Skocz do zawartości

Wymiana Alivio RD-M430 i okolic - pytania początkującego, pierwsza wymiana w życiu

dawidst31

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Posiadam od 2012 roku rower Author Dexter 29  taki jak tutaj: Link do katalogu .

Przy okazji ostatniej konsultacji z serwisem (bo coś mi tam trzeszczało) i po usunięciu usterki, serwisant sprawdził przy okazji luźnej rozmowy przyrządem stopień rozciągnięcia łańcucha. Zasugerował wymianę. Nie chcąc bawić się w naprawę w moim lokalnym serwisie, bo są dość drodzy i postanowiłem, że czas samemu nauczyć się prostego serwisu jak wymiana podstawowych elementów napędu. Zamówiłem łańcuch Shimano CN-HG53. Skróciłem do ilości ogniw równej tej fabrycznemu łańcuchowi. Już podczas, krótkiej jazdy testowej po przydomowym trawniku okazało się, że łańcuch przeskakuje co chwilę na zębatkach tylnej kasety Shimano HG-30-9 (11-32). Krótka konsultacja z Google, oględziny kasety i o zgrozo zęby starte konkretnie na zębatkach najczęściej używanych (u mnie tych najmniejszych). Wniosek - konieczna wymiana kasety. 

Pytanie 1. Czy mogę bez obaw wymienić starą kasetę Shimano HG-30-9 (11-32) na nową Shimano CS-HG400-9 (11-32)? Będzie mi wszystko pasowało? Nigdzie już chyba nie znajdę nowej, identycznej z tą którą posiadam...

Pytanie 2. Czy mogę wymienić (bez konieczności wymiany manetek przerzutek, które posiadam tj. Shimano SL-M430 takie jak tu: zdjęcie manetek) tylną przerzutkę Shimano Alivio RD-M430 na aktualny model np. Shimano Alivio RD-M4000? Wiecie, tak na zasadzie odkręcam starą, przykręcam i podłączam nową. Chciałbym to zrobić teraz przy okazji, bo przy obecnej przerzutce łańcuch jest trochę słabo napięty i na wybojach lata strasznie. A może da się zmienić tę tylną przerzutkę na jakiś zupełnie inny, nieco wyższy model np. coś z serii Deore (ale cały czas pasujący do tych manetek, które mam, jeśli w ogóle tak można)? Generalnie cel to coś na czym mniej majta się łańcuch na wybojach.

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Jestem pozytywnie nastawiony do tych prac, pełno teraz tutoriali, z czego wiele autorstwa Daniela, warunki warsztatowe do takiego grzebania mam, teraz tylko czas na odrobinę pomocy z Waszej strony :) Pozdrawiam!

Siemasz! Kaseta podejdzie nie musisz montować identycznego modelu. Ważne żeby zgadzała się ilość przełożeń, a przerzutka dała rade obsłużyć jej zakres. Jeśli zakres jest taki sam, będzie ok. Z przerzutką jest podobnie. O ile kupisz taką, przeznaczoną do 9 rzędowych napędów będzie wszystko działało.
Rada ode mnie, kup przymiar do łańcucha i kontroluj jego stan. Wymieniaj jak pokaże zużycie na poziomie 0,5% i nie będzie problemu ze zjedzoną kasetą. Staraj się jeździć z wyższą kadencją (zużycie najmniejszych zębatek świadczy o tym, ze ciśniesz siłowo), regularnie czyść i smaruj łańcuch a nowy napęd posłuży. powodzenia ;)

Dzięki wielkie :-) o taką odpowiedź mi chodziło. 

Kupuję w takim razie:

- kaseta Shimano CS HG400-9 ALIVIO 11-32

- przerzutka ALIVIO RD-M4000 SGS SHADOW RD 

Jeszcze dopytam odnośnie różnicy w napięciu łańcucha, pomiędzy modelem powyższym Alivio a np Deore RD-M591 SGS lub RD-M610? Jest sens żeby dołożyć te kilkadziesiąt zł? Odczuję jakąś znaczącą różnicę jako amator? 

• 2 tygodnie później...

Ok teraz pytanie odnośnie tylnej przerzutki. Do tej pory miałem model RD-M430. Teraz kupiłem RD-M4000. Hak mam taki jak poniżej na zdjęciu, czy to będzie pasować?

1 zdjęcie - NOWA RD M4000

2 zdjęcie - mój hak

3 zdjęcie - stara przerzutka RD-M430

1.jpg 42625346325_e23a77d647_z.jpg x1dtkz_rd-m430-l-1.jpg

Edytowane przez dawidst31
Podpis zdjęć