Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 15 lat i chciałbym wystartować w zawodach MTB. Jeżdżę już od dłuższego czasu po lesie, kamieniach itp. Lecz obawiam się 1 zawodów ponieważ nie wiem co i jak. A dokładniej. Czy potrzebuję-

Stroju- spodenki i koszulka (typowo rowerowe).

Zapasowe opony i narzędzia typu imbus.( takie rzeczy oczywiscie posiadam).

Obawiam się także krytyki z innej strony.

Oczywiscie o kasku już nje wspomnę bo to podstawa :).

15 latkowie zaliczają się do dzieci na maratonach mtb czy już pod dorosłych?

Oglądałem odcinki SzajBajka oczywiscie pomogły mi troche ogarnąć temat ale jednak wolę się upewnić.

Jeżeli ktoś odpowie mi na te pytania będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Marek Karnecki

Szimano ! :)

1. Spodenki z pieluchą polecam - bo bez tego będzie zad bolał bardziej :) - koszulka to już widzimisię ( choć fajnie jakby nie krępowała ruchów, była wygodna i oddychająca - dobrze jak ma kieszonkę bo można schować tam / batonik itp szturmżarcie :P )
2. narzędzia minimum wg mnie to: zapas dętka / lub zalane mlekiem koła ( kluczyki, zapasowe łańcuchy itd to już niezły bagaż by był do uniesienia )
3. kask koniecznie // to zawsze wymagane na zawodach - bez kasku regulamin Cię nie dopuści 
4. Wiek 15 lat - zależnie od organizatora - na bikeatelier od 16 lat można startować w hobby i pro - więc w tych startowałbyś w Family ( z opiekunem / pilotem )

Wal śmiało i bez krępacji - na pewno będziesz  miał sporo frajdy ! 
Ja mam 3 razy więcej lat od Cię i też mam frajdę jak jasna choinka ! :)

Pozdr !

Grunt, to rower dobrze przepatrzeć - czy hamulce działają, czy ciśnienie jest odpowiednie, czy łańcuch nasmarowany, czy biegi płynnie wchodzą, czy wszystko jest dokręcone jak Bóg przykazał. Usterka podczas maratonu to ostatnia rzecz, jaką by człowiek chciał mieć.

Do tego trzeba zabrać zapas picia i coś na szybką przegryzkę (rodzynki, baton), choć przy mniejszych dystansach może nie być potrzeby sięgania po jedzenie.

Co do oceny przez innych - tam będzie tłum ludzi skupionych przed startem na wyścigu i mało kto patrzy się na innych i ma jeszcze czas oceniać, więc tym się zupełnie nie przejmuj.

Ciuchy weź wygodne i sprawdzone na podobnym dystansie. Raczej bym nie zakładała nowych spodenek, których wcześniej na rowerze nie przetestowałam siedząc na siodle poniżej 2 godzin.