Skocz do zawartości

Clarks CMD-16 szarpie/faluje

Foorio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zesc,

To moj pierwszy rower z hamulcami tarczowymi mechanicznymi. Kupiony jako nowy i przerobiony na E-Bike z centralnym silnikiem Bafang BBSHD 1400W. Problem z hamulcami jest taki, ze hamulec szarpie. Jest to taki efekt jakby krotki odcinek tarczy hamowal duzo lepiej niz reszta powierzchni.  W rezultacie hamujac przednim hamulcem odczuwa sie wyrazne i nieprzyjemne szarpniecia ktorych czestotliwosc spada wraz z wytracana predkoscia. Podczas jazdy z  predkoscia 60km/h jest to zjawisko szczegolnie niebezpieczne w zakretach. Zasada dzialania hamulca mechanicznego Clarks cmd-16 powoduje ze tloczek dociska tarcze jednostronnie do tylnego klocka. Powoduje to kazdorazowe odgiecie tarczy od osi. Czy to jest przyczyna szarpania? Hamulce regulowalem juz na wszystkie mozliwe sposoby i efekt nadal wystepuje. Czy jest mozliwe ze piasta kola nie jest okragla, tylko owalna i dlatego pojawia sie taki efekt? Nic innego nie przychodzi mi do glowy. Bede wdzieczny za pomoc. 

Opublikowano (edytowane)

Gdy regulowalem hamulce zauważyłem drobne odchylenie podczas obrotu koła, ale na tyle minimalne że próba wyprostowania może dać moim zdaniem odwrotny skutek. Czy takie minimalne skrzywienie tarczy może mieć taki wyraźny wpływ na hamowanie? 

Edytowane przez Foorio
Opublikowano

Przy prędkościach o których piszesz, taki "mały" problem na sucho daje bardzo duży problem w czasie jazdy. Ja bym w tym przypadku stawiała w pierwszej kolejności na tarczę.

Odkręć tarczę i połóż ją na czymś idealnie płaskim - najlepiej do tego nadaje się szklana waga łazienkowa, szklany stół albo nawet płyta kuchenki indukcyjnej lub elektrycznej. Będziesz widzieć wtedy dokładnie o ile i na jakim obwodzie tarcza jest zwichrowana.