SławekR Opublikowano 8 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Cześć, posiadam w swoim rowerze szosowym widelec przedni PROSTY AERO / ALUMINIOWE GOLENIE I TRZPIEŃ / 1-1/8"/1-1/4", rama jest aluminiowa. Chciałbym go wymienić na taki, który ma golenie karbonowe i trzpień aluminiowy lub na cały karbon. Jakie widelce polecacie? Jakie sklepy polecacie? No i czy to ma sens? Zależy mi na zwiększeniu komfortu jazdy. Pozdrawiam Sławek Odnośnik do komentarza
Maciej Mroziński Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Karbonowy widelec zwiększa komfort jazdy, drgania wywoływane przez nierówności nie są tak odczuwalne itd. A przy okazji jest dużo lżejszy od zwyczajnego aluminiowego sztywnego widelca. Jeśli masz budżet i uważasz, że twoja jazda jest na tak wysokim poziomie by założyć karbonowy widelec to śmiało. Bo jeśli chcesz jeździć po asfalcie i wyjeżdżać na przejażdżki rodzinne 1 w tygodniu to raczej sensu w tym nie widzę. Jeśli chodzi o sklepy to szukaj tradycyjnie na olx tam często ludzie wystawiają części rowerowe za grosze i można znaleźć naprawdę fajne okazje. Weź również pod uwagę to, że taki karbonowy widelec jest sporo droższy od aluminiowego i czasami poprostu się nie opłaca dopłacać to takiego luksusu. Edytowane 3 Sierpnia 2018 przez Maciej Mroziński Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 7 godzin temu, Maciej Mroziński napisał: Karbonowy widelec zwiększa komfort jazdy, drgania wywoływane przez nierówności nie są tak odczuwalne itd. A przy okazji jest dużo lżejszy od zwyczajnego aluminiowego amortyzatora. ? O czym jest ta wypowiedź? O sztywnym widelcu czy amortyzatorze? Odnośnik do komentarza
Maciej Mroziński Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 4 godziny temu, Motke napisał: ? O czym jest ta wypowiedź? O sztywnym widelcu czy amortyzatorze? Sorry pomyliłem dwa terminy, ale już się poprawiłem 😁 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi