Kruk Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Witam. Szukam manetki blokady do Reby RL, znalazłem taką: https://www.olx.pl/oferta/manetka-blokady-amortyzatora-scott-rideloc-twinlock-CID767-IDtAwrN.html#7cda2d6893 Teoretycznie mogłaby działać ale czy na pewno? Tłumik DNA3 nic mi nie mówi ale chyba REBA by łyknęła taką manetkę. Ma ktoś może inny pomysł na manetkę która będzie z Rebą działać? Zaznaczam że oryginalnego poplocka czy pushlocka nie chcę. Pozdrawiam.
Rebeliant86 Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Powinna działać. Do zablokowania rock-shox potrzebne jest ćwierć obrotu pokrętła blokady. Jeśli będzie obracać za dużo to możesz poluzować na baryłce manetki. Swoją drogą czemu oryginalne manetki RS np. oneloc Ci nie pasują? Zasada działania jest identyczna jak w tej scoot-a. Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Kruk Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Opublikowano 8 Lipca 2018 Scotta działa 2 stopniowo a RS'owa tylko on/off co jest bez sensu.
Rebeliant86 Opublikowano 8 Lipca 2018 Opublikowano 8 Lipca 2018 Działanie dwu stopniowe jest jeszcze uzależnione od amortyzatora. Pewny jesteś, że Twoja Reba ma odpowiedni tłumik?Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 8 Lipca 2018 Opublikowano 8 Lipca 2018 Ja w mojej Rebie mam taką manetkę: https://allegro.pl/manetka-blokady-rock-shox-lewa-regulacja-wi106-i7022242883.html Można zamknąć, otworzyć i jeszcze pomiędzy tymi stanami regulować kompresję.
Kruk Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Opublikowano 8 Lipca 2018 Tak jak napisała Sziva ta manetka by pasowała do mojej Reby, aczkolwiek jest ciut droższa. Szukałem w necie jak działa poploc adjust ale nie mogłem znaleźć, podczas zamknięcia amora kręcić można kompresją czy tylko przez blokowaniem?
Gość Opublikowano 8 Lipca 2018 Opublikowano 8 Lipca 2018 Kręcisz tym pokrętłem przed zablokowaniem. Gdy blokujesz amor, to blokujesz - linka jest naciągnięta na maksa. To pokrętło służy do ustawienia stanów pośrednich i kręcąc nim naciągasz powoli linkę, co skutkuje przestawieniem się pokrętła na goleni od otwartego w kierunku blokady. Gdy popatrzysz się na blokadę na goleni, to między otwartym amorem, a zablokowanym masz jeszcze cały środek. Pokrętłem do kompresji ustawiasz ten środek.
Kruk Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Opublikowano 8 Lipca 2018 Aha rozumiem. Pytanie brzmi czy warto za ~240 złotych brać taką manetkę?
Kruk Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Opublikowano 8 Lipca 2018 A wie ktoś jaki ma ciąg właśnie manetka Rideloc scott?
Rekomendowane odpowiedzi