Skocz do zawartości

Zębatki kasety SunRace 11-42 11rz skręcane śrubą?!

Thief

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

rozebrałem dziś do czyszczenia moją kasetę SunRace 11-42, 11 rzędów i o dziwo zauważyłem że kilka największych zębatek jest skręconych śrubą przechodzącą przez spidery i podkładki dystansowe... nigdzie w necie nie widzę zdjęć takiej kasety SunRace... to normalne?!

Zastanawia mnie to, bo śruba wkręca się gwintem w jedną z mniejszych zębatek, a przy rozbieraniu nie musiałem śruby odkręcać, może była odkręcona? Generalnie mam problemy z biegami 9,10 i 11, które jakoś wchodzą z oporem a są na jednym spiderze. Zastanawiam się, czy ta odkręcona śruba nie była powodem wyginania się zębatek lub coś w tym rodzaju... Alternatywą problemu może być manetka slx, którą wyjątkowo słabo można wyczuć, zwłaszcza na tych biegach... Ma ktoś z Was taką kasetę? Jak Wam działa? Ta śruba skręcająca zębatki asymetrycznie generuje jakieś problemy?

Przez pomyłkę umieściłem temat w złym dziale i nie potrafię go przenieść do działu poświęconego kasetom, proszę o admina o jego przeniesienie. Sorry za problem

Edytowane przez Thief
Opublikowano

Sądzę że śruba nie będzie miała jakiego wpływu na wygnanie się gdyż tak cała kasetą jest skręcona do piasty i jest wtedy sztywna,
Wedle mnie śruba jest jedynie po to by był łatwy montaż, mam kasetę Sunrace 10 rzędów 11-42 rozbiera się cała za pomocą tej śrubki.
Może problem tkwi w prawidłowym wyregulowaniu przerzutki