z 40zł za te podkładki. To normalne czy nadmierna oszczędność sklepów? Te podkładki po prostu się wsadza pod wkładkę buta i tyle? A co z ich uszczelnieniem i ochroną przed wodą i błotem? Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Je się wkłada pod wkładkę. Ochrony przed wodą nie dają żadnej. Przynajmniej z mojej obserwacji. Odnośnik do komentarza
Piotr Petr Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 W tych "podkładkach" są gwinty, do których wkręcasz bloki. Jeśli dobrze pamiętam to podkładki kupujesz w komplecie razem z blokami. W żadnym wypadku nie chronią przed wodą - jest to tylko element montażowy. Odnośnik do komentarza
mariuszm Opublikowano 10 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 W komplecie z pedałami M520 z Decathlonu nie było tych podkładek, tylko same bloki. Uszczelniacie jakoś dodatkowo bloki? Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Nie uszczelniam. I te blaszki dostaje się z butami, nie blokami. Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 j/w, te blaszki są w komplecie z butami, do moich M089 były. W komplecie były też naklejki - po zamontowaniu bloku zakleja się od wewnątrz buta tą blaszkę. Ja tego nie kleiłem, kilka razy w błocie jeździłem i nic się nie lało Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Muszą być w komplecie z butami // jak nie ma to może tylko do przymierzenia - bo boją się że ktoś ukradnie - dopytaj - na pewno być muszą Ja w tego typu butach jeżdzę i w deszczu i zimą do -15 włącznie - i nic mi nie podmaka 1 Odnośnik do komentarza
-Marcin- Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Jeżeli w komplecie z butami nie ma takich wkładek, to znaczy, że jest inny system montażu i nie potrzeba wkładek. Odnośnik do komentarza
Cookie Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Muszą być z butami, w Decathlonie M089 mają te blaszki. Czytałem żeby je trochę posmarowć silikonem w celu lepszego uszczelnienia. Śruby wkręcić z jakimś smarem. Odnośnik do komentarza
firefoks Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 3 minuty temu, Cookie napisał: Muszą być z butami, w Decathlonie M089 mają te blaszki. Czytałem żeby je trochę posmarowć silikonem w celu lepszego uszczelnienia. W zasadzie po ostatecznym ustawieniu bloków można by całość uszczelnić silikonem sanitarnym... Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Blaszki są z butami, nie z blokami. Ja dociąłem adekwatny kawałek dętki i podłożyłem pod blaszkę. Świetnie to uszczelniło całość. Buty, które miałem, to Shimano M065. 1 Odnośnik do komentarza
mariuszm Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 OK, czyli jak kupię buty i nie będzie blaszek to mam obsłudze sklepu łeb ukręcić, tak? 😁 43 minuty temu, Pietern napisał: Ja dociąłem adekwatny kawałek dętki i podłożyłem pod blaszkę. Między blaszkę a wkładkę buta, tak? Nie uwierało? Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Zastanów się nad uszczelnianiem. Mam M089 i nigdy woda mi się nie nalała, a te otwory to moim zdaniem istotny element wentylacji stopy. Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Ja z M089, jadąc w solidnym deszczu miałem typowy przypadek wodoszczelności - woda się wlewała, ale już nie wylewała Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Godzinę temu, mariuszm napisał: Między blaszkę a wkładkę buta, tak? Nie uwierało? Nie, dałem miedzy blaszkę a but. Tak, że patrząc od spodu nie było widać blaszki tyko gumę, która wypełniała prowadnice. Było z tym trochę kłopotu ale but był szczelny od spodu i nic nie uwierało, bo nie za bardzo miało co. 1 Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) 17 godzin temu, mariuszm napisał: Przeszedłem się dzisiaj po paru sklepach w poszukiwaniu swoich pierwszych butów SPD i zauważyłem, że część z nich, głównie tańsze Shimano, jak M089, ME3 i ME5, są sprzedawane bez tych podkładek pod bloki. Prawdopodobnie w tych butach w miejscach na bloki są takie nakładki jak na zdjęciu, jeśli tak to one są skręcone właśnie z podkładkami, o które pytasz. Oddzielnie w kartonie ich nie znajdziesz. Edytowane 11 Lipca 2018 przez Karol Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi