Tadek Tadek Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) Drodzy forumowicze! Kiedy dzisiaj czyściłem napęd w rowerze, zauważyłem, że w największej zębatce w kasecie jeden z zębów jest wyłamany. Rower jest nowy, przejechałem nim dopiero 270km. Czy mogę bezpiecznie jeździć z tą kasetą? Czy gwarancja obejmuje taką usterkę? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 7 Lipca 2018 przez Tadek Tadek Zamiast linku wstawiłem zdjęcie bezpośrednio.
Fenthin Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) Biorąc pod uwagę ilość pozostałych pracujących zębów jeździć raczej możesz. Gorzej, gdyby to była któraś z mniejszych koronek. Ale skoro rower jest nowy, nie wahaj się reklamować. Nie zdziwiłbym się, jeśli materiał jest wadliwy i jeszcze parę zębów urwiesz. Edytowane 7 Lipca 2018 przez Fenthin
Gość Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Gwarancja nie obejmie Ci tej usterki. Niebezpieczeństwo Ci nie grozi. Łańcuch poprostu nie będzie się zapinał na koronie albo będzie z niej spadał.
Fenthin Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Gwarancja nie obejmuje ponieważ co? Skutek naturalnego zużycia to zdecydowanie nie jest, uszkodzenie mechaniczne w takim miejscu i bez większych śladów jest mało prawdopodobne.
Gość Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Zerwiesz łańcuch też pójdziesz na wymianę gwarancyjną? Powodzenia.
Fenthin Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) Zależy. Jeśli w jednym miejscu, po kilku tygodniach, miesiącach jazdy - pewnie nie. Ale znam łańcuchy, które miały wady i potrafiły popękać na kilku ogniwach praktycznie jednocześnie. I co wtedy? Wina moja czy może jednak producenta? Plus weź pod uwagę przebieg. 270km to dla niejednego dzień-dwa jazdy. Jeśli sprzęt tak szybko klęka, coś jest nie tak. Edytowane 7 Lipca 2018 przez Fenthin
mariuszm Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Przejechałem ok. 5 kkm na kasecie z dwoma ułamanymi zębami, bodajże koronka 17t lub 15t, nie pamiętam. Zero problemu. Obserwować i jeździć. Można próbować reklamować, ale często uznają to za efekt nieprawidłowej eksploatacji. Tak czy siak skoro stało się to po bardzo mikrym przebiegu to warto sklep zaatakować najwyżej się nie uda.Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi