Skocz do zawartości

wymiana korb 40-32-22 na Shimano T4060

Marcin_W

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przejrzałem forum i tylko częściowo znalazłem odpowiedź na pytanie czy zamiana zębatek jak w temacie będzie działać?

rower jest staruszkiem, ale chcę go przerobić na rower trekingowy. ponieważ zabrałem się za wymianę głównych elementów, w tym: koła (była kaseta 7 rz i nie pasował bębenek do kasety 9 rz więc wymieniam wszystko), manetki z 3x7 shimano XT na 3x9 alivio M4000, no i korba wraz z suportem na BB52 i korba ze zintegrowaną osią jak w temacie. chcę zamontować t 4060 z blatami 48x36x26.

po zdemontowaniu starej korby na ramie zauważyłem ślady szlifu w miejscach przejścia zębów blatu i drugiej zębatki (zdjęcie postaram się dołączyć jutro) i tutaj pojawiła się moja wątpliwość: czy moja zachcianka nie spowoduje kolejnych śladów na ramie (uszkodzenia ramy).

i jeśli odpowiedź będzie twierdząca (tak spowoduje uszkodzenia ramy), to czy można i o ile, żeby utrzymać linię łańcucha (3x9), odsunąć prawą korbę od suportu, aby nie uszkodzić i korby i suportu?

pozdrawiam

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Wieksze blaty? Raz czy przerzutki to obsłuża a dwa z linią lańcucha podkladkami na wkladzie się nie kombinuje. Jak mniejsze blaty szlifuja ramę to większe raczej nie usuną tego problemu. Przednia zmieniarka z grupy alivio m 4000 obsłuży maks 40t. Wszystko do sprawdzenia na si.shimano.com

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki.

zmieniarkę z przodu planowałem podnieść wyżej (jest na obejmę), tak, żeby nie zawadzała o blat. to stary STX, ale chodzący bez zarzutu.

jeśli alivio m4000 obsługuje maks. 40t to jaka zmieniarka obsługuje 48t?

Opublikowano

Przeniesienie wyżej nie znaczy, że przerzutka będzie działać prawidłowo. Poszukaj manuala do swojej przerzutki i sprawdz jej parametry. Jaka? Poszukaj. Google 😉

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin_W napisał:

jeśli alivio m4000 obsługuje maks. 40t to jaka zmieniarka obsługuje 48t

Na przykład FD-M310 (altus)

Opublikowano

przymierzyłem wczoraj starą korbę do tych wyżłobień i okazało się, że te ślady nie powstały od trybów korby.

poniżej zdjęcie śladów. na młynku i blatach nie ma śladów zniszczenia od tego miejsca.

22 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Na przykład FD-M310 (altus)

no, akurat ta grupa shimano jest poza moim zainteresowaniem. planowałem zrobić z niego rower trekingowy w całości (jak największym procencie) na Alivio.

przednia zmieniarka to STX o symbolu FD-MC 31.

IMG_20180709_184258[1].jpg IMG_20180709_184424[1].jpg
Opublikowano (edytowane)

To bierz FD-T4000 (alivio) do trekkingu. Obsłuży 48T.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

OK. tylko na początku chciałem pojeździć na tym co mam: przód i tył STX (najlepsza grupa MTB ze stajni Shimano).

dopiero kiedy to co mam albo się rozleci, albo nie da rady, będę wymieniał na Alivio.

Opublikowano (edytowane)

Chciałbyś ale pewności nie masz, że obsłużą Ci to zmieniarki. Zmienisz korbę i zaraz pojawi się problem nie działającego napędu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

masz rację, chciałbym mieć pewność, że zmieniarki STX obsłużą mi korbę 48-36-26.

tylną zmieniarkę już testowałem z napędem quasi 9 r i chodziła zadziwiająco dobrze, więc o tył jestem spokojny.

zastanawiałem się nad jeszcze jedną rzeczą: jeśli założę suport BB52 to jego konstrukcja z łożyskami zewnętrznymi oscunie mi korbę i młynek od ramy o dobre 5 mm. jeśli tak to i większy młynek może pasować i nie zawadzać o ramę. wtedy zostanie tylko ewentualny kłopot ze zmieniarką, która może mieć inny łuk w prowadnicy łańcucha niż jest wymagany przez blat 48t.

skoryguj mój tok myślenia...

Opublikowano (edytowane)

Nie odsunie. Przy prawidłowym montażu linia łańcucha wynosić będzie 50 mm mierzone od środkowego blatu do połowy mufy suportu. Najlepiej było by gdybyś gdzieś jakoś mógł zrobić przymiarke. 

Co do prowadnicy przedniej zmieniarki to właśnie o ten profil chodzi. Tylna zmieniarka też ma określoną pojemność calkowitą napędu. Obecnie na korbie masz 18t pojemności po zmianie 22t. To 4t wiecej. Pytanie czy Twoja tylna zmieniarka to ogarnie. 

Edytowane przez Gość
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie,

więc jestem po wymianie napędu i sytuacja wygląda następująco:

1. planowałem wymienić przód na Alivio ze sztywną osią, ale ze względu na czas (rower w pewnym momencie był potrzebny na"już"), zdecydowałem się na bez grupowe Shimano z osią na kwadrat i przełożeniami o jakich pisałem wyżej (blat 48 T). generalnie wszystko chodzi. jest tylko jedno ale: kupiłem wkład ze zbyt krótką osią i nie mogę korzystać z młynka. kupiłem suport z osią 117,5 mm. żeby obsłużyć tą korbę powinienem mieć suport z osią 122,5 mm. Zmieniarka STX działa poprawnie z manetkami Alivio i tą korbą.

2. tylna zmieniarka STX daje radę obsłużyć zarówno korbę, jak i kasetę 11-32. łańcuch kupiłem KMC X9.93.

3. klamki hamulców V-brake dają radę obsłużyć hamulce typu cantilever. hamulce są jak brzytwa zatrzymują prawie 100 kg (mnie i rower) prawie w miejscu.

4. jedyną rzeczą z jaką miałem kłopot to regulacja tylnej przerzutki. okazało się, ze za mocno naciągnąłem linkę manetki. zabrałem rower na Poland Bike Maraton do Marek i chłopaki z fat.bike powiedzieli co było źle. tak samo wytłumaczyli brak możliwości z korzystania z młynka na korbie.

pozdrawiam

• Pomógł 1