Skocz do zawartości

Sram level T trzeszczenie

Olek12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jezdzac na ns bikes movement 3 za hamowanie odpowiadaly hamulce tektro nowela 160mm (mechaniki) szybko zrozumialem ze warto by je wymienic. Zakupilem hamulce sram level t, rower byl na serwisie wiec odrazu je dowiozlem by je tam zamontowali. Juz od pierwszej jazdy bylo slychac dziwne trzeszczenie podczas hamowania, przy mocniejszych hamowaniach mialem wrecz wrazenie ze klocki sa masowo zalewane plynem poniewaz, dzwiek byl, hmm ciezko to okreslic jakby hamulec lapal i delikatnie puszczal zapetlając ten dzwiek, jest on glosny i irytujacy. Jak mowilem zakladali mi go w serwisie wiec ciezko mi okreslic co sie z nim tam dzialo, czy ktos zalal klocki czy czegos nie dopatrzyl, jakies pomysly czym to moze byc spowodowane? Jakies pomysly co z tym zrobic? Wymiana tarczy(jezdze na niej od poczatku lacznie z jazda na mechanikach)? Wymiana klockow? 

Dziekuje z gory za pomoc, pozdrawiam.

Edytowane przez Olek12
Opublikowano

Może klocki muszą się dotrzeć? Moje klocki EBC Gold zanim się dotarły hamowały z takim hałasem, jakby ktoś blachę darł. Po dotarciu jest już ok. 

A sam hamulec hamuje dobrze?

Opublikowano

Gdyby klocki były zalane płynem wcale by nie hamowały,
Napisz jak pisała @Sziva czy w ogóle hamuje?

Opublikowano
5 godzin temu, Sziva napisał:

Może klocki muszą się dotrzeć? Moje klocki EBC Gold zanim się dotarły hamowały z takim hałasem, jakby ktoś blachę darł. Po dotarciu jest już ok. 

A sam hamulec hamuje dobrze?

Hamulce hamuja, chociaz nie widze super ogromnej roznicy pomiedzy starymi mechanikami, dokladnie taki dzwiek @Sziva jezdze na nich tydzien, moze troche ponad, nie wiem pojezdze dluzej na nich. Czasami hamuja juz nieco ciszej a czasem znowu dzwiek darcia o blache

Tak hamuja.

Opublikowano

No to musisz je dotrzeć. Można przyspieszyć ten proces. Jeśli masz jakąś górkę w okolicy, to zjedź z niej, nabierz prędkości i na koniec zahamuj - raz zjedź i zahamuj przednim hamulcem, a raz tylnym. Można też rozpędzić się do 25-30km/h i zahamować jednym hamulcem do około 5km/h (nie do całkowitego zatrzymania) i powtórzyć to około 15 razy na hamulec.

Opublikowano

w tym rowerze jest tylny hamulec, akurat mieszkam w takiej okolicy ze z gdzie bym nie chcial pojsc czy pojechac to gorka

Dziekuje za rade

Opublikowano

Eh...dzis go po docieralem, nei do konca ale nie jest tak fatalnie jak bylo, lecz mam wrazenie ze hamulce slabiej dzialaja, w miejscu praktycznie nie mozliwe jest zblokowanie kola hamulcem bo i tak da sie odepchnac spokojnie noga co wczesniej nie wystepowalo

Opublikowano

Ciekaw jestem czy ci w servisie nie zalali klocków, skoro piszesz ze możesz się odpchac nogami przy zacisnietej klamce, lub są nieprawidłowo odpowietrzone.
Napisz czy klamka jest twarda czy miękka (docisk się do gripa?)

Opublikowano

Na początku porządnie odtłuść tarcze hamulcowe. Żadną benzyną ekstrakcyjną tylko kupo porządny odtłuszczać. Napisz też jaki rodzaj klocków hamulcowych masz: organiczne, półmetaliki, metaliki?

Opublikowano

Franz Mauer, okej zrobie to, nie mam pojecia jakie klocki

pieter614 pomyslalem o tym samym, do gripa nie dociska, choc moze gdybym mocniej scisnal to by dotknela, nie wiem. jest skok delikatny i ten prog jak jest, jest odczuwalny, aczkolwiek uwazam ze dosc miekko wchodzi po docisnieciu do tego moemntu w ktorym idzie juz ciezej, dzis pomyslalem o tym zapowietrzeniu, chyba tak jest. 

okladziny organiczne na plytce stalowej

Opublikowano
7 godzin temu, Olek12 napisał:

okladziny organiczne na plytce stalowej

Z okładzinami organiczymi czasem tak bywa, że trzeszczą. 

Opublikowano

Generalnie klocki SRAM'a są "słabe", u mnie bardzo dobrze się spisują klocki półmetaliczne A2Z, teraz będę testował metaliki Cloud Perform.

Zawiodłem się też mocno na klockach metalicznych Clarks, wydają okropny dźwięk i 0 modulacji albo nie hamują albo blokują koło.

Moje hamulce to Guide RE.

Opublikowano

Spróbujcie klocki półmetaliczne lub metaliczne Alligator. Są niedrogie i działają bezproblemowo.

Opublikowano

Ale sadzicie, zeby skonczyc te klocki i kupic nowe czy odrazu kupic nowe? 

jesli tak to

pol metaliczne czy metaliczne i czy A27 czy Aligator.

Opublikowano

Na początek spróbuj wykorzystać dotychczasowe klocki. Jeśli problem nie ustanie to wtedy kup nowe. Metaliczne klocki są bardzo dobre, ale specyficzne,bo swoją skuteczność osiagają dopiero po dogrzaniu. Jeśli nie jeździsz zbyt agresywnie, albo jak ja nie jesteś rowerzystą dużej wagi ;) to postawiłbym na klocki półmetaliczne. Niestety nie jeździłem na A2Z, ale cały czas użytkuję Alligarory i mogę je polecić. Mało tego, mogę polecić jeszcze tańsze z Decathlonu, które również są bardzi dobre, a przy tym cena jest zwykle poniżej 30 zł za komplet :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 13.07.2018 o 09:40, Franz Mauer napisał:

Na początek spróbuj wykorzystać dotychczasowe klocki. Jeśli problem nie ustanie to wtedy kup nowe. Metaliczne klocki są bardzo dobre, ale specyficzne,bo swoją skuteczność osiagają dopiero po dogrzaniu. Jeśli nie jeździsz zbyt agresywnie, albo jak ja nie jesteś rowerzystą dużej wagi ;) to postawiłbym na klocki półmetaliczne. Niestety nie jeździłem na A2Z, ale cały czas użytkuję Alligarory i mogę je polecić. Mało tego, mogę polecić jeszcze tańsze z Decathlonu, które również są bardzi dobre, a przy tym cena jest zwykle poniżej 30 zł za komplet :)

Dziekuje za pomoc :D, co do tematu, problem nie ustal klocki dalej wydaja okropny dzwiek :/

Opublikowano
10 godzin temu, Olek12 napisał:

Dziekuje za pomoc :D, co do tematu, problem nie ustal klocki dalej wydaja okropny dzwiek :/

Na starych czy na nowych piszczą? Jeśli na nowych to oznacza, że na 99% to wina tarcz. 

Opublikowano

Dalej stare,

dotarcie klockow itd nic nie pomaga, i teraz polecacie organiczne czy cos innego?