Skocz do zawartości

Buty SPD bez podkładek

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Przeszedłem się dzisiaj po paru sklepach w poszukiwaniu swoich pierwszych butów SPD i zauważyłem, że  część z nich, głównie tańsze Shimano, jak M089, ME3 i ME5, są sprzedawane bez tych podkładek pod bloki. Wychodzi więc na to, ze do ceny takich butów muszę dorzucić z 40zł za te podkładki.

407af3e84eca849edcd0a82cb52c

To normalne czy nadmierna oszczędność sklepów? Te podkładki po prostu się wsadza pod wkładkę buta i tyle? A co z ich uszczelnieniem i ochroną przed wodą i błotem?

W tych "podkładkach" są gwinty, do których wkręcasz bloki. Jeśli dobrze pamiętam to podkładki kupujesz w komplecie razem z blokami. W żadnym wypadku nie chronią przed wodą - jest to tylko element montażowy.

j/w, te blaszki są w komplecie z butami, do moich M089 były. W komplecie były też naklejki - po zamontowaniu bloku zakleja się od wewnątrz buta tą blaszkę. Ja tego nie kleiłem, kilka razy w błocie jeździłem i nic się nie lało  

Muszą być w komplecie z butami // jak nie ma to może tylko do przymierzenia - bo boją się że ktoś ukradnie :) - dopytaj - na pewno być muszą :)
Ja w tego typu butach jeżdzę i w deszczu i zimą do -15 włącznie - i nic mi nie podmaka :)

• Pomógł 1
3 minuty temu, Cookie napisał:

Muszą być z butami, w Decathlonie M089 mają te blaszki.

Czytałem żeby je trochę posmarowć silikonem w celu lepszego uszczelnienia.

W zasadzie po ostatecznym ustawieniu bloków można by całość uszczelnić silikonem sanitarnym...

OK, czyli  jak kupię buty i nie będzie blaszek to mam obsłudze sklepu łeb ukręcić, tak? 😁

43 minuty temu, Pietern napisał:

Ja dociąłem adekwatny kawałek dętki i podłożyłem pod blaszkę.

Między blaszkę a wkładkę buta, tak? Nie uwierało?

Godzinę temu, mariuszm napisał:

Między blaszkę a wkładkę buta, tak? Nie uwierało?

Nie, dałem miedzy blaszkę a but. Tak, że patrząc od spodu nie było widać blaszki tyko gumę, która wypełniała prowadnice. Było z tym trochę kłopotu ale but był szczelny od spodu i nic nie uwierało, bo nie za bardzo miało co.

• Pomógł 1
17 godzin temu, mariuszm napisał:

Przeszedłem się dzisiaj po paru sklepach w poszukiwaniu swoich pierwszych butów SPD i zauważyłem, że  część z nich, głównie tańsze Shimano, jak M089, ME3 i ME5, są sprzedawane bez tych podkładek pod bloki.

Prawdopodobnie w tych butach w miejscach na bloki są takie nakładki jak na zdjęciu, jeśli tak to one są skręcone właśnie z podkładkami, o które pytasz. Oddzielnie w kartonie ich nie znajdziesz. 

spd.JPG

Edytowane przez Karol