jaro0011 Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Pochwalę się moim projektem. Jako że miałem sporo części z poprzednich 29-erów, postanowiłem sobie zbudować nową maszynkę na sztywnym widelcu do pomykania na szutrach i łagodnych leśnych ścieżkach z małą ilością wybojów. Początkowo chciałem budować rower na nowej ramie Accent Peak ze sztywną osią ale ramy późno weszły na rynek, więc szukałem czegoś innego. Udało się dorwać fajną alu ramę Cube Reaction HPA SL z 2017 roku na wyprzedaży za jedyne 200 ojro Poza tym plan zakładał zakupienie nowego napędu 1x11 SLX, sterów oraz sztywnego widelca full carbon ze wsparciem dla osi Boost (bo takie miałem już koło). Widelec znalazłem na aliexpress za 175 doców razem z osią Resztę gratów już miałem. Jakoś w maju w końcu udało się złożyć wszystko do kupy Specyfikacja: Rama: Aluminium Cube Reaction HPA SL 2017, 19 cali Widelec: Workswell WMC-D031N56 (full carbon) Kierownica: Pro Koryak Flat 720mm Mostek: Pro Koryak 80mm Sztyca: Pro Koryak 27,2 x 400mm Siodło: Velo Prox Vl-1200 Pedały: Shimano PD M540 Manetki: Shimano SLX M7000 11sp Przerzutka tylna: Shimano SLX M7000 11sp Hamulce: Shimano Br M506, Tarcze hamulcowe SLX SM-RT66 Kaseta: Shimano SLX M7000 11-46 11sp Łańcuch: Shimano CN-HG601 Korba: Shimano SLX M7000 1x 34t Support: Shimano XT BB-MT800-PA Obręcze kół: DT Swiss M442 Piasty: tył DT Swiss 370, przód DT Swiss Spline Boost Szprychy: PSR Pillar tb2016 Opony: tył - Schwalbe Racing Ralph Addix Perf., przód: Rocket Ron Addix Perf. + mleko Trezado + wentyle Effetto Mariposa Stery: Accent Exe Gripy: Esi Extra Chunky Zacisk sztycy: PRO Waga z pedałami, koszykami i uchwytem na licznik - ok 10,3 kg. W planach na przyszłość jest zmiana opon na grubsze - tył 2,4 cala, przód 2,5-2,6 cala, sztyca carbon i lżejsze siodło (prawdopodonie San Marco Aspide Dynamic Wide Open). 3 Odnośnik do komentarza
Wojtek Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Piękne jeździło. Odnośnik do komentarza
Kasztanka Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Wygląda bardzo futurystycznie, podoba mi się. Czy rzeczywiście karbonowy widelec dobrze pochłania drgania? Odnośnik do komentarza
firefoks Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 7 godzin temu, Kasztanka napisał: . Czy rzeczywiście karbonowy widelec dobrze pochłania drgania? Coś tam pochłania ale nie powiedziałbym,że dobrze. A co do ceny ramy to nie wolałeś dorzucić 50 ojro do karbonu? 1 Odnośnik do komentarza
jaro0011 Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Co do pochłaniania nierówności to działa to mniej więcej jak w szosie. Trochę amortyzacji daje niskie ciśnienie w oponie, ok 1,5 bara... Godzinę temu, firefoks napisał: A co do ceny ramy to nie wolałeś dorzucić 50 ojro do karbonu? Nie było ram karbonowych w moim rozmiarze, najtańsza która by mi podpasowała kosztowała ponad 300 euro a budżet był ograniczony. Odnośnik do komentarza
jaro0011 Opublikowano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Hejka, mój Cube idzie pod młotek. Może kogoś zainteresuje. https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-cube-reaction-hpa-sl-CID767-IDEMyv3.html U mnie czas na nowy projekt. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi